main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 september 2023 — 09:12

Hek om Europa om asielinstroom te beperken? ‘Toen Orbán het deed was dat de eerste kentering’

BBB-prominent Mona Keijzer wil snel een halt toeroepen aan de grote migratiestroom vanuit Tunesië. Om dit te realiseren is een hek om de Europese Unie voor haar niet uitgesloten. “Toen ik woordvoerder Asiel en Migratie was zette Orbán hekken neer. Daar vond iedereen van alles van, maar dat was de eerste kentering geweest in de grote toestroom”, zegt Keijzer in Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

Toen de Europese Unie aan het begin van de zomer de Tunesië-deal sloot was het idee dat minder illegale asielzoekers de overstap naar Europa zouden maken. Vooralsnog biedt de deal weinig soelaas. Sterker nog, het aantal mensen dat zich waagt aan de levensgevaarlijke oversteek is explosief toegenomen.

Keijzer hoopt dat er snel een einde komt aan volle migratiebootjes, waarbij veel mensen verdrinken in de Middellandse Zee. “Dat maakt het asielbeleid een soort Rad van Fortuin geworden. Mensen op de boot betalen een hoge prijs, maar dat geldt ook voor de gemeenschap als zij hier komen.”

‘Het gaat niet meer voor Nederland’

In het partijprogramma van de BoerBurgerBeweging staat dat jaarlijks 15.000 asielzoekers toegelaten mogen worden, dat is inclusief statushouders. In de praktijk wordt dat mogelijk een moeilijke opgave. “Het is een veelkoppig monster. Aan dit probleem zitten allerlei kanten”, erkent Keijzer.

Haast lijkt geboden om niet tot een hogere asielinstroom te komen. “Zeker voor Nederland geldt: het gaat niet meer. We hebben de huizen niet meer, de scholen niet meer en de zorg is aan het vastlopen. Wij moeten strenger zijn en mensen ook daadwerkelijk terugsturen, want als je hier eenmaal bent is de kans groot dat je blijft.”

Oplossingen asielinstroom

Keijzer ziet heil in een aantal oplossingen voor de hoge asielinstroom. “We moeten voorkomen dat ze überhaupt op de boot stappen. We moeten aan de grenzen zorgen dat de procedures gedraaid worden en beoordelen of ze hier mogen zijn. We moeten dit echt volhouden, want elke keer geven wij na een aantal jaar een pardon aan mensen. Dat helpt niet.”

Het plaatsen van hekken om de Europese grenzen sluit de BBB’er niet uit. “In de tijd toen ik woordvoerder Asiel en Migratie was zette Orbán (president Hongarije, red.) hekken neer. Daar vond iedereen van alles van, maar dat was de eerste kentering geweest in de grote toestroom. Indertijd hebben hekken gewerkt. Het is iets wat je uiteindelijk niet wil, maar je zult denkbeeldig moeten zorgen dat het lastig is hiernaartoe te komen.”

Verder vindt Keijzer dat wij moeten stoppen om “iedereen constant zielig te vinden die zich hier meldt”. Dat gebeurt te vaak, vindt zij.

Lees ook:

Tweede Kamer wil spreidingswet asielzoekers snel behandelen

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer