main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 september 2023 — 08:54

Koopkrachtreparatie en geen stijgende benzineprijzen, maar wie betaalt de rekening?

Het demissionair kabinet presenteert vandaag op Prinsjesdag maatregelen om de koopkracht en benzineprijs op peil te houden. De vraag is wie de rekening betaalt, zegt politiek commentator van het AD Hans van Soest in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Vermogensbelasting is een populaire optie, maar die vermogens zijn vaak van burgers met een huis of spaargeld.”

Vanwege de demissionaire status van het kabinet is Prinsjesdag dit jaar minder belangrijk dan voorgaande jaren, zegt de politiek verslaggever. “Alle plannen die het kabinet vandaag indient voor volgend jaar, gaan woensdag en donderdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen voor miljarden vertimmerd worden door de Tweede Kamer.”

Verkiezingen

Partijen zijn vooral bezig met de verkiezingen voor de Tweede Kamer van 22 november, denkt Van Soest. “Dit is eigenlijk het begin van de verkiezingscampagne. De Algemene Politieke Beschouwingen worden het eerste grote verkiezingsdebat. Alle partijen komen met plannen, met name om de koopkracht van mensen te verbeteren. Ze willen laten zien dat ze het beste willen voor de kiezer.”

Zo wil een Kamermeerderheid een streep zetten door de geplande verhoging van de accijns op brandstof per 1 januari. “De benzineprijs zou met 21 cent kunnen stijgen, diesel met iets minder. Er wordt een aantal miljarden uitgetrokken om dat niet door te laten gaan”, zegt Van Soest. “Er zijn ook plannen om de energierekening te verlagen, de kinderopvang goedkoper te maken en om te voorkomen dat treinkaartjes duurder worden.”

Maar wie betaalt de rekening? “Dat is een goede vraag. Het kabinet zegt in de plannen: dit is wat wij kunnen doen. Als de Tweede Kamer meer wil doen voor de koopkracht, moeten ze zelf aangeven hoe ze dat willen betalen. Veel partijen willen geld uitgeven dat is gereserveerd voor wegenbouw- of andere projecten die om wat voor reden dan ook on hold staan. Maar er zijn ook partijen die de belasting voor bedrijven willen verhogen en de rijke meer belasting willen laten betalen.”

‘Rekening voor volgende generaties’

“We zien het elk jaar weer. Men is ontzettend concreet over waar ze geld aan willen besteden, maar als de vraag wordt waar ze het geld vandaan willen halen, zijn ze opeens heel vaag”, ziet ook econoom Edin Mujagić. Volgens Mujagić schuift het kabinet de rekening vooral door naar volgende generaties en krijgt het bedrijfsleven te maken met lastenverhoging.

“Ik heb heel vaak het gevoel alsof men in Den Haag het bedrijfsleven en met name mkb ziet als een spons die al het water kan absorberen. Dat is niet zo, het bedrijfsleven kan niet heel veel aan”, waarschuwt hij. Van Soest: “Er heerst een beeld dat bedrijfsleven miljoenenwinsten maken en geen belasting betalen, maar dan kijk je naar een aantal multinationals, die vaak niet eens in Nederland gevestigd zijn. Voor een gemiddeld bedrijf in Nederland is de lastendruk echt gestegen.”

‘Er gaat echt wat gebeuren’

Volgens Van Soest is iedereen het er in Den Haag over eens dat er iets moet gebeuren voor koopkrachtreparatie. “Uit alle enquêtes blijkt dat de kiezer zich het meest zorgen maakt of die de vaste lasten nog kan betalen. Partijen zijn daar niet blind voor, er gaat echt wat gebeuren. Het kabinet komt met voorstellen om allerlei toeslagen te verhogen en de Tweede Kamer wil daar nog een paar scheppen bovenop doen. Maar waar de rekening komt te liggen?”

Hij denkt dat naast het bedrijfsleven ook sommige burgers het gaan voelen in de portemonnee. “Vermogensbelasting is een populaire optie, maar vermogens zijn vaak burgers met een huis of spaargeld.”

Lees ook: 

Foutje ministerie, kern begrotingsplannen van Justitie op straat

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: heeft het wietexperiment van de overheid toekomst?

In tien gemeenten vindt er een wietexperiment plaats, waardoor de vraag rijst wat interessanter is voor de economie: gedogen of legaliseren? En hoe kijken coffeeshophouders eigenlijk naar het huidige wietbeleid van de overheid?

Menen Seijkens gaat op zoek naar het antwoord. Kijk deze uitzending nu terug op NPO Start.

Wilders praat met Zelensky over oorlog, Nord Stream en ontheemden

PVV-leider Geert Wilders heeft een ontmoeting gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, meldt hij op X. De twee spraken over de oorlog in Oekraïne…

Lees meer

Voor het eerst walvissen geteld in Nederlandse wateren

Vogels, bijen, vlinders, libellen, kikkers of mollen – natuurliefhebbers kunnen in menig weekend meedoen aan tellingen. Daar komt deze zaterdag de Nationale Walvistelling bij. Vrijwilligers…

Lees meer

In avond in het zuidwesten onweersbuien, windstoten en neerslag

In het zuidwesten van het land kunnen zaterdagavond onweersbuien voorkomen, waarbij in korte tijd veel neerslag valt, waarschuwt het KNMI. Ook kan het flink gaan…

Lees meer

Politie in Breda vindt tassen met coke op achterbank auto

De politie heeft vrijdag in een auto in Breda 32 blokken cocaïne gevonden en daarbij een 45-jarige man uit het Utrechtse Elst aangehouden. Dat gebeurde…

Lees meer

Meisjes lastiggevallen en eentje aangereden, Tilburger opgepakt

De politie heeft deze week een man uit Tilburg aangehouden voor het lastigvallen van meisjes en het opzettelijk aanrijden van een van hen. Het minderjarige…

Lees meer

Voorzitter Nederlandse Politiebond over stakingen: ‘Balen dat voetbalsupporters dupe zijn, maar Schoof kan me nu bellen’

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Nine Kooiman haalt in het WNL-programma Het Misdaadbureau uit naar minister-president Dick Schoof over de vroegpensioenregeling. “We hebben al een…

Lees meer

Kabinet werkt aan ‘structurele oplossing’ voor duurder NS-kaartje

Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) probeert te voorkomen dat de treinkaartjes van de NS fors omhoog gaan. Hij hoopt op een “structurele oplossing”…

Lees meer

Kabinet na lange zit en stevige discussies akkoord over regeerprogramma

Het kabinet heeft overeenstemming bereikt over een regeerprogramma, waarin het akkoord op hoofdlijnen tussen de vier coalitiepartijen nader is uitgewerkt. Het vergde wel lange en…

Lees meer

Kabinet bevestigt dat gedetineerden EBI kort contact hadden

Enkele gedetineerden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught hebben door een fout circa twintig seconden contact met elkaar gehad, schrijft staatssecretaris Ingrid Coenradie…

Lees meer