main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Ter illustratie.
Stand van Nederland - 18 september 2023 — 14:17

VNO-NCW: ondernemers somber gestemd in aanloop naar Prinsjesdag

Ondernemers zijn somber gestemd over de economische situatie in de rest van het jaar. Dat melden de ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland op basis van een enquête voorafgaand aan Prinsjesdag. Daarin werden directeuren van verschillende branches ondervraagd, die meer dan 325.000 bedrijven vertegenwoordigen.

De helft van de ondervraagden verwacht een verslechtering van de economische situatie in de rest van het jaar en slechts 8 procent voorziet een verbetering. Ook gaan meer branches uit van een omzetdaling in plaats van een omzetstijging.

Een ruime meerderheid van de brancheorganisaties geeft verder aan dat de marges lager zijn dan gebruikelijk. Bedrijven hebben vooral last van de stijgende loonkosten en hogere inkoop- en energieprijzen. Slechts 1 procent van de branches kan die gestegen kosten volledig doorberekenen en driekwart kan dat zeer beperkt of niet. Dit sluit aan bij een eerder onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2022 liet een meerderheid van de branches nog een stijgende winst zien, maar voor dit jaar verwacht een ruime meerderheid een winstdaling. Ook in 2024 zal naar verwachting de helft van de branches een verdere daling van de winst laten zien en slechts 8 procent een stijging.

Door de slechte economische omstandigheden staan de investeringen ook onder druk. Ruim 40 procent van de branches verwacht dat investeringen zullen dalen. Slechts 19 procent rekent op een stijging van de investeringen in 2023. Tekort aan personeel, regeldruk en inkoopkosten zijn daarbij momenteel de grootste belemmeringen voor ondernemers en bedrijven.

VNO-NCW en MKB-Nederland riepen eerder al op tot een stevige aanpak van het volgend kabinet om de aanzwellende regeldruk voor ondernemers in te dammen. Volgens de organisaties komen er alleen maar regels bij, ook vanuit Brussel, maar er gaat zelden iets af. Ook zijn veel regels nauwelijks uitvoerbaar en is extern advies nodig om aan de regelgeving te kunnen voldoen. Dat drijft de al hoge kosten van regeldruk op tot onaanvaardbare proporties, waarschuwden ze.

Lees ook:

Ondernemersorganisaties vragen kabinet om minder regeldruk mkb’ers

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer