main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
De Mobiele Eenheid staat opgesteld buiten bij de Johan Cruijff ArenA na de gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord.
Op1 - 25 september 2023 — 23:50

Moeten clubs meer doen om rellen te voorkomen?

Als Ajax en de KNVB niet bereid zijn om verdergaande maatregelen te nemen naar aanleiding van de ongeregeldheden zondag in en rond de Johan Cruijff ArenA, dan vindt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema dat ze moet optreden. Ze zou dan kunnen besluiten om bepaalde maatregelen op te nemen in de voorwaarden van een vergunning voor de wedstrijden van Ajax in Amsterdam, of in het uiterste geval verbieden dat er gespeeld wordt. Dat zei Halsema maandagavond in Nieuwsuur.

“Ik ben het op onderdelen met Halsema eens. Clubs moeten meer doen om ongeregeldheden te voorkomen,” zegt Michael van Praag, oud-voorzitter van Ajax. “Maar roepen dat er beter gefouilleerd moet worden, is te kort door de bocht.” Supporters smokkelen op allerlei manieren vuurwerk mee weet Van Praag. Zelfs inwendig rotjes of vuurpijlen meesmokkelen houdt sommigen niet tegen.

Tekst gaat verder onder de X.

Verbieden

“In het aller-, alleruiterste geval kan je zeggen: er wordt niet gespeeld. Maar dat is natuurlijk een beslissing die je nooit wil nemen, omdat je daarmee alle andere supporters raakt die daar gewoon van voetbal willen genieten,” zei Halsema verder in Nieuwsuur. Van Praag zou liever zien dat hooligans strafrechtelijk vervolgd worden en stadionverboden niet meer onder het civiel recht vallen. Hij verwijst daarbij naar de Britten waarbij dit succes vol is gebleken.

Tekst gaat verder onder de X.

Kamerlid van de VVD, Ingrid Michon, heeft ook haar idee over hoe de ongeregeldheden tot een minimum kunnen worden beperkt. Zij wil dat de clubs per wedstrijd een vergunning aanvragen. Op die manier kan iedere wedstrijd vooraf al beoordeeld worden.

Lees ook:

VVD denkt dat na 2024 ‘lastige keuzes’ nodig zijn in ouderenzorg

 

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer