main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 september 2023 — 15:00

Invictus Games zorgt voor saamhorigheid onder veteranen: ‘Stukje persoonlijke winst’

Emotioneel en fysiek beschadigd en toch tot het uiterste gaan. Deze week doen honderden oud-militairen mee aan de Invictus Games. Het zijn militairen die tijdens hun periode bij Defensie fysiek of mentaal gewond zijn geraakt. Van gewichtheffen tot wielrennen, de deelnemers zien dit bijzondere evenement als een belangrijke stap in hun herstel. “Het gaat niet om de medailles, het gaat om een stukje persoonlijke winst”, zegt teammanager van het Nederlandse team Edwin de Wolf in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ondanks dat leed wat deelnemers hebben meegemaakt weten zij op hoog niveau te presteren. Vorig jaar was Den Haag het toneel voor dit bijzondere evenement. Dit jaar vindt het evenement plaats in Düsseldorf. “Om hieraan deel te mogen nemen moet je gewond zijn geraakt tijdens een operationele inzet of ernstig ziek zijn geworden”, zegt De Wolf.

De Wolf is zelf tijdens een inzet gewond geraakt, waardoor hij al drie keer meedeed. “Ik ben tijdens een inzet met de Luchtmobiele Brigade op een landmijn terechtgekomen met als resultaat dat ik mijn linkerbeen tot boven de knie mis. Inmiddels gaat het heel goed met mij. Het is een weerbarstig en emotioneel traject geweest om er weer bovenop te komen, iets wat aanwezige deelnemers ook hebben meegemaakt. Met de juiste instelling, de vechtlust en wil om te leven, kan je er weer bovenop komen.” De Wolf stelt dat hij door zijn ervaring heel goed kan aanvoelen wat de deelnemers meemaken en doorstaan.

Selectieprocedure

Team Nederland is met twintig man afgereisd naar Düsseldorf. “We zijn in augustus vorig jaar gestart met open trainingen, wat overgaat naar een selectiemoment. Met de selectie én met de mensen die niet geselecteerd zijn doen we aan teambuilding. Van alle individuen proberen wij één groot team te smeden”, zegt De Wolf. Hij drukt het Nederlandse team op het hart om te genieten van wat ze krijgen en niet wat ze persoonlijk zouden willen.

Commandant Landstrijdkrachten Martin Wijnen noemt het evenement een ‘ontlading’ voor de deelnemers. “Op het evenement aanwezig zijn is al een belangrijke stap in het proces van herstel. Elke deelnemer heeft zijn of haar eigen verhaal. Ze zien in Invictus Games een traject om samen met vrienden en familie een ommekeer te bewerkstelligen naar positiviteit. Je focust niet meer op wat je niet kunt, maar juist op wat je wel kunt.”

Bronzen medaille

Paulo Mooi van het Nederlandse team heeft een bronzen medaille gehaald op de Invictus Games en is trots op zijn prestatie. “Tot vorig jaar zat ik zeven jaar lang opgesloten in mijn eigen bubbel. Door mijn deelname merk ik dat ik veel losser ben geworden. Je sport met lotgenoten en dat geeft een fijn gevoel. Ik sport niet meer met mijn war face. Ik ben op missie naar Afghanistan geweest en dat heeft bij mij sporen achtergelaten. Dat is jaren na dato pas naar boven gekomen. Ik heb jarenlang in ontkenning gezeten en uiteindelijk heb ik hulp gezocht via het Veteraneninstituut.”

Vrienden en families zijn ook aanwezig om gezamenlijk deze week te doorleven. Ali Poot, de moeder van Mooi, vindt het bijzonder om aanwezig te mogen zijn bij het evenement. “Het is bijzonder om nu een heleboel mensen te zien die in dezelfde situatie zitten.”

Oekraïense team

De Invictus Games worden sinds 2014 jaarlijks gespeeld en is opgericht door prins Harry. “Hij is enorm betrokken bij de Invictus Games. Als hij het woord neemt dan zie je energie in de groep.”

Wijnen was aanwezig en zag hoeveel het met de aanwezigen deed toen het Oekraïense team binnenkwam. “Dat was heel emotioneel. Iedereen in het stadion ging staan. De Duitse Minister van Defensie Boris Pistorius probeerde het woord te nemen, maar dat lukte niet. Als je het hebt over een kippenvelmoment, dan was dat er één.” Wijnen heeft zelf vorig jaar met het Oekraïense team gesproken. “De steun die zij vanuit de Invictus Games voelen geeft hen weer veel energie.”

Lees ook:

Wat verandert er voor militairen na uitzending? ‘Veteranen maken ingrijpende keuzes’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe vergaat het onze nieuwe premier in het buitenland?

Deze week in WNL In de Kantine aandacht voor onze premier in het buitenland en hoe Jörgen Raymann zich voor en samen met zijn dochter inzet voor de lhbti-community. Thomas van Groningen ontvangt in SAAM aan de Maas:

  • Niels Klaassen, politiek verslaggever bij het AD;
  • Jörgen Raymann en dochter Melody;
  • En de column is van Marcel Verreck.

Luister zaterdag tussen 18.00 en 19.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Zaterdag 18.00 uur

Vanavond: Ali B. is veroordeeld tot twee jaar celstraf

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Vrijdag 19.00 uur
VVD-leden vinden partij ‘te ver afgedreven van eigen ideologische wortels’

Ruim duizend mensen hebben een brief ondertekend aan het bestuur van de VVD waarin ze “grote zorgen” aangeven over de coalitie waar de partij in…

Lees meer

Banen in Nederland op de tocht bij Unilever: 7500 banen wereldwijd geschrapt

Unilever is van plan om voor eind volgend jaar ongeveer een derde van alle kantoorfuncties in Europa te schrappen, oftewel zo’n 3000 tot 3200 banen….

Lees meer

Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat…

Lees meer

Vroeg druk op de weg door vakantieverkeer

Het is vrijdag al vroeg druk op de weg, “zeker in vergelijking met andere vrijdagen van dit jaar”, aldus de ANWB. Rond 15.20 uur staat…

Lees meer

Overlast door zware regen in zuiden van Limburg

In Limburg zorgt zware regenval vrijdag voor overlast. Volgens Weeronline is in Maastricht tot dusver bijna 60 millimeter regen gevallen. Onder meer in Maastricht en…

Lees meer

Vanavond in Het Misdaadbureau: de rechtbank veroordeelt Ali B tot 2 jaar cel in zedenzaak

De rechtbank in Haarlem heeft Ali B vrijdag veroordeeld tot een celstraf van twee jaar voor een verkrachting van een vrouw tijdens een schrijverskamp in…

Lees meer

Bontenbal (CDA) pleit voor inperken aantal moties: ‘Vaak onzinnig’

CDA-leider Henri Bontenbal pleit voor het inperken van het aantal in te dienen moties in de Tweede Kamer. Hij zegt in Sven op 1 dat…

Lees meer

Jeugd-tbs geëist tegen jongens (14 en 16) om doden man Amsterdam

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een jaar cel en jeugd-tbs geëist tegen twee jongens (14 en 16 jaar) voor het doden van een 42-jarige man…

Lees meer

Meer bedrijven failliet in juni, stijgende trend zet door

Het aantal faillissementen is in juni gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 37 meer bedrijven failliet verklaard dan in…

Lees meer