Cyberpesten neemt nieuwe vormen aan: ‘Gebeurt op alle scholen in Nederland’
Steeds vaker krijgen jongeren te maken met een nieuwe en grootschalige vorm van cyberpesten. Het klassieke roddelen wat voorheen op het schoolplein plaatsvond, heeft zich verplaatst naar allerlei online kanalen. Patricia Bolwerk, directeur van Stop Pesten Nu, vindt het een zorgelijke ontwikkeling. “Ik denk dat het op alle scholen in Nederland voorkomt. De scholen die beweren dat het niet zo is hebben het profiel nog niet ontdekt”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Bolwerk zegt dat deze omvangrijke manier van cyberpesten gebeurt op alle sociale mediaplatforms. “Daar wordt dan een account aangemaakt om roddels op te plaatsen. Het kan gaan over leraren of leerlingen en er worden zoveel mogelijk prikkelende beelden gedeeld. Je wil natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen het kanaal gaan volgen.”
Volgens Bolwerk zijn degenen die deze roddels verspreiden alleen met likes en views bezig. “Ze willen veel volgers en views krijgen en gaan over lijken om te scoren. Dat het een ander kwetst boeit ze op dat moment helemaal niet.”
Schadelijk voor slachtoffers
Volgens een leerling worden online de gekste verhalen verspreidt. “In eerste instantie vond ik het wel grappig, maar op gegeven moment zag ik dat er echt gepest werd”. Een andere leerling zegt dat het “heel vervelend is om op een account te staan wat viraal kan gaan met 30.000 views.” Volgens Bolwerk gaat het om steeds grotere aantallen die zulke kanalen volgen.
Het zijn het niet alleen roddels die op het randje zitten, maar zijn het ook veel verzonnen verhalen, aldus Bolwerk. “Daar zit de grootste schade. Beelden worden bewerkt en daarmee creëer je het gevoel dat iemand bepaalde dingen doet, terwijl dat niet de waarheid is. Het is het opzettelijk willen kwetsen en vernederen. Het wordt niet online gezet om iemand positief in beeld te brengen.”
Breed probleem
Het is een breed maatschappelijk probleem vanwege alle toegankelijke online platforms. “Op een of andere manier is er een roddelcultuur ontstaan dat kinderen leuk of grappig vinden en denken ze dat het onschuldig is. Dat terwijl de consequenties voor de personen die erop staan heel schadelijk zijn”, zegt Bolwerk. “Het kan bijvoorbeeld zijn dat een leraar bekend komt te staan omdat hij een relatie zou hebben met jongere leerlingen. Of dat iemand in de klas opeens als homoseksueel bestempeld wordt terwijl dat niet zo is. Je hebt nooit de ruimte om te vertellen wat de waarheid is. Het bereik van de leugen is vele malen groter dan het echte verhaal.”
“Slachtoffers van deze roddels voelen zich alleen en niet begrepen”, zegt de directeur van Stop Pesten Nu. Bolwerk ziet dat wat online gebeurd ook zijn uitwerking heeft op het schoolplein. “Zeker als het seksuele handelingen zijn die online komen vinden leerlingen het normaal om bijvoorbeeld diegene aan te raken, omdat ze denken dat het kan. Het gaat echt ver.”
Oplossing
Volgens Bolwerk kan de school de meeste invloed hebben om het gedrag van zo’n groep te veranderen. “Alleen scholen hebben altijd gezegd: dat is online en we willen niet ook nog daar mee bezig zijn. Maar voor kinderen is er geen online en offline wereld. Alles is met elkaar verbonden”, vertelt ze. “Dus maak afspraken hoe met elkaar om te gaan, maak regels die toepasbaar zijn en geef bijvoorbeeld ruimte voor anonieme meldingen. Als scholen zeggen dat het niet hun probleem is, vind ik dat heel naïef.”
Sophie Hermans, fractievoorzitter van de VVD en ook aanwezig in de studio van Goedemorgen Nederland, voegt toe dat het het moeilijk is om mensen die anoniem iets plaatsen aan te spreken op hun gedrag. Bolwerk bevestigt haar stelling. “Het blijft iedere keer terugkomen. Een account gaat weg en ze pakken de telefoon en maken weer een nieuw account aan. Het is belangrijk dat jongeren leren dat deze handelingen strafbaar zijn.”
Lees ook:
Europese Unie wil mensen van telefoonverslaving afhelpen: ‘Er komt nooit een eind’
Door: Rick Hartkamp
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugkijken: De Jongen zonder Gisteren
De eerste aflevering gaat over het moment dat de 21-jarige Jur Deitmers zijn geheugen kwijtraakt. Op dat moment staat de jonge Harvard-student met grote verwachtingen vol in het leven. Hij is intelligent, ambitieus en heeft een brede vriendenkring. Maar tijdens een vakantie in Mexico gaat het mis.
Klik hier en kijk de eerste aflevering van het aangrijpende drieluik De Jongen Zonder Gisteren terug via NPO Start.
Vanavond op NPO 1: Op de Barricade
Fidan Ekiz gaat voor deze slotaflevering van Op de Barricade naar Albergen. De inwoners kregen in 2022 te horen dat er een azc in dit Twentse dorpje geopend zou worden. Ze protesteerden ertegen, maar werden afgeschilderd als racisten.
Kijk vanavond om 21.25 uur naar Op de Barricade op NPO 1.
Ontwikkelingslanden hebben in 2023 een recordbedrag van 1,4 biljoen dollar (ruim 1300 miljard euro) betaald om hun buitenlandse schulden af te lossen, meldt de Wereldbank…
Lees meerInmiddels is het weer enigszins rustig in Albergen, onderdeel van de Twentse gemeente Tubbergen, maar dat is lange tijd niet zo geweest. Sinds de aankondiging…
Lees meerHet kabinet gaat beleid maken dat gericht is op “gematigde bevolkingsgroei” naar zo’n 19 tot 20 miljoen inwoners in 2050. Dat schrijven ministers Marjolein Faber…
Lees meerDe politierechter van de rechtbank in Rotterdam heeft taakstraffen van 150 uur opgelegd aan twee leden van de harde kern van Feyenoord voor het mishandelen…
Lees meerSlapen: voor de meeste mensen een doodgewone nachtelijke bezigheid om amper bij stil te staan. Voor journalist Jelmer Vlot is dat allerminst het geval. In…
Lees meerOnderwijswoordvoerder van GroenLinks-PvdA Luc Stultiens wil “absoluut” een nieuw debat over de onderwijsbegroting, voor de stemming donderdag. “Het zou ongekend zijn als we moeten stemmen…
Lees meerDe regels om een wolf te mogen afschieten, worden versoepeld. Dat heeft het bestuur van de Conventie van Bern dinsdag besloten. Het is akkoord gegaan met het…
Lees meerScholen zouden in 2026 in grote financiële nood dreigen te geraken. Dat kopt het AD. Niet het onderwijs zelf, maar ambtenaren luiden de noodklok, blijkt…
Lees meerAls de politiek geen duidelijke keuzes maakt, kan de Nederlandse bevolking in 2050 oplopen tot 23 miljoen mensen. Dat staat in het rapport Gematigde groei…
Lees meerHet wordt Nederlanders met een licht verstandelijke beperking veel te moeilijk gemaakt om aan het werk te gaan. Dat stelt de voorzitter van de Vereniging…
Lees meerKun jij 72 uur voor jezelf zorgen tijdens een crisis? VVD-Tweede Kamerlid Christianne van der Wal stelt dat Nederlanders onvoldoende zijn voorbereid op noodsituaties. Ze…
Lees meerNederland moet veel meer geld pompen in Defensie. Dat zegt NAVO-baas Mark Rutte in De Telegraaf. De NAVO-norm van twee procent is in de toekomst…
Lees meerPostbezorgers draaien in december traditiegetrouw overuren, maar wat als er in ogenschijnlijk onschuldige pakketjes dubieus snoepgoed zit? Dealers sturen via de post kilo’s drugs de…
Lees meerGemeente Westland, een gemeente bekend om zijn kassen, kent momenteel zestien- tot zeventienduizend arbeidsmigranten. Dat is bijna één zesde van het totaal aantal inwoners en…
Lees meerIn de Industriehaven in Zutphen zijn vier bemanningsleden van een binnenvaartschip gehaald omdat het aan het zinken was, meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Ze…
Lees meer