main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 15 september 2023 — 22:26

Kinderen rondom basisscholen geronseld door criminelen

Jeugdcriminaliteit in Nederland krijgt een nieuwe dimensie nu zelfs kinderen op basisscholen al het verkeerde pad bewandelen. Voor iedere betrokken ouder een onvoorstelbaar en verwoestend scenario. Diana Sardjoe, waarvan haar zoon op veertienjarige leeftijd betrokken raakte in de criminaliteit, is oprichter van de stichting De Moeder is de Sleutel. Ze pleit voor een stem voor moeders waarvan hun kind betrokken is geraakt in de criminaliteit. “We geven ze een veilig platform om hun verhaal te delen”, vertelt ze in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.

Met haar stichting hoopt ze moeders die een soortgelijke situatie meemaken een gehoord en gezien gevoel te geven. Sardjoe vertelt dat het platform niet toegankelijk is voor iedereen. “Ze kunnen meestal nergens terecht met hun verhaal. Als je bijvoorbeeld ’s ochtends een inval hebt gehad in je huis en je kind is meegenomen, kan je niet op het schoolplein vertellen dat er vanochtend een arrestatieteam in je huis was.”

Beluister hier de podcast:

Veertienjarige zoon in criminaliteit

Sardjoe is zelf ervaringsdeskundige. Ze kwam erachter dat haar zoon in de criminaliteit zat toen om zeven uur ’s ochtends de hele tuin volstond met politie. “Mijn jongste zoon, waar ik nu samen de stichting mee run, heeft in de Top600 van Amsterdam gezeten.” Haar zoon stond op veertienjarige leeftijd op die lijst. De Top600 is een lijst van personen die in Amsterdam delicten hebben gepleegd die een hoge impact hebben gehad, zoals overvallen, zware mishandeling en moord en doodslag. Jongeren onder de 21 jaar komen in de Top600 te staan als ze de afgelopen 5 jaar minimaal 2 keer zijn veroordeeld.

Toen Sardjoe de harde waarheid ontdekte, sloeg dat in als een bom. “Je krijgt een wake-up call op een hele nare manier. Ik merkte snel dat heel veel vooroordelen al klaarstonden, dat mensen al een beeld van mij hadden gecreëerd zonder mij te leren kennen. Dat was heel kwetsend en eenzaam.”

Tekst gaat verder onder tweet. 

Basisschooldirecteur luidt noodklok

Een basisschooldirecteur, wier naam bekend is bij de redactie, vertelt dat kinderen “geen idee hebben waar ze eigenlijk mee bezig zijn”. Ze ziet leerlingen van tien á elf jaar die zich al bezighouden met criminele activiteiten. “We merken dat de voorbeelden die er zijn elkaar steeds sneller opvolgen, dus wij zien een ontwikkeling waar we ons zorgen over maken. Het gebeurt nu eens in de drie weken dat ik zulke verhalen hoor.”

Volgens de basisschooldirecteur geven kinderen aan zich op school veilig te voelen, maar dat ze zodra ze in de wijk rondlopen er ‘clubjes zijn die het regelen’. “Dat zijn de kinderen die in aanraking komen met bijvoorbeeld de drugsproblematiek. En zo komen de wijkproblemen de school in. Daar kunnen wij onze ogen niet meer voor sluiten, want wij willen kinderen wel de kansen bieden die ze nodig hebben. Als het op zo’n jonge leeftijd al niet goed gaat, wat moet het dan worden?”

Misdaadlijn

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Lees ook:

Oudste zoon Ridouan Taghi opgepakt: ‘Zorgt voor onrust’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Is persvrijheid in Polen wel zo vrij?

Na een wisseling van de macht zou de persvrijheid in Polen niet meer in het gedrang komen, maar de realiteit liegt er niet om. Staat persvrijheid op het spel in Polen?

Tanja Kok is in Polen en gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.56 uur
Geloven ze in Polen nog in onafhankelijke journalistiek? ‘Men vraagt meteen in welk kamp je zit’

Onafhankelijke journalistiek is in Polen allesbehalve vanzelfsprekend. De conservatief-rechtse partij PiS draaide acht jaar lang de hand niet om voor propaganda. Sinds december waait er…

Lees meer

Helaas, terugleveren zonnestroom mag toch geld blijven kosten

Energieleveranciers mogen toch geld blijven vragen van huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het stroomnet, bevestigt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Over een voorstel dat…

Lees meer

Oproep Bruins Slot om geleverde wapens ook in Rusland in te zetten

Oekraïne moet met wapens geleverd door het Westen ook doelen in Rusland onder vuur kunnen nemen. Die oproep zal Nederland in de Europese Unie en…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes: ‘Premier moet zo spoedig mogelijk bekend zijn’

De premierskandidaat moet zo snel mogelijk bekend zijn. Daarvoor pleit oud-informateur en oud-minister Johan Remkes (VVD) in Sven op 1. Donderdagochtend kwamen de partijleiders van…

Lees meer

Goed nieuws voor bezitters zonnepanelen: ‘boete’ voor terugleveren stroom verdwijnt

Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten, vindt NSC-Tweede Kamerlid Wytske Postma. Haar wetsvoorstel geniet steun van PVV, VVD en BBB en heeft daarmee…

Lees meer

Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

“Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging.” Dat laat een woordvoerder van…

Lees meer

Politie vindt 108 opgesloten katten in trailer in Bierum

De politie heeft dinsdagavond 108 katten gevonden die opgesloten zaten in een trailer van 2 bij 4 meter in het Groningse Bierum. Dat bevestigt een…

Lees meer

Ruim 20 procent meer meldingen van oplichting begin dit jaar

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 20 procent meer meldingen en vragen ontvangen over fraude en oplichting….

Lees meer

Pim Fortuyn Prijs voor columnist Natascha van Weezel

Schrijver/columnist Natascha van Weezel is de winnaar van de Pim Fortuyn Prijs 2024. Juryvoorzitter Simon Fortuyn heeft dat woensdag bekendgemaakt in het Haagse perscentrum Nieuwspoort….

Lees meer