main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 25 september 2023 — 12:10

Boodschappen in Duitsland straks nóg goedkoper dan in Nederland, zelfs Utrechter kan beter grens over

Het wordt volgend jaar nog aantrekkelijker om je boodschappen in Duitsland te doen, zeggen retailexperts. Een volle boodschappenkar is bij de oosterburen dan zo’n 25 procent goedkoper. Dat meldt De Gelderlander. 

Per 1 januari worden een aantal belastingen in Nederland verhoogd, bijvoorbeeld op alcohol en tabak. In Duitsland is een pakje sigaretten vanaf volgend jaar zo’n drie euro goedkoper. Ondernemers in grensregio’s zien daarom mogelijk nog meer klanten de grens oversteken, waarschuwt een retailexpert.

Zelfs iemand die in Utrecht woont, zou ondanks de afstand volgend jaar beter zijn boodschappen kunnen doen over de Duitse grens.

Kosten boodschappen explosief gestegen

Dat de kosten van boodschappen in Nederland zijn gestegen, blijkt wel uit een bonnetje van de Aldi uit 2005 die Clarisse van der Woude vond tijdens het opruimen. “Alles is duurder geworden. En toch schrok ik ervan wat ik zag”, zegt ze in De Gelderlander. Ze legde een bonnetje naast een afschrift van dit jaar. De prijs van één product bleek zelfs met 424 procent te zijn gestegen.

“De kipfilet die ik destijds kocht, kwam uit de diepvries. Tegenwoordig kun je alleen nog kilopakken uit de koeling kopen. Daar maak ik zelf porties van en die vries ik dan zelf in. Destijds betaalde ik 5,49 euro en nu 9,79 euro. Dat verschil vind ik nog meevallen”, vertelt Van der Woude.

Andere producten stegen harder. “De afbakbroodjes bijvoorbeeld. Destijds zes baguettes voor 22 cent, nu 79 cent. De fles ketchup van de Aldi was destijds 0,45 euro, nu 1,09 euro.”

“Maar de boterproducten sprongen er helemaal uit. Voor een kuipje margarine betaalde ik in 2005 nog 0,32 euro en nu kost deze 1,19 euro. Dat is 272 procent meer. Bij de bak- en braadboter is het nog erger: destijds 17 cent en nu 89 cent. Dat is een stijging van 424 procent!”, aldus Van der Woude.

Politiek bezorgd

Volgens parlementair verslaggever Marieke Smits is ook de politiek bezorgd over de goedkopere boodschappen over de grens. “En het zijn niet alleen de boodschappen, ze gaan waarschijnlijk ook de grens over om te tanken. Dat heeft een negatief effect op de ondernemers in Nederland”, zegt Smits in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“De zorg is door een paar partijen uitgesproken, bijvoorbeeld door Caroline van der Plas”, zegt Smits. “Als je dan ziet hoe erg de prijzen zijn gestegen, dan begrijp ik dat veel Nederlanders naar Duitsland gaan.”

Lees ook: 

Prijsdaling supermarkt blijft uit: consumenten betalen 12 procent meer voor boodschappen


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer