main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 1 oktober 2023 — 16:45

Groeipijnen zichtbaar door komst expats naar Brainport Eindhoven: ‘Nationale sleutelopgave van maken’

Brainport Eindhoven is het technologische epicentrum van Nederland en de komende jaren komen daar 70.000 banen bij. Deze banen, momenteel verdeeld over ruim 6.000 technologiebedrijven, worden steeds vaker ingevuld door expats. Dat draagt niet alleen bij aan economische welvaart, maar ook aan zichtbare groeipijnen in de regio. “Het kabinet moet ervoor zorgen dat er genoeg scholen, huizen, ziekenhuizen en huisartsen zijn. Hier moet echt een nationale sleutelopgave van gemaakt worden”, bepleit wethouder Stijn Steenbakkers in Stand van Nederland: Generatie Next.

Roger Dassen is chief financial officer (CFO) van ASML, de spil in dit economische systeem met een werknemersbestand van 42.000, waarvan 22.000 in Nederland. Hij ziet zijn bedrijf zo hard groeien dat er soms maar liefst 400 mensen per maand worden aangenomen.

Van deze nieuwe medewerkers is ongeveer 50% Nederlands en zijn 50% ‘internationals’, zoals Dassen deze mensen liever noemt. “Mensen die wij aannemen blijven lang en willen integreren in de Nederlandse samenleving. Wij vinden daarom dat de term ‘international’ meer recht wordt gedaan dan ‘expat’, omdat we af willen van de bijsmaak die rond de term hangt.”

Groeipijn

In Amsterdam heerst vooral negativiteit rond expats. Zo merken inwoners dat Amsterdam door de komst van expats aan het veranderen is. Het valt ze bijvoorbeeld op dat er vaker wordt overboden op huurwoningen. Op de vraag of expats meer verspreidt zouden moeten worden over de regio, antwoord 75% daar dan ook positief op, zo blijkt uit een peiling van Stand van Nederland: Generatie Next.

In Eindhoven denken mensen heel anders over expats. Inwoners geven aan dat expats onder andere bijdragen aan de welvaart van de stad. Steenbakkers zegt dat dit komt door de industriële geschiedenis van Eindhoven. “Toen Philips enorm groeide, hadden ze mensen van buitenaf nodig die toen uit Drenthe kwamen. Er werd een Drents dorp gebouwd en deze mensen werden in die tijd ook als een soort ‘internationals’ gezien.”

In de regio Eindhoven komen er de aankomende tijd dan ook veel expats bij. Daardoor is het doel gesteld om 100.000 woningen te bouwen voor 2040. “We merken dat we als stad de juiste ervaring hebben, maar aan de andere kant zien we ook dat die toestroom groeipijnen kent. Kunnen we snel genoeg bijbouwen en kunnen wij ervoor zorgen dat we niet met zijn allen in de file komen te staan? En zijn er bijvoorbeeld genoeg basisscholen?”, vraagt Steenbakkers zich hardop af.

Expat-regeling

Nederland kent de zogenoemde expat-regeling. Deze regeling komt erop neer dat buitenlandse werknemers die een specifieke deskundigheid hebben over een deel van hun salaris geen belasting betalen. Dit geldt voor vijf jaar en alleen voor expats die minder verdienen dan de Balkenendenorm van 223.000 euro per jaar.

Uit onderzoek van Stand van Nederland: Generatie Next blijkt dat veel mensen moeite hebben met deze regeling. 78 procent van de ondervraagden vindt dat er een einde moet komen aan deze regeling, omdat expats op deze manier een oneerlijke concurrentiepositie zouden hebben op de huizenmarkt.

Dat herkent makelaar Pieter van Santvoort. “Bijna 100 procent van de groei wordt in Eindhoven gerealiseerd door de komst van expats. Zo’n 70 procent van alle kopers op dit moment zijn niet Nederlands. Er is veel vraag maar weinig aanbod. Dat zorgt ervoor dat de prijzen stijgen. Dat heeft niet zozeer met de expats te maken, maar met de tekorten aan woningen.”

Bijbouwen

Van Santvoort kijkt sceptisch naar de plannen van de regio om veel woningen bij te bouwen. “De verwachting is dat er 70.000 banen bijkomen in de komende tien jaar en we moeten daar 3.000 woningen per jaar voor bijbouwen.” Maar volgens Van Santvoort lukt het ons al jaren niet om meer dan 1.500 á 1.600 woningen uit de grond te stampen. “Met name nieuwkomers maken hun cirkel daardoor steeds groter en gaan in omliggende steden of dorpen wonen. Vervolgens moeten ze allemaal richting Eindhoven, waardoor de treinen overvol zitten en wegen dichtslibben.”

Roger Dassen van ASML zegt dat de overheid samen met Brainport moeten kijken hoe ze huisvesting in de hele regio toegankelijk kunnen houden. “We zijn een woningfonds aan het bouwen waar heel Brainport beter van moet worden.”

Brainport Eindhoven, het snel groeiende technologische hart van Nederland. Maar door de komst van expats zijn ook groeipijnen zichtbaar. Hoe kan Nederland de komst van expats in goede banen leiden? Kijk deze en andere afleveringen van Stand van Nederland: Generatie Next hier terug, via NPO Start. 

Lees ook:

Integreren als expat in Nederland: ‘Jullie zijn heel erg direct’


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer

Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten, heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd….

Lees meer

16-jarig slachtoffer steekincident Helmond overleden

Het slachtoffer van het steekincident in Helmond in de nacht van dinsdag op woensdag is overleden, meldt de politie. De 16-jarige jongen overleed woensdagochtend in…

Lees meer

Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: ‘Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft’

Europees SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen vindt het “schandalig” dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zo makkelijk meegaat in de eis van pro-Palestijnse demonstranten om een contactenlijst…

Lees meer