main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Van der Plas.
WNL Op Zondag - 10 september 2023 — 13:08

Caroline van der Plas (BBB) wil niet kiezen tussen Timmermans en Yeşilgöz: ‘Ik trap niet in het spelletje’

Partijleider van de BoerBurgerBeweging (BBB) Caroline van der Plas wil niet kiezen tussen een kabinet met Frans Timmermans (PvdA) of met Dilan Yeşilgöz (VVD). “Wij willen kijken naar hoe we Nederland goed kunnen inrichten. Wij gaan samen met de partij waarmee we daar uitkomen”, zegt Van der Plas in WNL Op Zondag op NPO 1.

Timmermans en Yeşilgöz willen graag regeren in een nieuw kabinet, het liefst als premier. Ook Van der Plas wil met haar partij meedoen in een coalitie, maar een voorkeur uitspreken doet ze niet. “Het gaat altijd over poppetjes. Wil je met die, of met die? Ik vind dat als wij in een coalitieonderhandeling terechtkomen, en die kans is vrij groot, we het moeten hebben over hoe we Nederland willen inrichten”, zegt de partijleider.

Ze wil op dit moment niet kiezen tussen PvdA en VVD. “Ik ga geen mensen tegen elkaar uitspelen. Ik trap niet in het spelletje: kies Dilan of Frans.”

Tekst gaat verder onder tweet. 

Asielzoekers

Afgelopen vrijdag presenteerde de BBB het verkiezingsprogramma in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in november. Daarin staat onder meer dat Nederland een ‘Naoberstaat’ moet worden, waarin de regering zich als een buurman opstelt. Er komen naast beschermde natuurgebieden ook beschermde landbouwgebieden en het eigen risico in de zorg moet omlaag en zo snel mogelijk worden afgeschaft. Over de eerste 30.000 euro inkomen betalen we geen belasting, maar toeslagen worden wel afgeschaft, wil BBB.

Daarnaast komt er een quotum voor het aantal asielzoekers. Ieder jaar moet Nederland maximaal 1500 mensen opvangen, inclusief nareizigers, vindt de partij Van van der Plas, die bij de Provinciale Verkiezingen eerder dit jaar in één klap de grootste werd. “Wij zeggen in het verkiezingsprogramma ook: mocht er ergens een grote oorlog uitbreken en het moet meer zijn, dan kan dat ook, maar het kan ook minder zijn.”

Luister deze uitzending nu terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.

Van der Plas denkt dat Nederland moet nadenken over het afkopen van de opvang, zoals sinds kort tussen Europese lidstaten kan worden geregeld. “We moeten in Nederland kijken wat haalbaar, draagbaar en uitvoerbaar is. Een paar weken geleden hebben Limburgse burgemeesters een brandbrief gestuurd naar de overheid, want ze kunnen het gewoon niet meer aan. We hebben een lerarentekort, we hebben een huisartsentekort. We kunnen het gewoon niet meer.”

‘Inhumaan om op grasveld te slapen’

Op de langere termijn wil de BBB dat er aan de buitengrenzen van de Europese Unie aanmeldcentra komen voor asielzoekers. Kansloze asielzoekers moeten daar direct worden teruggestuurd, zegt de partij. Van der Plas: “We hebben het over humaan zijn, maar ik vind het inhumaan dat mensen op grasvelden moeten slapen met kinderen erbij, dat mensen in bussen elke avond vervoerd moeten worden naar een andere sporthal. Daar moet je ook naar kijken.”

Ze denkt dat een strenger asielbeleid ook mensensmokkelaars tegen kan gaan. “Zij weten dondersgoed dat Nederland veel asielzoekers toelaat. De toestroom van asielzoekers die hier gaan kans hebben, wordt dan misschien ook minder.”

Stikstof

Ook blijft voor de BoerBurgerBeweging staan dat de stikstofwet van stikstofminister Christianne van der Wal van tafel gaat. De partij wil geen onvrijwillige onteigening van boeren. “Er moet een nieuwe wet komen, daar zijn we druk mee bezig. Maar wij willen bijvoorbeeld ook geen bezuinigingen op de ouderenzorg.”

“Of het onbespreekbaar is? Wij zullen er een heel hard punt van maken”, zegt Van der Plas.

‘Voedselschaarste brengt veiligheid in gevaar’

Nederland moet daarnaast ook voedselkampioen van de wereld worden, vindt BBB. In het verkiezingsprogramma noemt de partij Nederland ‘de voedselschuur van het Westen’. “De wat linksere partijen vinden dat het allemaal wat extensiever moet.” Dat brengt de veiligheid in gevaar, waarschuwt Van der Plas. “Voedselzekerheid is niet alleen belangrijk voor ons, maar ook voor andere delen in de wereld. In landen waar voedselschaarste is, zie je dat er vaak burgeroorlogen ontstaan.”

“Er zijn delen van de wereld die niet zelfvoorzienend zijn in hun voedsel. Nederland is een land dat harstikke goed is in landbouwproductie. Niet alleen dierlijk, maar ook plantaardig. Onze zadensector levert aan andere landen hoogwaardige zaden, waarmee ze kunnen telen. Die kennis moet je behouden in Nederland.”

‘Iedere Nederlander moet drie bomen kunnen zien’

In het verkiezingsprogramma staat ook een opmerkelijk voorstel. Wat BBB betreft moet iedere Nederlander vanuit het raam ten minste drie bomen kunnen zien. “We hebben het altijd over natuurgebieden, maar in de stad heb je de laatste decennia gezien dat het eigenlijk gewoon grijze betonblokken zijn geworden”, zegt Van der Plas. “Vergroening in de stad is bijvoorbeeld heel belangrijk tegen de hittestress. Mensen worden ook gelukkig van het zien van een boom, voor het geestelijk welzijn is het dus goed.”

Lees ook: 

Dilan Yeşilgöz (VVD) na HJ Schoo-lezing Van der Plas (BBB): ‘Ik zie raakvlakken’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer

Economen ING: groei economie bescheiden, koopkracht wel vooruit

De Nederlandse economie stagneert dit jaar en laat de komende jaren waarschijnlijk maar bescheiden groei zien, voorspellen economen van ING in een nieuw rapport. Voor…

Lees meer