main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Paul Veringmeier, teamleider Handhavingsregie en Intelligence Toeslagen, Belastingdienst (2011-2018), tijdens de openbare verhoren van de parlementaire enquetecommissie.
2 oktober 2023 — 15:29

Topambtenaar: toeslagenschandaal niet gevolg van fraudeaanpak

Het toeslagenschandaal was niet het gevolg van het fraudebeleid bij Toeslagen, eerder een afdeling van de Belastingdienst, maar van de strenge wet. Dat stelt oud-teamleider handhavingsregie bij Toeslagen Paul Veringmeier in zijn verhoor door de parlementaire enquêtecommissie. Hij noemt het “superverdrietig” dat tienduizenden gezinnen in de problemen zijn gestort doordat ze onterecht grote bedragen aan ontvangen kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen. “Maar dat heeft niets te maken met de fraudeaanpak met toeslagen.”

De politiek gaf Toeslagen, volgens Veringmeier simpelweg een uitvoerings- en handhavingsorganisatie, nu eenmaal een strenge wet. Hij wijst erop dat uit miljoenen beschikkingen (hoeveel toeslag iemand krijgt) slechts een paar honderd keer echt fraude is vastgesteld, en maar zo’n 250 keer een zaak werd doorgestuurd naar de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). Commissielid Farid Azarkan (DENK) hield hem voor dat het ook de verantwoordelijkheid is van de ambtenaren om te zorgen voor goede waarborgen. Dat erkende ook Veringmeier.

In verhoren door de enquêtecommissie kwam al vaker naar voren dat het besluit om strenger fraudebeleid te voeren veelal niet was gebaseerd op duidelijke cijfers over de daadwerkelijke omvang van de fraude. Dat geldt ook voor het besluit om toezicht op aanvragen van toeslagen (zoals huur-, zorg en kinderopvangtoeslag) aan te scherpen. Er was in die tijd “veel bekend over mogelijk misbruik” met deze regelingen, volgens Veringmeier. Bij kinderopvangtoeslag in het bijzonder, waar de grootste bedragen mee gemoeid zijn, was “heel duidelijk dat er veel fraude was met gastouderbureaus”.

Maar dat baseert hij niet op onderzoeken. “Zijn er cijfers? Nee”, aldus Veringmeier in zijn verhoor. “Maar in die tijd zijn er zó veel krantenartikelen, debatten in de Kamer en Kamerbrieven geweest, dat wel duidelijk was dat hier een groot probleem speelde.”

Lees ook: 

Rutte opnieuw voor enquêtecommissie in laatste verhoorweek

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer