main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 september 2023 — 15:00

Invictus Games zorgt voor saamhorigheid onder veteranen: ‘Stukje persoonlijke winst’

Emotioneel en fysiek beschadigd en toch tot het uiterste gaan. Deze week doen honderden oud-militairen mee aan de Invictus Games. Het zijn militairen die tijdens hun periode bij Defensie fysiek of mentaal gewond zijn geraakt. Van gewichtheffen tot wielrennen, de deelnemers zien dit bijzondere evenement als een belangrijke stap in hun herstel. “Het gaat niet om de medailles, het gaat om een stukje persoonlijke winst”, zegt teammanager van het Nederlandse team Edwin de Wolf in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ondanks dat leed wat deelnemers hebben meegemaakt weten zij op hoog niveau te presteren. Vorig jaar was Den Haag het toneel voor dit bijzondere evenement. Dit jaar vindt het evenement plaats in Düsseldorf. “Om hieraan deel te mogen nemen moet je gewond zijn geraakt tijdens een operationele inzet of ernstig ziek zijn geworden”, zegt De Wolf.

De Wolf is zelf tijdens een inzet gewond geraakt, waardoor hij al drie keer meedeed. “Ik ben tijdens een inzet met de Luchtmobiele Brigade op een landmijn terechtgekomen met als resultaat dat ik mijn linkerbeen tot boven de knie mis. Inmiddels gaat het heel goed met mij. Het is een weerbarstig en emotioneel traject geweest om er weer bovenop te komen, iets wat aanwezige deelnemers ook hebben meegemaakt. Met de juiste instelling, de vechtlust en wil om te leven, kan je er weer bovenop komen.” De Wolf stelt dat hij door zijn ervaring heel goed kan aanvoelen wat de deelnemers meemaken en doorstaan.

Selectieprocedure

Team Nederland is met twintig man afgereisd naar Düsseldorf. “We zijn in augustus vorig jaar gestart met open trainingen, wat overgaat naar een selectiemoment. Met de selectie én met de mensen die niet geselecteerd zijn doen we aan teambuilding. Van alle individuen proberen wij één groot team te smeden”, zegt De Wolf. Hij drukt het Nederlandse team op het hart om te genieten van wat ze krijgen en niet wat ze persoonlijk zouden willen.

Commandant Landstrijdkrachten Martin Wijnen noemt het evenement een ‘ontlading’ voor de deelnemers. “Op het evenement aanwezig zijn is al een belangrijke stap in het proces van herstel. Elke deelnemer heeft zijn of haar eigen verhaal. Ze zien in Invictus Games een traject om samen met vrienden en familie een ommekeer te bewerkstelligen naar positiviteit. Je focust niet meer op wat je niet kunt, maar juist op wat je wel kunt.”

Bronzen medaille

Paulo Mooi van het Nederlandse team heeft een bronzen medaille gehaald op de Invictus Games en is trots op zijn prestatie. “Tot vorig jaar zat ik zeven jaar lang opgesloten in mijn eigen bubbel. Door mijn deelname merk ik dat ik veel losser ben geworden. Je sport met lotgenoten en dat geeft een fijn gevoel. Ik sport niet meer met mijn war face. Ik ben op missie naar Afghanistan geweest en dat heeft bij mij sporen achtergelaten. Dat is jaren na dato pas naar boven gekomen. Ik heb jarenlang in ontkenning gezeten en uiteindelijk heb ik hulp gezocht via het Veteraneninstituut.”

Vrienden en families zijn ook aanwezig om gezamenlijk deze week te doorleven. Ali Poot, de moeder van Mooi, vindt het bijzonder om aanwezig te mogen zijn bij het evenement. “Het is bijzonder om nu een heleboel mensen te zien die in dezelfde situatie zitten.”

Oekraïense team

De Invictus Games worden sinds 2014 jaarlijks gespeeld en is opgericht door prins Harry. “Hij is enorm betrokken bij de Invictus Games. Als hij het woord neemt dan zie je energie in de groep.”

Wijnen was aanwezig en zag hoeveel het met de aanwezigen deed toen het Oekraïense team binnenkwam. “Dat was heel emotioneel. Iedereen in het stadion ging staan. De Duitse Minister van Defensie Boris Pistorius probeerde het woord te nemen, maar dat lukte niet. Als je het hebt over een kippenvelmoment, dan was dat er één.” Wijnen heeft zelf vorig jaar met het Oekraïense team gesproken. “De steun die zij vanuit de Invictus Games voelen geeft hen weer veel energie.”

Lees ook:

Wat verandert er voor militairen na uitzending? ‘Veteranen maken ingrijpende keuzes’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer