main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 2 oktober 2023 — 09:57

Caravans niet aan te slepen onder jongeren: ‘Typisch Nederlands’

Caravans zijn onder jongeren niet aan te slepen, meldt het Financieel Dagblad. Het aantal caravanbezitters onder de 25 jaar is met ruim een derde gestegen. Bij campers is zelfs een verdubbeling te zien.

Sinds corona nam de verkoop van caravans en campers fors toe, schrijft de krant. Na de pandemie blijft het aantal caravanbezitters gestaag stijgen met ruim dertien procent. Onder jongeren is die groei het grootst blijkt uit de cijfers die de Kampeer en Caravan Industrie (KCI) maandag publiceerde.

Of deze trend standhoudt is natuurlijk nog de vraag. Het demissionaire kabinet maakte onlangs op Prinsjesdag bekend dat de motorrijtuigenbelasting voor campers wordt verdubbeld.

Kamperen is onder in trek onder jongeren om meerdere redenen. Zo vinden we het sinds corona wel fijn om lekker in je eigen cocon te zitten tijdens de vakantie. Daarnaast speelt het milieu een belangrijke rol. Klimaatbewuste jongeren reizen liever minder ver en vaak met het vliegtuig. Het alternatief is een vakantie in eigen land of over de grens met de sleurhut achter de auto.

Voorzitter Leo Diepemaat van de KCI spreekt van een trendbreuk. “Caravan- en camperbezit wordt toch vaak geassocieerd met welgestelde pensionado’s, maar deze cijfers laten overduidelijk zien dat ook de jongvolwassenen en de jonge gezinnen het kamperen hebben ontdekt of juist herontdekt.”

Stand van Nederland: Generatie Next maakte eerder een aflevering over millennials en kamperen. Je kijkt de aflevering hier terug op NPO Start.

Alles meenemen van huis

Europa-correspondent Stefan de Vries zag jarenlang kamperende Nederlanders voorbij komen in Frankrijk. Hij zegt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat Nederlanders alles zelf meenemen qua eten en vervolgens niks bestellen bij de Franse horeca. “Het is geen ergernis”, zegt hij. Maar de Fransen verwonderen zich wel over dit typisch Nederlandse fenomeen. “Wat doen die Nederlanders toch met hun huis achter hun auto?”

Op dit moment bezitten Nederlanders ruim 415.000 caravans en dik 180.000 campers.

Lees ook:

Kamperen in eigen land steeds populairder onder millennials


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


 

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer