Alzheimer sloopt je familie: ‘Uiteindelijk is het je moeder niet meer’
Op veel plekken wordt vandaag stilgestaan bij Alzheimer. Veel mensen kennen wel iemand in hun omgeving die aan een vorm van Alzheimer lijdt. Je vergeet waardevolle herinneringen, wie je familie is, maar ook je taal en coördinatie gaan achteruit door deze slopende ziekte. Titus Vogt van stichting Ik ben Wil zamelde vorig jaar geld in voor onderzoek door de Kilimanjaro te beklimmen. Dit jaar duikt hij de keuken in, zegt hij tegen Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Alzheimer is de snelst groeiende doodsoorzaak van Nederland, omdat er nog geen geneesmiddel voor bestaat. Vogt: "Mijn moeder werd geconfronteerd met deze vreselijke ziekte in 2020. Uiteindelijk is het je moeder niet meer. Je ziet haar langzamerhand veranderen. Eigenwaarde was helemaal weg en de spil in het gezin was ook weg. Dat is vreselijk om mee te maken."
Politiek verslaggever Tessa van Viegen herkent zich in het verhaal van Vogt, vertelt ze in de studio van Goedemorgen Nederland. Haar oma kreeg ook te maken met Alzheimer. "Ik vond dat moment heel erg dat ze zelf realiseerde dat ze dat had en dat ze ons niet meer herkende, maar dat ze dat ook wist dat ze ons eigenlijk wel hoorde te kennen. Dat moment van besef bij haar zelf vond ik heel erg om te zien."
Taboes doorbreken
Om aandacht te vragen voor deze slopende ziekte en geld in te zamelen organiseert Vogt met zijn stichting de actie 'onvergetelijk koken', waar mensen met Alzheimer gaan koken voor hun familieleden en mantelzorgers. "Mensen die schamen zich ervoor dat hun partner Alzheimer heeft, omdat ze niet weten hoe ze ermee om moeten gaan. Het is onberekenbaar en wij proberen dat lokaal hier met 'Ik ben Wil' dat uit de taboesfeer weg te halen", zegt Vogt.
Hij vindt dat het doorbreken van de taboes op Alzheimer gezamenlijk moet worden opgepakt. Daar kan deze actie volgens hem aan bijdragen. "Dat hebben wij als gezin ook gedaan."