main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 september 2023 — 12:59

Prinses Alexia maakt haar debuut op Prinsjesdag: ‘Een hele waardige dag’

Prinses Alexia is dit jaar achttien jaar geworden en dat betekent dat ze officieel Prinsjesdag zal gaan bijwonen. Koningshuisdeskundige Justine Marcella denkt dat ze het heel goed gaat doen, zegt ze bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We gaan Alexia voor het eerst zien in de rol die voor haar is.”

Prinsjesdag is naast de vooruitblik op de financiën een lust voor het oog. “Het gaat om de boodschap die we te horen krijgen en die boodschap wordt wel ieder jaar heel prachtig aangekleed”, zegt Marcella.

Zo zijn veel ogen gericht op de rol van prinses Alexia, zegt Marcella. “Zij is, en dat vind ik een oneerbiedige term, een beetje onze toekomstige reservekoningin, mocht er ooit iets met Amalia gebeuren. Dat willen we natuurlijk niet, maar dan wordt zij koningin.” Volgens de deskundige zit Alexia daar niet op te wachten. “Die tweede rol lijkt haar best goed te passen.”

Garderobe van Máxima

Twee weken terug doopte de prinses een schip tijdens haar eerste werkopdracht. Toen droeg ze een jurk uit haar moeders kast. Of dat vandaag ook het geval is, is de vraag. “Amalia deed dat vorig jaar niet. Ze had online een jurk van nog geen 100 euro gekocht, wat ik heel goed vind in deze economisch moeilijke tijden.” Volgens Marcella kunnen we daar een boodschap in zoeken. “Maar we weten niet of het zo is.”

Alexia zal niet bij haar ouders in de koets zitten, maar neemt plaats in de koets met haar oom en tante. “Dit is een hele waardige dag. Vandaag is het eerbied voor de democratie, met alles erop en eraan. Die mooie jurk is om deze dag waardigheid te geven. Meer protocol dan Prinsjesdag hebben we niet.”

Lees ook:

Feestelijke voorbereidingen worden getroffen voor de Troonrede

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez gaat op onderzoek.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer

Duurzaamheidsondernemer pleit voor afschaffen alle subsidies: ‘Zo moet het systeem werken’

Subsidie is helemaal niet nodig voor bedrijven die vernieuwing nastreven. Dat vindt duurzaamheidsondernemer Ruud Koornstra. “We moeten voor lief nemen dat niet alles in één…

Lees meer