main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 21 september 2023 — 23:30

CDA-leider Bontenbal over zijn eerste Algemene Beschouwingen: ‘Klotsende oksels’

Twee dagen Algemene Politieke Beschouwingen zitten erop en dat was voor CDA-leider Henri Bontenbal voor het eerst om mee te maken. ‘Spannend’ en vooral “leuk om mee te maken,” aldus Bontenbal bij Op1.

Bontenbal zegt het vooral “leuk te vinden om het CDA-verhaal te mogen vertellen.” Hij vervolgt: “Ik had echt wel klotsende oksels, het was heel spannend.”

Tekst gaat verder onder de X.

Moties

“Het was ook een vreemd debat. Rutte als de gedoodverfde schietschijf was niet meer, dus waar gaat het debat dan over?” Toch was er wel degelijk vuur in de Kamer. De Tweede Kamer heeft veel moties ingediend. Kamerleden stelden in het debat onder andere voor om het minimumloon en de kinderopvangtoeslag te verhogen, de verhoging van brandstofaccijnzen juist tegen te houden en flink te investeren in het openbaar vervoer. Rutte gaf aan eerst de financiële gevolgen in kaart te willen brengen.

Energieprijzen

De demissionair minister-president wil daarnaast geen extra maatregelen nemen om de prijs van energie laag te houden. Hij verwacht niet dat de energieprijzen gaan stijgen, mede omdat de gasvoorraden goed zijn gevuld. Hij is dan ook geen voorstander van een prijsplafond. Of de energieprijzen daadwerkelijk niet gaan stijgen is erg lastig te voorspellen zegt Dyonne Rietveld van energiebedrijf Uniper. “Vorig jaar hebben we allemaal gezien hoe wispelturig die markt kan zijn. Alleen al vandaag zie je weer enorme prijspieken op de markt. Nuance is op zijn plek.”

De komende periode behandelt de Tweede Kamer een aantal begrotingen nog uitgebreider. Tegelijkertijd moeten de fracties hun moties en voorstellen nog in concrete wetsaanpassingen gieten. Dat doen zij in overleg met de verantwoordelijke ministers, die meedenken over de uitvoering.

Lees ook: 

Hoogleraar waarschuwt politiek: minimumloon mag niet in één klap fors stijgen

 

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer