Biedt deze uitvinding dé bescherming tegen deep fakes?
Met de intrede van deep fakes is het soms moeilijk te onderscheiden wat nep en wat werkelijkheid is. Daarom hebben Parya Lotfi en Joris Mollinga, in samenwerking met TU Delft-alumni, een software bedacht om hier beter bescherming tegen te bieden. Zij bieden in Dragons' Den hun product aan.
"Wij zetten ons in voor het realiseren van een digitale omgeving waarin wij nog kunnen geloven in wat wij waarnemen", vertelt Parya. Zij heeft zelfs het enthousiasme van techmagnaat Elon Musk weten te wekken. "Ik wens jullie veel succes. Dragons, als een van jullie investeert doe ik dat ook", aldus Elon Musk.
Of toch niet? "Het is een deep fake", legt Parya uit. "Ons team heeft dit in een hele korte tijd gemaakt met gratis openbaar online software. Daar maken wetenschappers, het bedrijfsleven en individuen zich zorgen over. Dit soort deep fakes worden gezien als dé gevaarlijke toepassing van kunstmatige intelligentie."
Parya en Joris hopen "onszelf, het bedrijfsleven en de maatschappij te beschermen tegen de risico's van steeds realistischer wordend nep beeldmateriaal". De jonge ondernemers hebben een neuraal netwerk ontwikkeld wat in staat is om op een overzichtelijke manier onderscheid te kunnen maken tussen deep fake-beeldmateriaal en authentiek beeldmateriaal.
Parya en Joris vragen de dragons om een investering van 500.000 euro voor 10 procent van de aandelen. Zij vestigen hun hoop op dragons Pieter Schoen en Olaf Kok. "Zij staan het dichtstbij de markt waarin wij opereren", zegt Joris.
Gaan de voorkeursdragons hiermee akkoord? Kijk zaterdagavond om 12 uur naar Dragons' Den op NPO 1.