main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 september 2023 — 15:00

Invictus Games zorgt voor saamhorigheid onder veteranen: ‘Stukje persoonlijke winst’

Emotioneel en fysiek beschadigd en toch tot het uiterste gaan. Deze week doen honderden oud-militairen mee aan de Invictus Games. Het zijn militairen die tijdens hun periode bij Defensie fysiek of mentaal gewond zijn geraakt. Van gewichtheffen tot wielrennen, de deelnemers zien dit bijzondere evenement als een belangrijke stap in hun herstel. “Het gaat niet om de medailles, het gaat om een stukje persoonlijke winst”, zegt teammanager van het Nederlandse team Edwin de Wolf in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ondanks dat leed wat deelnemers hebben meegemaakt weten zij op hoog niveau te presteren. Vorig jaar was Den Haag het toneel voor dit bijzondere evenement. Dit jaar vindt het evenement plaats in Düsseldorf. “Om hieraan deel te mogen nemen moet je gewond zijn geraakt tijdens een operationele inzet of ernstig ziek zijn geworden”, zegt De Wolf.

De Wolf is zelf tijdens een inzet gewond geraakt, waardoor hij al drie keer meedeed. “Ik ben tijdens een inzet met de Luchtmobiele Brigade op een landmijn terechtgekomen met als resultaat dat ik mijn linkerbeen tot boven de knie mis. Inmiddels gaat het heel goed met mij. Het is een weerbarstig en emotioneel traject geweest om er weer bovenop te komen, iets wat aanwezige deelnemers ook hebben meegemaakt. Met de juiste instelling, de vechtlust en wil om te leven, kan je er weer bovenop komen.” De Wolf stelt dat hij door zijn ervaring heel goed kan aanvoelen wat de deelnemers meemaken en doorstaan.

Selectieprocedure

Team Nederland is met twintig man afgereisd naar Düsseldorf. “We zijn in augustus vorig jaar gestart met open trainingen, wat overgaat naar een selectiemoment. Met de selectie én met de mensen die niet geselecteerd zijn doen we aan teambuilding. Van alle individuen proberen wij één groot team te smeden”, zegt De Wolf. Hij drukt het Nederlandse team op het hart om te genieten van wat ze krijgen en niet wat ze persoonlijk zouden willen.

Commandant Landstrijdkrachten Martin Wijnen noemt het evenement een ‘ontlading’ voor de deelnemers. “Op het evenement aanwezig zijn is al een belangrijke stap in het proces van herstel. Elke deelnemer heeft zijn of haar eigen verhaal. Ze zien in Invictus Games een traject om samen met vrienden en familie een ommekeer te bewerkstelligen naar positiviteit. Je focust niet meer op wat je niet kunt, maar juist op wat je wel kunt.”

Bronzen medaille

Paulo Mooi van het Nederlandse team heeft een bronzen medaille gehaald op de Invictus Games en is trots op zijn prestatie. “Tot vorig jaar zat ik zeven jaar lang opgesloten in mijn eigen bubbel. Door mijn deelname merk ik dat ik veel losser ben geworden. Je sport met lotgenoten en dat geeft een fijn gevoel. Ik sport niet meer met mijn war face. Ik ben op missie naar Afghanistan geweest en dat heeft bij mij sporen achtergelaten. Dat is jaren na dato pas naar boven gekomen. Ik heb jarenlang in ontkenning gezeten en uiteindelijk heb ik hulp gezocht via het Veteraneninstituut.”

Vrienden en families zijn ook aanwezig om gezamenlijk deze week te doorleven. Ali Poot, de moeder van Mooi, vindt het bijzonder om aanwezig te mogen zijn bij het evenement. “Het is bijzonder om nu een heleboel mensen te zien die in dezelfde situatie zitten.”

Oekraïense team

De Invictus Games worden sinds 2014 jaarlijks gespeeld en is opgericht door prins Harry. “Hij is enorm betrokken bij de Invictus Games. Als hij het woord neemt dan zie je energie in de groep.”

Wijnen was aanwezig en zag hoeveel het met de aanwezigen deed toen het Oekraïense team binnenkwam. “Dat was heel emotioneel. Iedereen in het stadion ging staan. De Duitse Minister van Defensie Boris Pistorius probeerde het woord te nemen, maar dat lukte niet. Als je het hebt over een kippenvelmoment, dan was dat er één.” Wijnen heeft zelf vorig jaar met het Oekraïense team gesproken. “De steun die zij vanuit de Invictus Games voelen geeft hen weer veel energie.”

Lees ook:

Wat verandert er voor militairen na uitzending? ‘Veteranen maken ingrijpende keuzes’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is vintage nog een koopje?

Kringloop stoffig? Nee hoor. Veel millennials struinen kringloopwinkel na kringloopwinkel af om unieke spullen op de kop te tikken. De prijzen vliegen omhoog, dus is vintage nog wel een koopje?

Presentator Tanja Kok gaat uit op onderzoek, in Stand van Nederland: Generatie Next.

Vrijdag 23.10 uur

Diefstal in de thuiszorg

Onlangs is de thuiszorgmedewerkster door de politierechter veroordeeld tot een taakstraf. Hoe vaak komen diefstallen in de (thuis)zorg voor? 

De dementerende moeder van Sophie Keulemans is door de thuiszorgmedewerkster bestolen van sieraden. Ze doet haar verhaal. Presentator Maaike Timmerman gaat ook in gesprek met particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg.

Vrijdag, 19.00 uur
Boa seksueel geïntimideerd door drugsgebruiker: ‘Hij pakte zijn geslachtsdeel vast’

Naroepen, ongepaste opmerkingen maken en nafluiten: sinds 1 juli is straatintimidatie strafbaar. “Een positieve ontwikkeling”, zegt een Utrechtse boa in het WNL-programma Het Misdaadbureau. Ze…

Lees meer

Vicepremier Agema (PVV) heeft spijt van opmerking over ‘stoer doen’

PVV-vicepremier Fleur Agema komt terug van haar uitspraak dat ze nog wel wil zien wie “zo stoer is” om het staatsnoodrecht tegen te houden. “Dat…

Lees meer

Alexandra van Huffelen wil met D66 naar het midden: ‘Mensen teleurgesteld in extremen’

Als Alexandra van Huffelen de nieuwe voorzitter van D66 wordt, wil ze met de partij naar het midden. Dat vertelt de oud-staatssecretaris (Koninkrijksrelaties en Digitalisering)…

Lees meer

Jongeren willen tweedehands spullen, vintage populair: ‘Steeds meer mensen vinden het normaal’

Steeds meer Nederlanders kopen tweedehands spullen, met name jongeren. De aanvoer naar kringloopwinkels gaat af en aan en ook steeds jongere mensen komen graag langs…

Lees meer