Azerbeidzjan valt regio Nagorno-Karabach aan
Azerbeidzjan heeft het door etnische Armeniërs beheerste deel van de regio Nagorno-Karabach aangevallen. Volgens de Azerbeidzjaanse regering is er “een anti-terroristische operatie” gaande. Daar is volgens Bakoe voorafgaand overleg over geweest met onder meer een Russische vredesmacht die in de regio actief is, al spreekt Moskou dat tegen.
De aanval is volgens waarnemers gericht op etnisch Armeense strijdkrachten in de regio die door Azerbeidzjan wordt geclaimd en waar al jaren strijd over is. De regio is voor de internationale gemeenschap officieel Azerbeidzjaans grondgebied, maar er wonen veel etnische Armeniërs die zich willen afscheiden. Dat separatistengebied valt Azerbeidzjan weer aan. Volgens etnisch Armeense zegslieden in regiohoofdstad Stepanakert gaat het om een grote aanval langs de hele frontlinie. De ombudsman voor mensenrechten van de separatisten zegt dat er meerdere burgerdoden zijn gevallen.
Bakoe wil dat alle Armeense troepen uit het gebied worden teruggeroepen. “De enige manier om vrede en stabiliteit te brengen in de regio is de onvoorwaardelijke en volledige terugtrekking van de Armeense strijdkrachten uit de regio Karabach van Azerbeidzjaan”, zegt het ministerie van Defensie in een verklaring. Dat eist ook het vertrek van het Armeense separatistische regime in de regio.
De Armeense regering heeft laten weten dat het helemaal geen troepen in Nagorno-Karabach heeft. Het land beschuldigt Azerbeidzjan van een poging tot een “etnische zuivering” in het gebied.
Rusland
Rusland heeft beide partijen dinsdag opgeroepen geen bloed te vergieten en het conflict langs diplomatieke weg op te lossen. Armenië heeft de Russische militairen in het gebied opgeroepen om de Azerbeidzjaanse agressie te stoppen. De Russische regeringswoordvoerder Maria Zacharova ontkent dat door Azerbeidzjan met de vredesmacht is overlegd. “Dit komt niet overeen met de werkelijkheid. De informatie is enige minuten voor de vijandelijkheden losbarstten gedeeld met het Russische contingent.”
Het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie heeft mensen het advies gegeven zich niet in buurt van militaire doelen te begeven. Er zijn humanitaire corridors zoals die Lachin-weg, aldus het ministerie. Dat is een corridor die de enclave Nagorno-Karabach verbindt met de iets westelijker gelegen republiek Armenië.
Nederland veroordeelt aanval
Nederland roept Azerbeidzjan op “onmiddellijk” zijn aanval op Nagorno-Karabach te stoppen, zegt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). Ze spreekt van “zeer zorgelijke berichten” en vindt dat de regering in Bakoe de dialoog met de Armeniërs in Nagorno-Karabach moet hervatten.
“We houden de situatie nauwlettend in de gaten, en bespreken in EU-verband wat we gezamenlijk kunnen doen om verdere escalatie te voorkomen”, laat de bewindsvrouw op X weten. Bruins Slot is in New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.
Ook in de Tweede Kamer is grote bezorgdheid over de aanval van Azerbeidzjan. Volgens Kati Piri (PvdA/GroenLinks) moet Bruins Slot met EU-partners de druk op Azerbeidzjan opvoeren om tot een staakt-het-vuren te komen. “Azerbeidzjan moet deze onnodige aanval en agressie zo spoedig mogelijk stoppen”, aldus Ruben Brekelmans van de VVD.
CDA’er Derk Boswijk noemt het een “ongelofelijke zorgelijke situatie”. Volgens Don Ceder van de ChristenUnie werd al maanden gewaarschuwd voor de aanval, maar is “vanuit de internationale gemeenschap helaas te weinig urgentie uitgegaan. Er moet nu zo snel mogelijk hulp en ondersteuning komen voor de 120.000 inwoners in Nagorno-Karabach”, vindt Ceder.
Lees ook:
Nederland, Denemarken en Tsjechie akkoord over meer wapens Oekraïne
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’
Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.
Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.
Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!
Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?
Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?
Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:
- Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
- Voormalig topambtenaar Mark Frequin
- En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.
Luister de podcast via je favoriete podcastapp.
De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…
Lees meerAardappeltelers in Nederland zijn boos op demissionair minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het ministerie verwacht dat de telers hun aardappels rooien voor 1…
Lees meer“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…
Lees meerVeilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…
Lees meerEen groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…
Lees meerEen wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…
Lees meerDe Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…
Lees meerDe veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…
Lees meerIeder jaar wordt de Inktspotprijs uitgereikt aan een cartoonist die een nieuwsgebeurtenis rondom een gevoelig maatschappelijk thema weet uit te beelden. Uit een selectie van…
Lees meerScholen krijgen toch een week extra de tijd om de doorstroomtoets voor groep 8 af te nemen, meldt demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul in een brief…
Lees meerDe Zeeuwse gemeente Reimerswaal is helemaal klaar met de overlast van hondenpoep. De SGP wil dna-onderzoek gaan gebruiken om drollen te identificeren en zo hun…
Lees meerAls het aan CDA-Kamerlid Bart van den Brink ligt moet er écht grip komen op migratie en moet de instroom worden beperkt. Waar de BBB…
Lees meerZorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…
Lees meerIn Rotterdam vonden in de nacht van maandag op dinsdag vijf explosies plaats. Rond middernacht was er een ontploffing in het Oude Noorden, later in…
Lees meerSociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…
Lees meer