main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP. Ter illustratie.
19 september 2023 — 15:31

Azerbeidzjan valt regio Nagorno-Karabach aan

Azerbeidzjan heeft het door etnische Armeniërs beheerste deel van de regio Nagorno-Karabach aangevallen. Volgens de Azerbeidzjaanse regering is er “een anti-terroristische operatie” gaande. Daar is volgens Bakoe voorafgaand overleg over geweest met onder meer een Russische vredesmacht die in de regio actief is, al spreekt Moskou dat tegen.

De aanval is volgens waarnemers gericht op etnisch Armeense strijdkrachten in de regio die door Azerbeidzjan wordt geclaimd en waar al jaren strijd over is. De regio is voor de internationale gemeenschap officieel Azerbeidzjaans grondgebied, maar er wonen veel etnische Armeniërs die zich willen afscheiden. Dat separatistengebied valt Azerbeidzjan weer aan. Volgens etnisch Armeense zegslieden in regiohoofdstad Stepanakert gaat het om een grote aanval langs de hele frontlinie. De ombudsman voor mensenrechten van de separatisten zegt dat er meerdere burgerdoden zijn gevallen.

Bakoe wil dat alle Armeense troepen uit het gebied worden teruggeroepen. “De enige manier om vrede en stabiliteit te brengen in de regio is de onvoorwaardelijke en volledige terugtrekking van de Armeense strijdkrachten uit de regio Karabach van Azerbeidzjaan”, zegt het ministerie van Defensie in een verklaring. Dat eist ook het vertrek van het Armeense separatistische regime in de regio.

De Armeense regering heeft laten weten dat het helemaal geen troepen in Nagorno-Karabach heeft. Het land beschuldigt Azerbeidzjan van een poging tot een “etnische zuivering” in het gebied.

Rusland

Rusland heeft beide partijen dinsdag opgeroepen geen bloed te vergieten en het conflict langs diplomatieke weg op te lossen. Armenië heeft de Russische militairen in het gebied opgeroepen om de Azerbeidzjaanse agressie te stoppen. De Russische regeringswoordvoerder Maria Zacharova ontkent dat door Azerbeidzjan met de vredesmacht is overlegd. “Dit komt niet overeen met de werkelijkheid. De informatie is enige minuten voor de vijandelijkheden losbarstten gedeeld met het Russische contingent.”

Het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie heeft mensen het advies gegeven zich niet in buurt van militaire doelen te begeven. Er zijn humanitaire corridors zoals die Lachin-weg, aldus het ministerie. Dat is een corridor die de enclave Nagorno-Karabach verbindt met de iets westelijker gelegen republiek Armenië.

Nederland veroordeelt aanval

Nederland roept Azerbeidzjan op “onmiddellijk” zijn aanval op Nagorno-Karabach te stoppen, zegt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). Ze spreekt van “zeer zorgelijke berichten” en vindt dat de regering in Bakoe de dialoog met de Armeniërs in Nagorno-Karabach moet hervatten.

“We houden de situatie nauwlettend in de gaten, en bespreken in EU-verband wat we gezamenlijk kunnen doen om verdere escalatie te voorkomen”, laat de bewindsvrouw op X weten. Bruins Slot is in New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Ook in de Tweede Kamer is grote bezorgdheid over de aanval van Azerbeidzjan. Volgens Kati Piri (PvdA/GroenLinks) moet Bruins Slot met EU-partners de druk op Azerbeidzjan opvoeren om tot een staakt-het-vuren te komen. “Azerbeidzjan moet deze onnodige aanval en agressie zo spoedig mogelijk stoppen”, aldus Ruben Brekelmans van de VVD.

CDA’er Derk Boswijk noemt het een “ongelofelijke zorgelijke situatie”. Volgens Don Ceder van de ChristenUnie werd al maanden gewaarschuwd voor de aanval, maar is “vanuit de internationale gemeenschap helaas te weinig urgentie uitgegaan. Er moet nu zo snel mogelijk hulp en ondersteuning komen voor de 120.000 inwoners in Nagorno-Karabach”, vindt Ceder.

Lees ook:

Nederland, Denemarken en Tsjechie akkoord over meer wapens Oekraïne

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer