main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 8 september 2023 — 23:41

Dilan Yesilgöz is klaar voor premierschap en houdt vast aan PVV-standpunt

VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz is klaar om minister-president te worden van Nederland. Dat zegt ze vrijdagavond in Op1. “Ik heb het vaak gezegd: wat ik nu doe is denk ik één van de mooiste dingen op de hele wereld.” Maar “ik hoop dat we winnen, daar ga ik voor”, aldus Yesilgöz, die de deur voor de PVV op een kier zet.

Premier worden is niet “mijn hoogste doel in het leven”, zegt de huidig demissionair minister van Justitie en Veiligheid. Of ze Mark Rutte opvolgt hangt af van “wat de kiezer ons gunt, aan wat voor tafel je gaat onderhandelen en met wie, en hoe dat er dan uitziet”. Maar eerst wil Yesilgöz zich focussen op de verkiezingen, zegt ze.

Eerder noemde de huidige premier en VVD-leider Rutte Yesilgöz rechtser dan hijzelf. Volgens Yesilgöz is denken in ‘links en rechts’ achterhaald. “Dat we elkaar op die manier indelen, begrijp ik wel. Dat ga ik vast in aanloop naar de verkiezingen ook doen. Maar eerlijk gezegd vind ik het een beetje ouderwets.”

PVV

Yesilgöz zet de deur voor de PVV van Geert Wilders op een kier. “Ik heb gezegd: ik sluit geen kiezer uit. Er staan nieuwe leiders op. Ik hoor zittende leiders, zoals Geert Wilders, op de avond van de val (van het kabinet) zeggen: we moeten over onze ego’s heenstappen. Ik vind het gek om aan mij te vragen: wie sluit je wel of niet uit? Vraag maar aan de andere leiders met wat voor programma’s te komen en of ze bereid zijn om aan tafel te zitten om coalities te vormen.”

Bij eerdere verkiezingen zei Yesilgöz dat haar partij de PVV wel zou moeten uitsluiten. “Dat had te maken met de minder-minder-minder-uitspraak. Maar ik kijk nu vooruit, ik kan niet anders dan vooruit kijken. Ik heb ervoor gekozen om te zeggen: we gaan niet een miljoen kiezers uitsluiten.”

Tekst gaat verder onder tweet. 

Bestaanszekerheid

Volgens Yesilgöz is bestaanszekerheid – een onderwerp dat bij veel partijen hoog op de agenda staat – ook een VVD-thema. “Natuurlijk”. Voorheen stond het niet in het verkiezingsprogramma van de liberalen. “Uiteindelijk gaat het erom dat je geld over moet kunnen houden als je werkt, dat je de maand door kunt komen en dat je niet bang bent om niet meer rond te komen door onverwachtse uitgaven. Dat is behoorlijk klassiek VVD.”

Tekst gaat verder onder tweet. 

Asielbeleid

Ze vindt het nog altijd goed uit te leggen dat het kabinet is gevallen over het asielvraagstuk. “Als je bij je asielbeleid totaal geen onderscheid maakt tussen vluchtelingen en accepteert dat je geen grip hebt, dan accepteer je ook als land dat je er niet bent voor echte vluchtelingen. Daar gaat het om, dat is de kern. Dat kan ik niet accepteren.”

“Ik vind dat je onderscheid moet kunnen maken. En mensen die hier geen recht op verblijf hebben, moeten zo snel mogelijk terugkeren naar het land van herkomst. Dat zijn elementen waar we met elkaar niet goed uitkwamen”, zegt ze over de val. Yesilgöz pleit voor het herinvoeren van een A- en B-status voor vluchtelingen, hoewel ze het anders wil gaan noemen.

Van der Burg

De VVD-fractie besloot eerder tegen de spreidingswet van de eigen staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) te stemmen. Als de kiezer op Van der Burg stemt tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in november, is dat volgens Yesilgöz “een stem op iemand die zich uit de naad werkt om dit land beter te maken. Als het verkiezingsprogramma er ligt, zal blijken of hij deze volledig steunt. Dat zult u hem moeten vragen.”

Waar Pieter Omtzigt (Nieuw Sociaal Contract) opriep geen debatten ter organiseren met beperkte spreektijd, is Yesilgöz “overal klaar voor”, zegt ze. “Ik vind het prima om mijn standpunten in één minuut uit te leggen, ik vind het ook prima om een uur te debatteren en mijn visie uit te leggen.”

Extinction rebellion

Ze hoopt dat Extinction rebellion snel stopt met het blokkeren van wegen.  “In Nederland is demonstreren een groot goed. Maar op het moment dat de burgemeester zegt: niet hier, dan moet je het ook niet daar doen. Ik vind dat je het vervolgens niet zo moet uitlokken dat je zoveel agenten daaraan kwijt bent.”

“Er zijn meer mensen die het klimaat een warm hart toedragen”, zegt Yesilgöz. “Ik wil mij zelf ook inzetten voor een beter klimaat en ervoor zorgen dat we de energietransitie goed meemaken. Dat wil niet zeggen dat je vervolgens aan illegale activiteit mee gaat doen en dat politiecapaciteit verspeeld wordt, terwijl agenten echt ander werk zouden moeten doen.”

“Ik roep deze mensen op om verantwoordelijkheid te pakken”, aldus de VVD-lijstrekker tegen de klimaatactivisten.

Lees ook: 

Rutte vindt kandidaat-opvolger Dilan Yeşilgöz ‘geweldig’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer