main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 1 oktober 2023 — 16:45

Groeipijnen zichtbaar door komst expats naar Brainport Eindhoven: ‘Nationale sleutelopgave van maken’

Brainport Eindhoven is het technologische epicentrum van Nederland en de komende jaren komen daar 70.000 banen bij. Deze banen, momenteel verdeeld over ruim 6.000 technologiebedrijven, worden steeds vaker ingevuld door expats. Dat draagt niet alleen bij aan economische welvaart, maar ook aan zichtbare groeipijnen in de regio. “Het kabinet moet ervoor zorgen dat er genoeg scholen, huizen, ziekenhuizen en huisartsen zijn. Hier moet echt een nationale sleutelopgave van gemaakt worden”, bepleit wethouder Stijn Steenbakkers in Stand van Nederland: Generatie Next.

Roger Dassen is chief financial officer (CFO) van ASML, de spil in dit economische systeem met een werknemersbestand van 42.000, waarvan 22.000 in Nederland. Hij ziet zijn bedrijf zo hard groeien dat er soms maar liefst 400 mensen per maand worden aangenomen.

Van deze nieuwe medewerkers is ongeveer 50% Nederlands en zijn 50% ‘internationals’, zoals Dassen deze mensen liever noemt. “Mensen die wij aannemen blijven lang en willen integreren in de Nederlandse samenleving. Wij vinden daarom dat de term ‘international’ meer recht wordt gedaan dan ‘expat’, omdat we af willen van de bijsmaak die rond de term hangt.”

Groeipijn

In Amsterdam heerst vooral negativiteit rond expats. Zo merken inwoners dat Amsterdam door de komst van expats aan het veranderen is. Het valt ze bijvoorbeeld op dat er vaker wordt overboden op huurwoningen. Op de vraag of expats meer verspreidt zouden moeten worden over de regio, antwoord 75% daar dan ook positief op, zo blijkt uit een peiling van Stand van Nederland: Generatie Next.

In Eindhoven denken mensen heel anders over expats. Inwoners geven aan dat expats onder andere bijdragen aan de welvaart van de stad. Steenbakkers zegt dat dit komt door de industriële geschiedenis van Eindhoven. “Toen Philips enorm groeide, hadden ze mensen van buitenaf nodig die toen uit Drenthe kwamen. Er werd een Drents dorp gebouwd en deze mensen werden in die tijd ook als een soort ‘internationals’ gezien.”

In de regio Eindhoven komen er de aankomende tijd dan ook veel expats bij. Daardoor is het doel gesteld om 100.000 woningen te bouwen voor 2040. “We merken dat we als stad de juiste ervaring hebben, maar aan de andere kant zien we ook dat die toestroom groeipijnen kent. Kunnen we snel genoeg bijbouwen en kunnen wij ervoor zorgen dat we niet met zijn allen in de file komen te staan? En zijn er bijvoorbeeld genoeg basisscholen?”, vraagt Steenbakkers zich hardop af.

Expat-regeling

Nederland kent de zogenoemde expat-regeling. Deze regeling komt erop neer dat buitenlandse werknemers die een specifieke deskundigheid hebben over een deel van hun salaris geen belasting betalen. Dit geldt voor vijf jaar en alleen voor expats die minder verdienen dan de Balkenendenorm van 223.000 euro per jaar.

Uit onderzoek van Stand van Nederland: Generatie Next blijkt dat veel mensen moeite hebben met deze regeling. 78 procent van de ondervraagden vindt dat er een einde moet komen aan deze regeling, omdat expats op deze manier een oneerlijke concurrentiepositie zouden hebben op de huizenmarkt.

Dat herkent makelaar Pieter van Santvoort. “Bijna 100 procent van de groei wordt in Eindhoven gerealiseerd door de komst van expats. Zo’n 70 procent van alle kopers op dit moment zijn niet Nederlands. Er is veel vraag maar weinig aanbod. Dat zorgt ervoor dat de prijzen stijgen. Dat heeft niet zozeer met de expats te maken, maar met de tekorten aan woningen.”

Bijbouwen

Van Santvoort kijkt sceptisch naar de plannen van de regio om veel woningen bij te bouwen. “De verwachting is dat er 70.000 banen bijkomen in de komende tien jaar en we moeten daar 3.000 woningen per jaar voor bijbouwen.” Maar volgens Van Santvoort lukt het ons al jaren niet om meer dan 1.500 á 1.600 woningen uit de grond te stampen. “Met name nieuwkomers maken hun cirkel daardoor steeds groter en gaan in omliggende steden of dorpen wonen. Vervolgens moeten ze allemaal richting Eindhoven, waardoor de treinen overvol zitten en wegen dichtslibben.”

Roger Dassen van ASML zegt dat de overheid samen met Brainport moeten kijken hoe ze huisvesting in de hele regio toegankelijk kunnen houden. “We zijn een woningfonds aan het bouwen waar heel Brainport beter van moet worden.”

Brainport Eindhoven, het snel groeiende technologische hart van Nederland. Maar door de komst van expats zijn ook groeipijnen zichtbaar. Hoe kan Nederland de komst van expats in goede banen leiden? Kijk deze en andere afleveringen van Stand van Nederland: Generatie Next hier terug, via NPO Start. 

Lees ook:

Integreren als expat in Nederland: ‘Jullie zijn heel erg direct’


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer