main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 september 2023 — 10:54

VVD Amsterdam: gezichtsherkenning nodig bij stadions, KNVB moet in gelid komen

De maat is vol na de rellen tijdens de gestaakte Klassieker tussen Ajax en Feyenoord, vindt fractievoorzitter van de VVD Amsterdam Claire Martens. De liberaal pleit voor gezichtsherkenning bij stadionpoortjes en roept voetbalbond KNVB op om verantwoordelijkheid te nemen. “Zij moeten op zoek gaan naar andere manieren om dit te voorkomen”, zegt Martens in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De wedstrijd in de Johann Cruijff Arena moest zondag definitief worden gestaakt nadat Ajaxsupporters voor de tweede keer vuurwerk op het veld hadden gegooid. Het was een doelbewuste actie van de harde kern van Ajax om de wedstrijd te ontregelen. De thuisploeg keek op dat moment tegen een 3-0 achterstand aan. Eerder lag het spel al even stil omdat er een plastic beker op het veld was geworpen.

Bij Ajax is het al het hele seizoen onrustig. Sportief vallen de prestaties tegen en ook op bestuurlijk niveau rommelt het aan alle kanten. Martens was dan ook niet verrast dat het zondag uit de hand liep in het stadion. “We zagen het van tevoren aankomen.” Toch werden er op het oog weinig voorzorgsmaatregelen genomen. “We moeten niet vergeten dat er alleen maar Ajaxsupporters in het stadion zaten. De vraag is hoe het zó fout heeft kunnen gaan.”

Ongeregeldheden bij voetbalwedstrijden zijn niet nieuw, maar Martens vindt dat er niet voldoende maatregelen zijn genomen. “We zeggen al heel lang tegen elkaar: het is klaar, dit gaat niet meer op deze manier. Het is een volkssport. Er gaan gezinnen naar wedstrijden toe, jonge kinderen met hun opa. Die moeten daar gewoon veilig zitten. Huilende kinderen op de tribunes is het meest verdrietig.”

Volgens Martens verpest “een kleine groep raddraaiers” het voor het goedwillende publiek. “Of je nou een speler bent, in het stadion zit of naar de tv kijkt: het liep voor iedereen verkeerd af. We praten er al heel lang over en er zijn een aantal stappen gezet. Wedstrijden worden nu gestaakt, maar het is allemaal niet genoeg.”

‘Raddraaiers moeten niet in de buurt komen’

Martens, die erop wijst dat de verantwoordelijkheid voor het fouilleren om vuurwerk in het stadion te voorkomen ligt bij clubs zelf, wil toe naar oplossingen die de veiligheid in het stadion garanderen. “Je weet bijna wie de raddraaiers zijn, je moet ervoor zorgen dat ze niet in de buurt komen van het stadion en al helemaal niet meer binnenkomen. Ik pleit voor gezichtsherkenning.”

“Als je van tevoren de gezichten eruit pikt, wat met man en macht in die massa’s niet lukt, dan zie je waar ze zitten en haal je ze eruit. Dan voorkom je dat er straks helemaal geen publiek meer zit.” Ze wil dat de KNVB verantwoordelijk wordt gehouden voor het aandragen van oplossingen. Ook moet de voetbalbond vooraf beter beoordelen of een wedstrijd door kan gaan, vindt ze.

Martens – nummer 20 op de kieslijst van de VVD voor de komende Tweede Kamerverkiezingen – vindt het goed dat er wordt gekeken naar maatregelen naar Engels voorbeeld, zoals een meldplicht. “Maar het komt niet snel van de grond. Daarom zeg ik ook: de voetbalbond moet de verantwoordelijkheid nemen en hier actief in mee gaan doen. Je kunt dit niet alleen laten bij de politie en burgemeester. Dat moeten we eerlijk tegen elkaar zeggen.”

Politie

Nieuwe maatregelen kosten mogelijk nog meer politie-inzet. “Hoe dan ook moet je er mensen op gaan zetten”, weet Martens. “Maar ik heb liever dat het groepje raddraaiers zich moet melden bij de politie, dan dat we alle agenten die we in Amsterdam heel hard nodig hebben gaan inzetten bij een voetbalwedstrijd. Dat is echt de omgekeerde wereld.”

Over het optreden van de lokale driehoek zondag is de VVD’er lovend. “De burgemeester en de politie hebben er achteraf alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat het veilig werd.”

Lees ook: 

Wensenstichting twijfelt: zieke kinderen niet meer naar risicowedstrijden

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Blik op de politieke toekomst

Hoe ziet Nederland er over pak ‘m beet vijf jaar uit en welk langetermijnbeleid is nodig om ons land economisch op de rails te houden? Te gast zijn:
  • Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PWC. Met haar onderzoeken we hoe we onze economie gezond maken en houden;
  • Energie-expert Jilles van den Beukel. Met hem duiken we in de toekomst van ons energiebeleid;
  • Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en veteraan van de sociaaleconomische raad. Hij vertelt wat ons te wachten staat op de arbeidsmarkt, die alsmaar krapper lijkt te worden.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Van dierenbeul tot moordenaar: ‘Psychopaten hebben er plezier in om anderen pijn te doen’

Wat maakt dat mensen onschuldige dieren de vreselijkste dingen aan doen? Bovendien zeggen de experts: ‘Waar dieren in nood zijn, zijn vaak ook mensen in nood’. Is dierenmishandeling een voorbode van geweld tegen mensen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met GZ-psycholoog Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum voor Dierenmishandeling en Joop de Schepper, landelijk portefeuillehouder dierenpolitie. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en rijdt mee met de dierenambulance.

Luister nu naar de podcast!
Moeder Navalny heeft haar zoon gezien

De moeder van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny zegt dat ze het lichaam van haar overleden zoon heeft gezien. Ze vreest dat autoriteiten het lichaam…

Lees meer

Dode wolf niet omgekomen door geweld, maar door geelzucht

De jonge wolf die in november vorig jaar dood werd gevonden in een modderpoel in Uddel is gestorven aan geelzucht. Dat is gebleken uit onderzoek…

Lees meer

Ook het Witte Huis ziet Rutte zitten als NAVO-topman

Het Witte Huis schaart zich openlijk achter scheidend premier Mark Rutte als nieuwe topman van de NAVO. Een woordvoerder bevestigde de Amerikaanse steun voor de…

Lees meer

Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om…

Lees meer

Houd paraplu, regenjas en laarzen in de aanslag: storm Louis kom eraan

Op Limburg na geldt donderdagavond in het hele land code oranje vanwege storm Louis, meldt het KNMI. Vanaf 19.00 uur trekt storm Louis over Zeeland…

Lees meer

Meisje (17) overleden door steekpartij Winsum

In het Groningse dorp Winsum is een meisje van 17 jaar overleden na een steekpartij op de A.S. de Blécourtlaan, woensdagavond. Ze werd woensdagavond zwaargewond…

Lees meer

COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er…

Lees meer

Jeroen Lenaers (CDA-Europarlementariër): ‘Pas na verkiezingen duidelijkheid of BBB en NSC welkom zijn bij EVP-fractie’

Het is voor NSC en BBB wachten geblazen tot zij duidelijkheid krijgen om zich te voegen aan de EVP-fractie in het Europees Parlement. Daar komt…

Lees meer