main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 september 2023 — 13:57

Steeds meer spinnenwebben in Nederland: ‘De verdedigingslinie tegen muggen’

Met de herfst voor de deur zijn spinnen weer in volle glorie bezig hun web te spannen. Dat is goed nieuws voor alle Nederlanders die jaarlijks onder de muggenbulten zitten, want spinnen zijn de “verdedigingslinie tegen de vervelende muggen”, zegt zegt bioloog Arnold van Vliet in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Spinnen zijn er het hele jaar door, maar in de herfst gaan de geleedpotigen graag helemaal los. Daarom zie je rond die tijd steeds meer spinnenwebben.

Verdedigingslinie

Hoewel spinnen een zeer nuttige functie vertegenwoordigen, zijn mensen er vaak bang voor. Daar is “geen enkele reden voor”, zegt Van Vliet. “In Nederland komen geen gevaarlijke spinnen voor waarvan je ernstig ziek kunt worden”, legt hij uit.

Sterker nog, in plaats van bang moeten wij blij zijn dat wij zoveel spinnen in onze directe omgeving rondkruipen. “Zij vangen veel insecten, met name muggen waar wij momenteel veel last van hebben.” Het advies van de bioloog luidt om de spinnenwebben in de tuin of bij het balkon met rust te laten, zeker als je een hekel hebt aan muggen. “Het is de verdedigingslinie tegen die vervelende muggen.”

Lees ook:

Piek in muggenoverlast verwacht: dit kun jij ertegen doen

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer