main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
10 september 2023 — 15:28

Ruim vijfhonderd klimaatactivisten aangehouden bij blokkade A12

De politie heeft zondag ruim vijfhonderd klimaatactivisten aangehouden bij de blokkade van de A12. Zij werden aangehouden wegens overtreding van de Wet openbare manifestaties, meldt de politie. Ook werd een aantal mensen aangehouden voor andere strafbare feiten, zoals belemmering van het politiewerk.

Onder de aangehouden actievoerders bevonden zich vier minderjarigen. De politie zegt “voor zover mogelijk” kinderen en eventuele begeleiders uit de groep te hebben gehaald, zodat zij konden vertrekken voordat werd overgegaan tot aanhouding.

Rond 11.45 uur blokkeerden activisten de A12 bij Den Haag. Het was de tweede dag op rij dat klimaatactivisten de snelweg blokkeerden. Op het hoogtepunt stonden er maximaal duizend mensen op en langs de A12. Zaterdag deden nog zo’n 9000 mensen mee met de blokkade, schatte de gemeente toen. In totaal werden zaterdag ruim 2400 mensen aangehouden.

Extinction Rebellion heeft aangekondigd vanaf afgelopen zaterdag elke dag rond het middaguur het stuk snelweg te gaan blokkeren. De actievoerders eisen dat de overheid direct subsidies aan de fossiele industrie stopzet. Het gaat volgens de demonstranten om alle financiële regelingen die gebruik van fossiele brandstoffen bevoordelen.

Lees ook: 

Alle klimaatactivisten van A12 verwijderd

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Kijk de laatste aflevering van Redding na de Ramp nu terug op NPO Start.

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer

Wilders ziet Nexit niet gebeuren, blij met PVV-zetels in Brussel

PVV-leider Geert Wilders ziet het niet meer gebeuren dat Nederland de Europese Unie verlaat, tot voor kort een van de speerpunten van zijn partij. Hij…

Lees meer

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer