main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 september 2023 — 09:32

Brussel neemt besluit: mag de wolf worden afgeschoten?

Brussel houdt zich vandaag bezig met de beschermde status van de wolf. Blijft die behouden of komt daar een einde aan? Verschillende organisaties staan lijnrecht tegenover elkaar. “Het is een thema dat enorm polariseert”, vertelt hoofdredacteur De Nieuwe Oogst Esther de Snoo in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De wolf heeft in Europa een beschermde status. Dat houdt in dat niet op de viervoeter mag worden gejaagd. Gezien de groeiende populatie van de wolf denkt de Europese Commissie na iets aan de beschermde status te doen.

Voorheen was het opheffen van de beschermde status taboe, erkent De Snoo. “De wolf is jarenlang beschermd geweest. Inmiddels is de populatie zo gegroeid, niet alleen in Nederland, dat wordt gezegd dat we af moeten van de beschermde status en de wolf hetzelfde moeten behandelen als wilde zwijnen en edelherten.”

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is mogelijk “zeer intrinsiek gemotiveerd” om iets aan de beschermde status van de wolf te doen, zegt De Snoo. Een wolf heeft vorig jaar namelijk haar pony doodgebeten. “Zij heeft ook aan regio’s gevraagd munitie te geven om te kunnen kijken naar de beschermde status.”

Polariserend thema

De Snoo zegt dat het thema de wolf “enorm polariseert”. Boeren, veehouders of plattelandbewoners denken totaal anders over de wolf dan mensen die in de Randstad wonen of dierenorganisaties. Een voorbeeld daarvan is boswachter Arlette Klok. Zij is blij met de wolf in het Nederlandse natuurlandschap. “Ik ben blij met de wolf. Het is voor de natuur heel belangrijk, die krijgt een boost aan biodiversiteit.”

Tekst gaat verder onder video 

Ze ziet een grote verandering in het wild, dat zich door de aanwezigheid van de wolf meer gaat spreiden. “Daardoor vindt minder vraat plaats, waardoor vegetatie kan groeien.”

Die gedachte staat lijnrecht tegenover hoe LTO Noord regio West naar het dier kijkt, blijkt uit de woorden van de regiobestuurder Arnold Michielsen. Hij hoort dagelijks van zijn leden over aanvallen van wolven op schapen. “De toename ervan is erg zorgelijk. Het zorgt voor veel emotie en onrust in het gebied.”

Tekst gaat verder onder video

Dat de wolf een schuw dier is gelooft Michielsen niet. “We zien hem steeds vaker optreden in het gebied van mensen en dat is zorgelijk.” De regiobestuurder hoopt dat Brussel iets doet aan de beschermde status van de wolf. “Het mag een stapje minder.”

‘Kinderen waren in shock’

Op de Elspeter Heide in Gelderland leven vier wolvenroedels. Burgemeester van Nunspeet Céline Blom zegt in Goedemorgen Nederland dat inwoners zich grote zorgen maken over de wolf. “Opeens lag een pony opengereten in het weiland. Kinderen waren helemaal in shock.”

Blom heeft een verzoek ingediend bij de provincie om “te kunnen beheren op zeer beperkte schaal”. De burgemeester is niet tegen de wolf, voegt zij eraan toe. “De wolf mag in de natuur rondlopen, maar hij gaat steeds meer naar het bewoonde gebied.” Met beheren bedoelt Blom “afschieten of wegjagen”.

Met eenzelfde verzoek gaat gedeputeerde in Gelderland Harold Zoet vandaag naar Brussel. Daar hoopt hij aan CDA-Europarlementariër Esther de Lange de bezorgdheid in zijn provincie over te brengen. “Door de beschermde status kunnen wij niets. Het belangrijkste is dat wij een probleemwolf kunnen beheren en eventueel aantallen kunnen beheren in Gelderland.”

Lees ook:

Rechter blijft paintballen op de wolf voorlopig verbieden


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe wordt de formatiepuzzel gelegd?

