Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

CDA’er Van den Brink over inperken asielinstroom: ‘Eerst maatregelen, dan een getal’

Redactie

Als het aan CDA-Kamerlid Bart van den Brink ligt moet er écht grip komen op migratie en moet de instroom worden beperkt. Waar de BBB in haar partijprogramma stelt om maximaal 15.000 asielzoekers op te vangen, wil Van den Brink geen harde cijfers noemen. "Het belangrijkste is dat we maatregelen nemen om de instroom te beperken en daarmee gaat het getal naar beneden. In die volgorde", vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

In de afgelopen week had staatssecretaris Eric van der Burg een dringende oproep aan sommige gemeentes om te hulp te schieten om Ter Apel te ontlasten. Arnhem en Zwolle hebben vervolgens extra onderdak geregeld, maar is dit de manier hoe het zou moeten gaan, of komt er een échte oplossing?

Van den Brink stelt dat het belangrijk is om gemeentes te helpen door de spreiding van asielzoekerscentra in Nederland op een eerlijke manier te doen, "want anders kunnen gemeenten ook nee blijven zeggen".

Hij vervolgt: "Dat is waarom wij al een tijd lang zeggen: we moeten grip op migratie krijgen, we moeten de instroom beperken." De Stentor schreef deze week over de gemeente Beekbergen, die niet zo enthousiast was over het voorstel om asielzoekers op te vangen. Volgens Van den Brink wordt de samenleving overvraagd. "Dan gaan zelfs de mensen die eigenlijk solidair willen zijn met mensen die op de vlucht zijn uiteindelijk zeggen: dit gaat gewoon niet meer. Dat moeten we echt zien te voorkomen dat de samenleving zich tegen dit soort grote vraagstukken stelt."

Europese regels en tijdelijke bescherming

Maar is er dan een oplossing op de korte termijn? Zolang er niet meer opvangplekken komen is dat niet het geval, stelt de CDA'er. Daarnaast denkt hij dat als er geen besluit wordt genomen over het inperken van de instroom, de problemen ook niet worden opgelost.

Volgens Van den Brink hebben wij in Nederland een aantal regels die ruimer zijn opgesteld dan in andere Europese landen. Die zouden volgens hem moeten worden teruggebracht. Daarin staat bijvoorbeeld hoeveel mensen mogen na reizen. Daarnaast vindt hij dat het Nederlandse stelsel meer moet worden ingesteld op tijdelijke bescherming en tijdelijke asielvergunningen. "Op die manier worden we niet meer of minder aantrekkelijk dan andere landen om ons heen."

Tekst gaat verder onder X.

Spreidingswet

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de spreidingswet. Het CDA is daar voor, mits er een aantal aanpassingen worden gedaan. Echter wordt staatssecretaris Van der Burg niet gesteund door zijn eigen partij, de VVD. Daarover zegt CDA'er Van den Brink: "De VVD laat hem daarmee echt in de kou staan. De VVD die jarenlang heeft gepleit om de instroom te beperken, laat de chaos in de opvang gewoon bestaan. Laat haar eigen staatsecretaris in de kou staan die al jarenlang probeert dit probleem op te lossen."

De VVD mist in het idee van de spreidingswet een maximum aantal mensen dat binnen mag komen. Daarvan vindt Van den Brink dat de VVD doet aan 'Grieks boekhouden' en eigenlijk zelf een getal wil bedenken. "Want als je niet weet wat de aantallen zijn en dat gewoon zelf gaat verlagen, terwijl de instroom mogelijk hoger is, dan verplaats je de problemen naar een later moment."

Geen duidelijk getal

Van den Brink is het ermee eens dat om grip te hebben op de instroom er wel een getal moet worden bepaald. Maar daar kan hij niet specifiek over zijn. "Dat getal zal in ieder geval een stuk lager moeten liggen dan de afgelopen jaren boven de 100.000, of boven de 200.000. Ik heb zelf niet het getal nu in mijn hoofd zitten als ultiem. Ik vind gewoon dat het een getal moet zijn waarmee gemeentes het kunnen bolwerken."

Vandaag spreekt het CDA-Kamerlid met Van der Plas (BBB) om te vragen hoe zij denkt de 15.000 asielzoekers te gaan bereiken. "Want ik vind dat als je een getal noemt, dat je ook de maatregelen moet noemen waarmee je dat getal gaat halen", vertelt hij. Voor van den Brink is het in ieder geval duidelijk. Hij noemt nog geen getallen, voordat er maatregelen worden genomen. De spreidingswet, het beperken van de instroom door afspraken met landen buiten Europa én het asielplan in Nederland hervormen met meer tijdelijke opvang, "dat zijn de maatregelen die je moet treffen".


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau