Hoogleraar waarschuwt voor scheuren in Westerse steun aan Oekraïne: veel meer geld kwijt als Rusland oorlog wint
Oekraïne kan op dit moment niet stoppen met vechten tegen Rusland. Dat zegt hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk, die waarschuwt voor scheuren die beginnen te ontstaan in de Westerse steun aan Kiev. Als Oekraïne de oorlog verliest, moeten Europese landen veel meer geld uitgeven aan de eigen defensie, zegt hij.
In Slowakije won de populistische partij Smer-SD gisteren de parlementsverkiezingen. Als de pro-Russische partijleider Robert Fico aan de macht komt, staat het land een stevige koerswijziging te wachten. Hij heeft aangekondigd te breken met het prowesterse beleid van de huidige regering en zegt te willen stoppen met de militaire steun aan buurland Oekraïne.
Ondertussen zei Polen deze week de wapenleveranties aan Oekraïne op te schorten, na ruzie met Kiev over de graanexport. Polen heeft de invoer net als Hongarije en Slowakije verboden om oneerlijke concurrentie te voorkomen, waarna de Oekraïense president Volodimir Zelenski sprak van “politiek theater” waar vooral Rusland van profiteerde. Die uitspraak maakte Polen – tot nu toe trouwe bondgenoot van Oekraïne – woedend. Inmiddels zou de ruzie zijn bijgelegd.
Ook buiten Europa worden er vaker vragen gesteld over de onvoorwaardelijke steun aan Kiev. Verschillende Republikeinen in de Verenigde Staten vinden dat Zelenski zo snel mogelijk om de tafel moet met zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin.
“Je ziet de steun overal eroderen”, zegt De Wijk in WNL Op Zondag op NPO 1. “Maar als je vindt dat je minder steun moet gaan verlenen, dan moet je het eerlijke verhaal vertellen over de gevolgen. Als minder steun ertoe leidt dat Rusland de oorlog wint, dan hebben we een onmetelijk groot probleem. Je kan zeggen: we willen geen geld geven aan Oekraïne, maar dan ga je echt veel meer geld besteden aan de defensie van Europa. De defensiebudgetten moet je dan misschien wel verdrievoudigen.”
Oorlog ‘zit muurvast’
Volgens De Wijk is de oorlog vastgelopen. “Aan het begin van dit jaar werd verwacht dat Oekraïne dwars door de bezette gebieden zou rammen tot aan de Zee van Azov, om die roemruchte landbrug te doorbreken. Vervolgens zouden ze kunnen proberen om de Krim te annexeren, maar dat is niet gelukt. Van Rusland werd verwacht dat ze de hele Donbas in bezit zouden krijgen. Dat is ook niet gelukt.”
WNL Op Zondag gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug, via NPO Start. Of klik hier en luister terug als podcast.
“Wat je moet constateren is dat beide partijen sinds het begin van dit jaar een paar honderd vierkante kilometer terrein hebben gewonnen en dat we duizenden doden verder zijn. De zaak zit muurvast”, zegt De Wijk. Het conflict begint volgens de hoogleraar te ontaarden in een “soort totale oorlogsvoering”, waarbij Rusland probeert Oekraïne te ontregelen door graanexporten en elektriciteitsvoorzieningen te vernietigen.
Zolang dat de status van de oorlog is, kan Zelenski niet plaatsnemen aan de onderhandelingstafel, zegt De Wijk. “En Rusland heeft totaal geen belang bij onderhandelingen. Rusland houdt van een behoorlijk conflict en heeft er heel veel baat bij om dit door te laten etteren.”
‘Als Rusland wint wordt het erg onaangenaam’
Het Westen moet Oekraïne daarom blijven steunen, beklemtoont De Wijk. “De Europeanen, de Europese Unie voorop, heeft geroepen: we moeten dit winnen. Ik hoor Ursula von der Leyen nog roepen: we have to destroy this war machine. Maar dat hoor je niet meer. De Amerikaanse president Joe Biden heeft in mei vorig jaar besloten: niet winnen, maar onderhandelen. Hij wil ervoor zorgen dat Zelenski een zo goed mogelijke positie krijgt aan de onderhandelingstafel. Krijgt hij die op dit moment? Nee, onmogelijk.”
De Wijk waarschuwt: “Als Rusland succes boekt, hetzij door Oekraïne onder controle te krijgen, hetzij door een conflict te creëren dat niet meer kan worden opgelost, dan kan Rusland de boel laten escaleren en de-escaleren hoe het uitkomt.” Dat zorgt ervoor dat het in Europa “buitengewoon onaangenaam” wordt. “Je moet je verdediging op orde brengen en houden, omdat je nooit weet of het conflict erger wordt.”
De hoogleraar pleit voor het aanjagen van de Westerse wapenindustrie. “Het draagvlak moet je overeind houden, maar tegelijkertijd moet je ook zorgen dat je kan leveren. Onze industriële capaciteit is niet op orde. Als je niks kan leveren, heb je niets aan het steunen van Oekraïne.”
Lees ook:
Blijft de steun aan Oekraïne onvoorwaardelijk? Steeds meer spanningen in Westen, ziet Ruslandkenner
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugkijken: De Jongen zonder Gisteren
De eerste aflevering gaat over het moment dat de 21-jarige Jur Deitmers zijn geheugen kwijtraakt. Op dat moment staat de jonge Harvard-student met grote verwachtingen vol in het leven. Hij is intelligent, ambitieus en heeft een brede vriendenkring. Maar tijdens een vakantie in Mexico gaat het mis.
Klik hier en kijk de eerste aflevering van het aangrijpende drieluik De Jongen Zonder Gisteren terug via NPO Start.
Vanavond op NPO 1: Op de Barricade
Fidan Ekiz gaat voor deze slotaflevering van Op de Barricade naar Albergen. De inwoners kregen in 2022 te horen dat er een azc in dit Twentse dorpje geopend zou worden. Ze protesteerden ertegen, maar werden afgeschilderd als racisten.
Kijk vanavond om 21.25 uur naar Op de Barricade op NPO 1.
Ontwikkelingslanden hebben in 2023 een recordbedrag van 1,4 biljoen dollar (ruim 1300 miljard euro) betaald om hun buitenlandse schulden af te lossen, meldt de Wereldbank…
Lees meerInmiddels is het weer enigszins rustig in Albergen, onderdeel van de Twentse gemeente Tubbergen, maar dat is lange tijd niet zo geweest. Sinds de aankondiging…
Lees meerHet kabinet gaat beleid maken dat gericht is op “gematigde bevolkingsgroei” naar zo’n 19 tot 20 miljoen inwoners in 2050. Dat schrijven ministers Marjolein Faber…
Lees meerDe politierechter van de rechtbank in Rotterdam heeft taakstraffen van 150 uur opgelegd aan twee leden van de harde kern van Feyenoord voor het mishandelen…
Lees meerSlapen: voor de meeste mensen een doodgewone nachtelijke bezigheid om amper bij stil te staan. Voor journalist Jelmer Vlot is dat allerminst het geval. In…
Lees meerOnderwijswoordvoerder van GroenLinks-PvdA Luc Stultiens wil “absoluut” een nieuw debat over de onderwijsbegroting, voor de stemming donderdag. “Het zou ongekend zijn als we moeten stemmen…
Lees meerDe regels om een wolf te mogen afschieten, worden versoepeld. Dat heeft het bestuur van de Conventie van Bern dinsdag besloten. Het is akkoord gegaan met het…
Lees meerScholen zouden in 2026 in grote financiële nood dreigen te geraken. Dat kopt het AD. Niet het onderwijs zelf, maar ambtenaren luiden de noodklok, blijkt…
Lees meerAls de politiek geen duidelijke keuzes maakt, kan de Nederlandse bevolking in 2050 oplopen tot 23 miljoen mensen. Dat staat in het rapport Gematigde groei…
Lees meerHet wordt Nederlanders met een licht verstandelijke beperking veel te moeilijk gemaakt om aan het werk te gaan. Dat stelt de voorzitter van de Vereniging…
Lees meerKun jij 72 uur voor jezelf zorgen tijdens een crisis? VVD-Tweede Kamerlid Christianne van der Wal stelt dat Nederlanders onvoldoende zijn voorbereid op noodsituaties. Ze…
Lees meerNederland moet veel meer geld pompen in Defensie. Dat zegt NAVO-baas Mark Rutte in De Telegraaf. De NAVO-norm van twee procent is in de toekomst…
Lees meerPostbezorgers draaien in december traditiegetrouw overuren, maar wat als er in ogenschijnlijk onschuldige pakketjes dubieus snoepgoed zit? Dealers sturen via de post kilo’s drugs de…
Lees meerGemeente Westland, een gemeente bekend om zijn kassen, kent momenteel zestien- tot zeventienduizend arbeidsmigranten. Dat is bijna één zesde van het totaal aantal inwoners en…
Lees meerIn de Industriehaven in Zutphen zijn vier bemanningsleden van een binnenvaartschip gehaald omdat het aan het zinken was, meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Ze…
Lees meer