main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Dragons' Den - 1 oktober 2023 — 09:33

Dragons fel: ‘Jullie laten energiemaatschappijen games spelen, terwijl Nederlanders energienota niet kunnen betalen’

“Duurzaamheid kan ontzettend sexy zijn”, zegt ondernemer Yvette Watson. Samen met zakenpartner Geerke Versteeg hoopt ze de investeerders van Dragons’ Den te verleiden om te investeren in hun “duurzame e-learningplatform, waarmee we bouwen aan een betere wereld”. Maar de dragons zijn kritisch.

Yvette en Geerke ontwikkelden een online platform, waarmee bedrijven door het spelen van een game kunnen ontdekken hoe te verduurzamen. “Duurzaamheid is ontzettend belangrijk, maar wij benaderen het niet op een geitenwollensokkenmanier, maar vanuit een economisch model”, zegt Geerke in een nieuwe aflevering van Dragons’ Den op NPO 1.

‘We staan voor een enorme uitdaging’

“Beste Dragons, we staan voor een enorme uitdaging. Stormen, droogte en allesverwoestende overstromingen volgen elkaar steeds sneller op. Maar hoewel veel mensen zich zorgen maken over klimaatverandering, blijft echte actie vaak uit. Met ons interactief platform en krachtige gedragsveranderingstool, gaan we daar eens flink verschil in brengen”, begint Yvette tegen de Dragons.

Dragons’ Den gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug. 

Geerke: “Het draait daarbij allemaal om de kracht van het collectief. Alle medewerkers van de organisatie of een complete wijk die samen gaan verduurzamen. Ons inspirerende leerprogramma is gebaseerd op drie bewezen veranderkrachten: leren door te doen, kennis beklijft het beste met een beetje humor en competitie activeert.”

Ze hebben al grote klanten binnengehengeld, zoals de Verenigde Naties en Vattenfall. “Monteurs van Vattenfall hebben ook de game gespeeld en zij hebben gezien: we moeten minder gereedschap meenemen, want dan is de bus minder zwaar en verspillen we minder brandstof”, zegt Geerke.

Yvette en Geerke verwachten volgend jaar een omzet van 1,4 miljoen en in 2025 van 7 miljoen. Ze vragen 750.000 euro voor 13 procent van de aandelen.

‘Is het niet een beetje te veel?’

De twee verkopen hun platform niet direct aan bedrijven, maar werken via consultancybureaus. Dat stuit dragon Bas Witvoet tegen de borst. “Waarom werk je niet directer met bedrijven? Haal die consultants weg, alsjeblieft. Ga naar een bedrijf toe, praat met de eigenaar, praat met de aandeelhouders.”

Ook Dragon Elske Doets is kritisch. “Ook ik ben allergisch voor consultants en dat is jullie core business, daar verdienen jullie geld mee. Ik begrijp niet waarom jullie met dat geld niet investeren in dit platform. Maar wat mij nog meer stoort is dat jullie energiemaatschappijen allemaal games laten spelen, terwijl er mensen zijn in Nederland die hun energienota nu niet kunnen betalen.”

Dragon Olaf Kok: “Een supergoede pitch, maar jullie waardering is bijna 5 miljoen euro. Is het niet allemaal een beetje te veel voor wat je wil bereiken in deze fase?”

Zijn de Dragons ondanks de kritiek bereid om te investeren in het platform van Yvette en Geerke? Kijk deze of eerdere afleveringen van Dragons’ Den nu hier terug, via NPO Start.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer