Dienjaar populair onder jongeren: ‘Zij maken zich zorgen over het wereldtoneel’
Ruim honderd nieuwe jonge rekruten beginnen deze week aan hun dienjaar bij Defensie. "Het belangrijkste is dat wij hen een goede ervaring bieden. Zij moeten de beste ambassadeur zijn voor de volgende ronde", vertelt demissionair staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Het dienjaar is voornamelijk bedoeld voor jongeren die na hun middelbare school nog niet goed weten wat zij willen doen. "Het is voor hen een optie om een jaar aan zichzelf te werken en om een bijdrage te leveren aan de samenleving."
Waarom een dienjaar doen?
Van der Maat vertelt dat het belang van een dienjaar meerdere redenen heeft. "Ik hoor en zie bij de jongere generatie dat zij zich zorgen maken over wat op het wereldtoneel gebeurt." Het zal de komende jaren niet rustiger worden, denkt de bewindspersoon. "We moeten ons met reden zorgen maken over hoe het verder gaat met onze vrede en veiligheid. Daarom trekken wij zoveel geld uit voor Defensie. Daar kopen wij nieuwe spullen van, maar belangrijker is dat wij meer mensen aan Defensie verbinden."
Het dienjaar is ook in het leven geroepen om de vele gaten in het personeelstekort te dichten. "Wij hebben een paar duizend vacatures. Dat kan meer worden als de uitstroom niet omlaag gaat en de instroom niet omhoog. Het is nu ongeveer evenveel en dat is onvoldoende. Daar maak ik mij zorgen over."
Ongeveer 90 procent van de rekruten gaan na hun dienjaar vast in dienst bij Defensie, schat Van der Maat in. Hij omschrijft het dienjaar als "een eerste stap" om de duizenden vacatures op te vullen. "Ik sluit niet uit dat wij aanvullende stappen moeten zetten. Het wordt een hele opgave."
Dienjaar populair
Een dienjaar bij Defensie is populair onder jongeren. Opnieuw kreeg Defensie meer inschrijvingen binnen dan er plekken beschikbaar waren. Daar hoopt Van der Maat snel iets aan te doen. "We gaan het snel opschalen", vertelt hij.
Dat is belangrijk, omdat de groep die deze week is begonnen een goed voorbeeld moet zijn voor de volgende groep. Van der Maat hoopt dat Defensie hen een mooie ervaring biedt. "Zij moeten de beste ambassadeurs zijn."
Van der Maat voegt nog toe dat het gaat om een "volwaardige baan met een goed salaris". De rekruten draaien een volledig jaar mee. "Ze starten met een korte opleiding en kunnen terecht bij een van de vier onderdelen van de krijgsmacht." Dat zijn de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Marine, de Koninklijke Luchtmacht of de Koninklijke Marechaussee.