Amateurclubs soms met handen in het haar: waar zijn alle vrijwilligers gebleven?
Amateurvoetbalclubs staan aan de start van een nieuw seizoen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Er is een nijpend tekort aan vrijwilligers. Dat merken ze ook bij VVAC in Ottoland. Met name scheidsrechters zijn moeilijk te vinden, zegt voorzitter Rick den Besten tegen Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Steeds meer verenigingen hebben moeite om de roosters met vrijwilligersdiensten rond te krijgen. Ronald van Hattem is al 25 jaar vrijwilliger bij VVAC en zegt: "Bij het krijgen van vrijwilligers denk ik dat we toch voornamelijk te maken hebben met de tijd die mensen steeds anders indelen. Ze kiezen vaak voor zichzelf".
Den Besten heeft nu als oplossing om mensen rechtstreeks te benaderen, bijvoorbeeld op een jeugdavond of een seizoensaftrap. "Dat levert gewoon meer op dan een berichtje op de website of via social media."
Maatschappelijk belang
Daarnaast draagt de club ook bij aan een stukje maatschappelijk belang, in de oplossing om vrijwilligerswerk dat blijft liggen op te vangen. "Wat we met de schoonmaak van onze gebouwen, met name de kleedkamers, hebben gedaan: daar werken we sinds dit seizoen samen met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt", vertelt Den Besten. "Die vinden dat hartstikke leuk om te doen en voor ons als club is dat een stukje maatschappelijk verantwoord bezig zijn. Dus een mooie oplossing wat ons betreft."
Dan maar inhuren
Patricia Bolwerk, directeur van Stop Pesten Nu en te gast in de studio van Goedemorgen Nederland, herkent zich in dit probleem. De voetbalvereniging van haar zoon krijgt de planning ook niet rond wat betreft vrijwilligers. "De meeste mensen kwamen ook niet opdagen bij de diensten die er waren, dus als je dan kwam was het van: o, ben je er?" "Op een gegeven moment hebben we besloten om het af te kopen per seizoensdeel. En ik denk dat dat ook een slimme manier is, want als je iedereen die geen diensten wil draaien geld gaat vragen, kun je mensen inhuren."