main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 19 september 2023 — 16:03

Laagste inkomens blijven ook na armoedepakket het kwetsbaarst

De laagste inkomens gaan er, ook na de extra koopkrachtmaatregelen die het demissionaire kabinet neemt, volgend jaar gemiddeld het minst op vooruit. Juist zij lopen ook, meer dan andere groepen, het risico minder geld over te houden. Gezinnen met meerdere kinderen profiteren het meest van de 2 miljard euro die op de begroting is vrijgemaakt voor armoedebestrijding. Ruim de helft van dat bedrag gaat op aan de verhoging van het kindgebonden budget.

De koopkrachtplaatjes waar het Centraal Planbureau (CPB) in augustus mee kwam, lieten voor uitkeringsgerechtigden nog een daling zien. Werkenden met een laag inkomen zouden er nauwelijks iets bijkrijgen, en een fors deel van die groep zou er zelfs op achteruitgaan. Het kabinet heeft dat gerepareerd door onder meer het kindgebonden budget en de huurtoeslag te verhogen.

In beide minimagroepen laat de koopkracht nu gemiddeld genomen alsnog een plusje zien. Tegelijkertijd zijn het ook de twee groepen waar de verschillen veruit het grootst zijn. De koopkrachtontwikkeling loopt voor mensen met een uitkering uiteen van min 1,6 tot plus 2,6 procent, en voor werkenden met minimumloon of iets daarboven van min 1,3 tot plus 3,2 procent.

Huurtoeslag en kindgebonden budget

De laagste inkomens worden het meest geholpen door de verhoging van de huurtoeslag, waar het kabinet ruim 700 miljoen euro voor heeft vrijgemaakt. Zij verliezen daarentegen de extra energietoeslag die zij in 2022 en 2023 wel ontvingen om de sterke stijging van de energierekening te helpen opvangen. Het noodfonds dat het kabinet samen met de energiesector heeft opgetuigd voor mensen die hun rekening niet meer kunnen betalen, blijft wel nog een jaar bestaan.

De grootste post in het armoedepakket is met 1,1 miljard euro de verhoging van het kindgebonden budget. Niet alleen gaat het bedrag per kind omhoog, maar er komen ook meer gezinnen voor deze inkomensafhankelijke regeling in aanmerking. Grote gezinnen met oudere kinderen profiteren het meest van deze maatregel. Het kabinet voorkomt daarmee dat het aantal kinderen in armoede volgend jaar toeneemt.

Gemiddelde koopkrachtstijging

Het kabinet gaat voor alle huishoudens uit van een gemiddelde koopkrachtstijging van 1,7 procent, een fractie minder dan de raming van het Centraal Planbureau die eind vorige week al uitlekte. Dat komt doordat het CPB uit is gegaan van een minder sterke stijging van de zorgverzekeringspremie.

Lees ook:

Econoom: ‘Maatregelen overheid leiden eerder tot bestaansonzekerheid’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Made in Holland

Nederland staat voor molens, tulpen en klompen. Maar inmiddels ook wijngaarden, rijstvelden en theeplantages. Stand van Nederland onderzoekt of dit de toekomst is voor de Nederlandse economie.

Kijk Stand van Nederland: Generatie Next nu terug via NPO Start.

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Kabinet heeft arbeidsmigratie in de dode hoek zitten: ‘Groot onderdeel van de wooncrisis’

Arbeidsmigratie in Nederland heeft in de loop der jaren enorme proporties aangenomen. Inmiddels telt ons land meer dan een miljoen mensen die hier naartoe zijn…

Lees meer

Man opgepakt na explosie bij bus van dakdekker in Den Bosch

Een 19-jarige man uit Den Bosch is opgepakt voor het vernielen van een bestelbus van een dakdekker, zondagavond. Een explosie en een steekvlam leidden tot…

Lees meer

Kabinet wil straffen voor drugsdelicten omhoog gooien

Als het aan het kabinet ligt, gaan de maximumstraffen voor drugsdelicten omhoog. Het smokkelen van harddrugs zou dan van 12 naar 16 jaar gaan. Ook…

Lees meer

‘Financiële stabiliteit komt vooral aanwaaien uit het buitenland’, zegt DNB-directeur

De onzekerheid door conflicten zoals in het Midden-Oosten en Oekraïne leidt er onder meer toe dat Nederlanders meer sparen. De geopolitieke spanningen zijn volgens een…

Lees meer

Bikker (CU) wil opheldering van PVV-minister Agema over pandemische paraatheid: ‘300 miljoen komt niet uit de lucht vallen’

In het hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat er 300 miljoen wordt bezuinigd op pandemische paraatheid. Nu maakt minister Fleur Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een draai…

Lees meer

Schoof mikt nog op vrijdag voor asielakkoord, voelt ‘veel druk’

Premier Dick Schoof verwacht nog altijd dat het kabinet vrijdag een besluit kan nemen over het al dan niet gebruiken van het noodrecht voor strengere…

Lees meer

Inzet Noord-Koreaanse militairen in Oekraïne betekent ‘serieuze escalatie’, vindt minister Veldkamp

De mogelijke inzet van Noord-Koreaanse militairen aan de kant van Rusland in de strijd tegen Oekraïne zou een “serieuze escalatie” betekenen, waarschuwt minister Caspar Veldkamp…

Lees meer

Voorwaardelijke boete voor FvD’er Van Houwelingen om ‘nazivlag-tweet’

FvD-Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen heeft een voorwaardelijke boete van 450 euro gekregen van de rechtbank Den Haag voor het plaatsen van een tweet in…

Lees meer

Mirjam Bikker (CU): ‘Geen nieuwe verkiezingen bij val kabinet’

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker wil geen nieuwe verkiezingen uitroepen als het huidige kabinet zou vallen, vertelt ze in Sven op 1 op NPO Radio 1. “Artikel…

Lees meer

In dit ‘polderlab’ wordt Nederlandse rijst geteeld: ‘We hebben radicale ideeën’

De Universiteit Leiden experimenteert met het telen van producten uit warme landen in veengebied. In het zogeheten polderlab wordt zelfs rijst geteeld. Het is een…

Lees meer

Nederlandse concurrentiepositie daalt, kritiek op kabinet: ‘Het is allemaal kneuterig’

De coalitie schrijft in het hoofdlijnenakkoord dat Nederland moet behoren tot de top vijf van de landen met een goede concurrentiepositie. En hoewel het in…

Lees meer