main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 15 september 2023 — 13:08

Politiek spel in Brussel rond Wopke Hoekstra: ‘Hoorzitting wordt zware klus’, denkt CDA-Europarlementariër

Het wordt voor aspirant-Eurocommissaris Wopke Hoekstra niet makkelijk om door de hoorzitting van het Europees Parlement te komen. Dat zegt CDA-Europarlementariër Tom Berendsen in het radioprogramma Sven op 1. Volgens de christendemocraat tellen niet alleen de ideeën van Hoekstra, maar is er een politiek spel gaande rond zijn persoon.

Hoekstra, die in Brussel de opvolger moet worden van lijsttrekker voor GroenLinks-PvdA Frans Timmermans, moet over ruim twee weken verschijnen voor het Europees Parlement. De gewezen buitenlandminister en CDA-leider zal sceptische Europarlementariërs op 2 oktober moeten overtuigen dat de Europese samenwerking en het klimaat bij hem in goede handen zijn.

“Hij wordt echt gedrild, drie uur lang. Hij moet antwoorden geven op vragen waarvan je weet dat de helft van de zaal dat goede antwoorden vindt en de andere helft niet. Het wordt een zware klus”, zegt Berendsen, lijsttrekker voor het CDA tijdens de Europese verkiezingen volgend jaar.

Volgens Berendsen gaat het tijdens de hoorzitting niet alleen om de inhoud. “Er zijn allerlei partijen die een jaar voor de Europese verkiezingen en een paar maanden voor de Nederlandse verkiezingen er alle belang bij hebben om hier een spel van te maken en dit politiek in te kleuren. Ik denk dat ook de hoorzitting helaas daarvan in het teken zal staan.”

Het leidt volgens Berendsen tot een “politiek steekspel”.

Luister deze uitzending terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.

‘Zijn cv staat buiten kijf’

Het Europees Parlement kan Hoekstra’s verrassende benoeming tot klimaatman van de Europese Commissie officieel niet blokkeren. Maar als het parlement zich frontaal tegen hem keert, kan dat voorzitter Ursula von der Leyen of Hoekstra zelf wel bewegen er toch van af te zien. Ondertussen wordt er druk gelobbyd voor Hoekstra, erkent Berendsen. “Achter de schermen is er contact met allerlei mensen. Het is een wondere wereld, dat Europees Parlement. In de aanloop naar de hoorzitting zal er nog heel veel gesproken worden.”

Berendsen denkt dat Hoekstra uiteindelijk een meerderheid aan zijn zijde krijgt. “Zijn cv staat buiten kijf. Hij is een goede minister van Buitenlandse Zaken en een goede minister van Financiën geweest en kan deze klus echt aan.” Kiest Brussel voor Hoekstra, dan kan hij volgens Berendsen “goed werk leveren voor Europa richting die klimaatonderhandelingen”.

‘Vaker moddergooien in Brussel’

Volgens de CDA’er is het Europees Parlement steeds politieker geworden. “Je ziet dat in sommige lidstaten er twee grote politieke blokken tegenover elkaar staan, zoals in Spanje en Griekeland. Dat zie je nu ook steeds meer terug in het Europees Parlement, met ook de stijl die daarbij hoort. Het is wat steviger, het is vaker moddergooien.”

Berendsen maakt zich daar zorgen over. “Juist Europees beleid moet vanuit het midden vormgegeven worden, met brede meerderheden. Het is leuk dat het wat politieker wordt in het Europees Parlement, maar we moeten uitkijken dat het niet ten koste gaat van fatsoenlijk beleid dat werkt in heel Europa.”

Lees ook:

‘Aanloop naar voordracht van Hoekstra als opvolger van Timmermans was ondoorzichtig’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister WNL Op Zondag terug als podcast

In deze uitzending van WNL Op Zondag bespreekt Rick Nieman met minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind zijn pleidooi voor een strenger gevangenisregime.

Daarnaast ontleden Han ten Broeke (HCSS) en Jeff Mac Mootry (oud-Commandant Korps Mariniers) de gevolgen van de uitspraak van Emmanuel Macron over het mogelijk sturen van NAVO-troepen naar Oekraïne.

Oud-politicus Rob Oudkerk vertelt over de nieuwe dramaserie ‘De Joodse Raad’. Daarin wordt het verhaal verteld van zijn grootvader, voorzitter van De Joodse Raad, en van zijn moeder, een verzetsheldin die honderden Joodse baby’s redde.

Tenslotte vertelt de Vlaamse Europarlementariër Assita Kanko over haar biografie ‘Zoeken naar vrijheid, waarom ik niet zwijg’.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

Terugkijken: Wat kost de gokindustrie onze samenleving?

Sinds de legalisering van online gokken in Nederland is het aantal online gokkers met 61 procent toegenomen. Maar daarmee ook het aantal gokverslaafden in ons land.

Wat zijn de kosten van deze gokverslaafden voor onze maatschappij? En wie moet opdraaien voor de rekening? De overheid en de burger of toch de gokindustrie zelf?

Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next terug op NPO Start.

ProRail waarschuwt voor meer hinder op spoor van 2025 tot 2030

Treinreizigers krijgen de komende jaren nog veel meer last van hinder door werkzaamheden op het spoor. Vorig jaar kondigde beheerder ProRail al aan in 2024…

Lees meer

Inflatie zorgt voor hogere waarde Nederlandse landbouwexport, maar er is een keerzijde

De landbouwexport doet het goed. Nederland is nog altijd een grote speler op de wereldmarkt. Er ging in 2023 voor 123,8 miljard euro aan producten…

Lees meer

NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor…

Lees meer

COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)…

Lees meer

Dramaserie ‘De Joodse Raad’ toont familiedaden van oud-politicus Rob Oudkerk: ‘Mijn opa was niet het kwaad’

Er is geen enkel land in West-Europa van waaruit verhoudingsgewijs meer Joden gedeporteerd en vermoord werden als uit Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een belangrijke…

Lees meer

Ten Broeke (HCSS) over ‘onverstandige’ uitspraak Macron: ‘Speelt Poetin in de kaart’

Directeur politieke zaken van denktank HCSS Han ten Broeke denkt niet dat de kans groot is dat Europese grondtroepen naar Oekraïne worden gestuurd. Dat zegt…

Lees meer

Minister voor Rechtsbescherming: ‘Moeten communicatiemogelijkheden voor criminelen in detentie de kop indrukken’

Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind pleit ervoor om de communicatiemogelijkheden voor criminelen in detentie, zoals de recent tot levenslang veroordeelde Ridouan Taghi, de kop in…

Lees meer

Nederlanders tanken steeds meer benzine, ondanks hoge brandstofprijzen

Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto’s. Dat meldt RTL Z. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het…

Lees meer

Rotterdammer (23) overleden door ongeluk Capelle aan den IJssel

In de nacht van zaterdag op zondag is een 23-jarige inwoner van Rotterdam om het leven gekomen door een ongeval. Het slachtoffer reed rond 01.45…

Lees meer