Boodschappen in Duitsland straks nóg goedkoper dan in Nederland, zelfs Utrechter kan beter grens over
Het wordt volgend jaar nog aantrekkelijker om je boodschappen in Duitsland te doen, zeggen retailexperts. Een volle boodschappenkar is bij de oosterburen dan zo'n 25 procent goedkoper. Dat meldt De Gelderlander.
Per 1 januari worden een aantal belastingen in Nederland verhoogd, bijvoorbeeld op alcohol en tabak. In Duitsland is een pakje sigaretten vanaf volgend jaar zo'n drie euro goedkoper. Ondernemers in grensregio's zien daarom mogelijk nog meer klanten de grens oversteken, waarschuwt een retailexpert.
Zelfs iemand die in Utrecht woont, zou ondanks de afstand volgend jaar beter zijn boodschappen kunnen doen over de Duitse grens.
Kosten boodschappen explosief gestegen
Dat de kosten van boodschappen in Nederland zijn gestegen, blijkt wel uit een bonnetje van de Aldi uit 2005 die Clarisse van der Woude vond tijdens het opruimen. "Alles is duurder geworden. En toch schrok ik ervan wat ik zag", zegt ze in De Gelderlander. Ze legde een bonnetje naast een afschrift van dit jaar. De prijs van één product bleek zelfs met 424 procent te zijn gestegen.
"De kipfilet die ik destijds kocht, kwam uit de diepvries. Tegenwoordig kun je alleen nog kilopakken uit de koeling kopen. Daar maak ik zelf porties van en die vries ik dan zelf in. Destijds betaalde ik 5,49 euro en nu 9,79 euro. Dat verschil vind ik nog meevallen", vertelt Van der Woude.
Andere producten stegen harder. "De afbakbroodjes bijvoorbeeld. Destijds zes baguettes voor 22 cent, nu 79 cent. De fles ketchup van de Aldi was destijds 0,45 euro, nu 1,09 euro."
"Maar de boterproducten sprongen er helemaal uit. Voor een kuipje margarine betaalde ik in 2005 nog 0,32 euro en nu kost deze 1,19 euro. Dat is 272 procent meer. Bij de bak- en braadboter is het nog erger: destijds 17 cent en nu 89 cent. Dat is een stijging van 424 procent!", aldus Van der Woude.
Politiek bezorgd
Volgens parlementair verslaggever Marieke Smits is ook de politiek bezorgd over de goedkopere boodschappen over de grens. "En het zijn niet alleen de boodschappen, ze gaan waarschijnlijk ook de grens over om te tanken. Dat heeft een negatief effect op de ondernemers in Nederland", zegt Smits in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"De zorg is door een paar partijen uitgesproken, bijvoorbeeld door Caroline van der Plas", zegt Smits. "Als je dan ziet hoe erg de prijzen zijn gestegen, dan begrijp ik dat veel Nederlanders naar Duitsland gaan."