Vandaag begon week twee van de gesprekken, een moeizame klus voor verkenner Ronald Plasterk. De oud-PvdA’er heeft nog een week langer nodig voor zijn verslag. Nieuwe ronde, nieuwe kansen? De vraag is nu hoe deze formatiepuzzel te leggen is en wat de verschillende scenario’s zijn.
En hoe houdbaar zijn deze Haagse ontwikkelingen voor de kiezer? Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:
  • Mariken van der Velden, specialist in politieke communicatie aan de VU;
  • René Cuperus, medeoprichter van de Nieuwe Denktank voor het Politieke Midden en co-auteur van De Atlas van Afgehaakt Nederland;
  • En Alexander van Kessel, senior onderzoeker aan de Radboud Universiteit Nijmegen en gespecialiseerd in kabinetsformaties.
Luister de podcast via je favoriete podcast-app.

Luister terug als podcast: WNL op Zondag over de formatie en Oekraïne

Hoe verder met de formatie nu VVD en NSC de boot afhouden? Rick Nieman gaat in gesprek met:
  • Oud-informateur en VVD-prominent Uri Rosenthal over de kunst van het formeren
  • CDA-senator Madeleine van Toorenburg en columnist Zihni Özdil: wat zijn de opties voor een nieuw kabinet?
  • Hoogleraar Buitenlandse Betrekkingen Rob de Wijk over scenario’s voor Oekraïne
  • En schrijver Leon de Winter over zijn nieuwste boek Stad van de Honden, 50 jaar schrijverschap en Israël
Klik hier en luister deze uitzending terug als podcast!
Krijgt verkenner Plasterk de handen op elkaar? ‘Praten in koppeltjes is een unicum in deze fase’

Dat verkenner Ronald Plasterk voor een moeilijkere taak staat dan hij vooraf in zijn column in De Telegraaf aangaf, blijkt wel uit het feit dat…

Lees meer

Passagiers al dagen vast op luchthaven München

Door plotseling winterweer afgelopen weekend met veel sneeuw zit een groep passagiers inmiddels al meer dan twee dagen vast op het vliegveld van München, de…

Lees meer

Negen mensen met link met Nederland verlaten Gazastrook

Negen mensen met een link met Nederland die in de Gazastrook verbleven zijn maandag via de grens met Rafah aangekomen in Egypte. Ze worden daar…

Lees meer

Burgemeester Westerwolde: ‘Het loopt weer vast in Ter Apel’

Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is, wil dat politiek Den Haag gemeenten oproept om meer…

Lees meer

Omtzigt: niet de bedoeling dat aantekeningen zichtbaar waren

De aantekeningen waarmee NSC-voorman Pieter Omtzigt is gefotografeerd, had hij voorafgaand aan het gesprek met verkenner Ronald Plasterk al opgepend. Dat zegt Omtzigt op X,…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: hoe is de formatiepuzzel te leggen?

In politiek Den Haag lopen de spanningen hoog op nu de verkenningsfase van de formatie onrustig verloopt. Vandaag begon week twee van de gesprekken, een…

Lees meer

Wilders en Van der Plas willen snel in groepjes verder praten

Geert Wilders (PVV) en Caroline van der Plas (BBB) vinden het een goed idee van verkenner Ronald Plasterk om deze week nog in “koppeltjes” verder…

Lees meer

Goudprijs stijgt naar nieuw recordniveau

De goudprijs is maandag gestegen naar het hoogste niveau ooit, vooral geholpen door een afzwakkende dollar. De prijs van het edelmetaal steeg op de metaalmarkt…

Lees meer

Oud-vakbewindsman tegen PVV, VVD en NSC: zet emotie opzij en ga om tafel

Zet je emotie opzij en neem plaats aan de onderhandelingstafel. Die oproep doet oud-staatssecretaris van Financiën Steven van Eijck aan PVV, VVD, NSC en BBB….

Lees meer

Antwerpen spreekt scholen aan op antisemitisme

Antwerpen gaat scholen aanspreken op antisemitisch gedrag tegen Joodse leerlingen. Sommige scholen doen niet genoeg tegen zulke pesterijen, vindt verantwoordelijk provinciegouverneur Cathy Berx. Kinderen worden…

Lees meer