main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 15 september 2023 — 21:18

Oudste zoon Ridouan Taghi opgepakt: ‘Zorgt voor onrust’

De oudste zoon van Ridouan Taghi, Faissal Taghi, is deze week in Dubai opgepakt. Misdaadverslaggever bij het AD Chiel Timmermans zegt tegen Het Misdaadbureau op NPO Radio 1 dat dit voor onrust binnen de criminele organisatie zal zorgen. “Dat moet ongetwijfeld een klap zijn geweest.”

Nadat topcrimineel Ridouan Taghi in 2019 achter de tralies verdween in Nederland, heeft het Openbaar Ministerie het vermoeden dat de criminele organisatie die Taghi leidde, wordt bestuurd door zijn oudste zoon. Versleutelde telefoons waarmee criminelen elkaar – zo dachten zij – veilig berichten kunnen versturen, zijn gekraakt en leveren belangrijke informatie op. “Ze hebben al heel vroeg, zo’n twee jaar geleden, in beeld gekregen dat Faissal Taghi zich ergens in Dubai moest bevinden”, zegt Timmermans hierover.

Troonopvolger

Faissal Taghi kan worden gezien als de zogenoemde troonopvolger van zijn vader binnen het criminele netwerk. “Er werd gezegd dat Ridouan Taghi zijn oudste twee zonen aan het klaarstomen was om de organisatie van hem over te nemen, maar de vraag is of dat zo is”, zegt de misdaadverslaggever. Met name de berichten over zaken als vastgoed in Dubai, investeringen in kapperszaken en een ijsfabriek in Marokko die gericht werden aan zijn oudste zoon doen de vermoedens bevestigen.

“De opsporingsdiensten schetsen hem een beetje als ‘de tweede man’ onder zijn eigen vader”, zegt Timmermans over de rol van Faissal Taghi binnen het criminele netwerk. Veel berichten die Ridouan Taghi vanuit de gevangenis in Nederland wist door te spelen van zijn neef en advocaat, waren gericht aan zijn oudste zoon Faissal. “Die berichten gingen onder andere over een ontsnappingsplan om uit de gevangenis te ontsnappen, maar ook het voortzetten van de drugshandel, het witwassen en met name het beheer van het crimineel vermogen van de familie Taghi.”

De vraag blijft echter of Faissal ook een rol heeft binnen het gebruik van geweld binnen de criminele organisatie van zijn vader en de drugshandel. Timmermans zegt: “Dat is niet helemaal duidelijk uit de berichten zoals wij die in de media kennen. Dat is afwachten”.

Beluister hier de hele podcast van deze aflevering terug:

Gevangenissen extra alert

Hoe dan ook is deze arrestatie een klap voor de criminele organisatie van Ridouan Taghi, stelt Timmermans. “Je hebt handlangers in de cel, zakenpartners en nu zelfs belangrijke familieleden die actief waren.”

De aanhouding in Dubai van zoon Faissan zorgt voor onrust binnen de organisatie zegt Timmermans. Het Parool meldde al dat de beveiliging in de Nederlandse gevangenissen zijn opgeschroefd. “De angst is vanuit opsporingsdiensten dat er in de gevangenissen handlangers van Taghi iets gaan proberen te regelen, dingen uitzetten of angst gaan zaaien. Allemaal om te voorkomen dat Faissal Taghi naar Nederland gaat komen.”

Misdaadlijn

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Lees ook:

Gevangenissen nemen extra maatregelen na arrestatie zoon Taghi: ‘Super noodzakelijk’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer