Jongeren vinden nog te weinig de weg naar de bruine kroeg
De bruine kroeg heeft een belangrijke sociale functie. Toch zijn er steeds minder jongeren te vinden, hoewel ze de bruine kroeg liever niet uit het straatbeeld zien verdwijnen. Een jonge stamgast in café de Troubadour in Tilburg zegt in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2: “Ik denk voor veel jongeren: ze moeten een keer binnen zijn geweest.”
De bruine kroeg fungeert voor veel dorps- en stadsbewoners als een fijne stamkroeg om samen te komen. Aan de toog is het een en al gezelligheid, blijkt wel bij de Troubadour. “Het is een huiskamergevoel”, zegt een van de stamgasten aan de bar. Een jonge stamgast van het café is hier praktisch opgegroeid, omdat hij al op jonge leeftijd meekwam met zijn moeder en oma. “Ik ben eigenlijk niet weg te slaan.”
Weinig jongeren
Ondanks dat de kroeg onlangs zijn 107e verjaardag heeft gevierd, zijn er weinig jongeren te vinden. Volgens kroegbaas Rob Verbunt trekt het nu wel langzaam weer een beetje aan. “Vanaf een jaar op 25 krijgen we steeds meer aanloop.”
Ook een groep studenten uit de buurt heeft het café ontdekt, vertelt de jonge stamgast. Voorheen liepen ze het café straal voorbij. “Vanaf dag één dat ze hier zijn geweest vinden ze het leuk en is het van: kom laten we hier elke vrijdag het weekend inluiden.”
Uit onderzoek van Stand van Nederland: Generatie Next blijkt dat een forse 90,6 procent van de ondervraagden vindt dat de bruine kroeg moet blijven bestaan. Maar slechts 52,6 procent is ook daadwerkelijk aan de toog te vinden.
Dorpsbewoners kopen kroeg
In het Brabantse Esbeek dreigde de allerlaatste kroeg te verdwijnen. Zo’n 600 dorpsbewoners trokken gezamenlijk de portemonnee en kochten het café, vertelt dorpsbewoner Han Bolijn. “Wij wilden het zeker behouden voor het dorp, dus hebben we het gekocht om zeker te zijn dat het voor de lange termijn van ons was.”
Volgens Bolijn is het café de centrale ontmoetingsplaats voor het hele dorp. “Er zijn veel verenigingen hier thuis.” Als de kroeg zou verdwijnen “hebben we geen plaats meer om bij elkaar te komen”.
Kroegbaas Jan Pulles stelt dat hun aanpak een voorbeeld is voor andere gemeenten en dorpen. Regelmatig komen er mensen langs. “Ze willen ook wel een café aankopen en vragen hoe wij dat hebben aangepakt.”
De bruine kroeg dreigt als vaste waarde uit ons Nederlandse straatbeeld te verdwijnen. Hoe kunnen we dit voorkomen? Raquel Schilder zoekt het uit voor Stand van Nederland: Generatie Next. Bekijk deze aflevering zaterdagavond om 22.00 uur op NPO 2. Eerdere uitzendingen kijk je hier terug, via NPO Start.
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Door: Matthijs Meulblok
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Aflevering 2 van Op de Barricade
Defensie wil een munitiedepot bouwen bij Toldijk. Hierdoor moeten veel bewoners van het Achterhoekse plaatsje verhuizen. Hun gemeente hield zich lang op de vlakte; Fidan Ekiz staat in deze aflevering van Op de Barricade wel meteen achter de Toldijkers.
Kijk vanavond naar Op de Barricade op NPO 1.
Stand van Nederland: Koplopers
Van al het vrachtverkeer over de hele wereld gaat ongeveer 90 procent over het water. Maar grote schepen zijn ook grootverbruikers van brandstof. In de Hollandse polder kreeg iemand een idee dat aanvankelijk bijna té voor de hand liggend leek: wat als we voor grote zeeschepen het zeil opnieuw zouden uitvinden?
Klik hier en kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Koplopers nu terug via NPO Start.
KLM heeft woensdag nog meer vluchten van en naar Schiphol geschrapt om storm Conall, meldt een woordvoerster. Eerder op de dag zei de luchtvaartmaatschappij 72…
Lees meerNederland nam tot dusver een voortrekkersrol als het gaat om steun aan Oekraïne, maar de oppositie ziet die rol langzaam maar zeker uit het zicht…
Lees meerDe koffieprijzen blijven in rap tempo stijgen en bereikten woensdag in New York het hoogste niveau in meer dan veertig jaar. Wereldwijde zorgen over de…
Lees meerDe politie moet meer originele, gerichte acties op touw zetten om cold cases op te lossen. Dat zegt misdaadjournalist Mick van Wely. ”Het begint natuurlijk…
Lees meerRegeringscommissaris Mariëtte Hamer heeft op 27 november haar derde reflectiebrief over de sociale veiligheid bij de publieke omroep gepubliceerd. Ze stelt daarin onder meer dat…
Lees meerVogels uit het hoge noorden, die liever in een paar graden warmer de winter doorbrengen, strijken deze weken neer in de Nederlandse graslanden en delta’s….
Lees meerDe coalitie van PVV, VVD, NSC en VVD rijdt op een blinde muur af nu de onderhandelingen over de onderwijsbegroting muurvast zitten. Dat zegt D66-partijleider…
Lees meerHet Europees Parlement stemt woensdag over de leden van de nieuwe Europese Commissie. Eerst wordt gestemd over de 26 kandidaat-Eurocommissarissen, waaronder Wopke Hoekstra (Klimaat en Schone…
Lees meerJournalist Yoeri Albrecht ergert zich groen en geel aan anonieme bronnen die veelvuldig worden opgevoerd in de media. “Ik vind dat de journalistiek langzaam bijdraagt…
Lees meerDe rechtbank in Maastricht heeft woensdag de 25-jarige Donny M. veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor het ontvoeren, seksueel misbruiken en…
Lees meerHet Israëlische kabinet heeft dinsdag zijn goedkeuring gegeven aan een staakt-het-vuren-akkoord in Zuid-Libanon dat al een dag later van kracht is. Het bestand moet een…
Lees meerZondag 1 december zendt Omroep WNL op NPO1 de eerste aflevering uit van het aangrijpende drieluik De Jongen Zonder Gisteren. Deze documentaireserie, gemaakt door Ivo…
Lees meerWhatsapp of TikTok zijn op initiatief van de Tweede Kamer not done in het klaslokaal, maar de Kamerleden zelf zitten tijdens debatten vaak urenlang onderuitgezakt…
Lees meerJe gaat naar de supermarkt voor spruitjes en magere kwark, maar eindigt aan de kassa ook met knakworst, borrelnootjes en cola in je karretje. Veel…
Lees meerNa 74 minuten voetballen leek Feyenoord gisteravond dood en begraven in de Champions Leaguewedstrijd tegen de Engelse grootmacht Manchester City. Wonder boven wonder wisten de…
Lees meer