main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 8 september 2023 — 23:41

Dilan Yesilgöz is klaar voor premierschap en houdt vast aan PVV-standpunt

VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz is klaar om minister-president te worden van Nederland. Dat zegt ze vrijdagavond in Op1. “Ik heb het vaak gezegd: wat ik nu doe is denk ik één van de mooiste dingen op de hele wereld.” Maar “ik hoop dat we winnen, daar ga ik voor”, aldus Yesilgöz, die de deur voor de PVV op een kier zet.

Premier worden is niet “mijn hoogste doel in het leven”, zegt de huidig demissionair minister van Justitie en Veiligheid. Of ze Mark Rutte opvolgt hangt af van “wat de kiezer ons gunt, aan wat voor tafel je gaat onderhandelen en met wie, en hoe dat er dan uitziet”. Maar eerst wil Yesilgöz zich focussen op de verkiezingen, zegt ze.

Eerder noemde de huidige premier en VVD-leider Rutte Yesilgöz rechtser dan hijzelf. Volgens Yesilgöz is denken in ‘links en rechts’ achterhaald. “Dat we elkaar op die manier indelen, begrijp ik wel. Dat ga ik vast in aanloop naar de verkiezingen ook doen. Maar eerlijk gezegd vind ik het een beetje ouderwets.”

PVV

Yesilgöz zet de deur voor de PVV van Geert Wilders op een kier. “Ik heb gezegd: ik sluit geen kiezer uit. Er staan nieuwe leiders op. Ik hoor zittende leiders, zoals Geert Wilders, op de avond van de val (van het kabinet) zeggen: we moeten over onze ego’s heenstappen. Ik vind het gek om aan mij te vragen: wie sluit je wel of niet uit? Vraag maar aan de andere leiders met wat voor programma’s te komen en of ze bereid zijn om aan tafel te zitten om coalities te vormen.”

Bij eerdere verkiezingen zei Yesilgöz dat haar partij de PVV wel zou moeten uitsluiten. “Dat had te maken met de minder-minder-minder-uitspraak. Maar ik kijk nu vooruit, ik kan niet anders dan vooruit kijken. Ik heb ervoor gekozen om te zeggen: we gaan niet een miljoen kiezers uitsluiten.”

Tekst gaat verder onder tweet. 

Bestaanszekerheid

Volgens Yesilgöz is bestaanszekerheid – een onderwerp dat bij veel partijen hoog op de agenda staat – ook een VVD-thema. “Natuurlijk”. Voorheen stond het niet in het verkiezingsprogramma van de liberalen. “Uiteindelijk gaat het erom dat je geld over moet kunnen houden als je werkt, dat je de maand door kunt komen en dat je niet bang bent om niet meer rond te komen door onverwachtse uitgaven. Dat is behoorlijk klassiek VVD.”

Tekst gaat verder onder tweet. 

Asielbeleid

Ze vindt het nog altijd goed uit te leggen dat het kabinet is gevallen over het asielvraagstuk. “Als je bij je asielbeleid totaal geen onderscheid maakt tussen vluchtelingen en accepteert dat je geen grip hebt, dan accepteer je ook als land dat je er niet bent voor echte vluchtelingen. Daar gaat het om, dat is de kern. Dat kan ik niet accepteren.”

“Ik vind dat je onderscheid moet kunnen maken. En mensen die hier geen recht op verblijf hebben, moeten zo snel mogelijk terugkeren naar het land van herkomst. Dat zijn elementen waar we met elkaar niet goed uitkwamen”, zegt ze over de val. Yesilgöz pleit voor het herinvoeren van een A- en B-status voor vluchtelingen, hoewel ze het anders wil gaan noemen.

Van der Burg

De VVD-fractie besloot eerder tegen de spreidingswet van de eigen staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) te stemmen. Als de kiezer op Van der Burg stemt tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in november, is dat volgens Yesilgöz “een stem op iemand die zich uit de naad werkt om dit land beter te maken. Als het verkiezingsprogramma er ligt, zal blijken of hij deze volledig steunt. Dat zult u hem moeten vragen.”

Waar Pieter Omtzigt (Nieuw Sociaal Contract) opriep geen debatten ter organiseren met beperkte spreektijd, is Yesilgöz “overal klaar voor”, zegt ze. “Ik vind het prima om mijn standpunten in één minuut uit te leggen, ik vind het ook prima om een uur te debatteren en mijn visie uit te leggen.”

Extinction rebellion

Ze hoopt dat Extinction rebellion snel stopt met het blokkeren van wegen.  “In Nederland is demonstreren een groot goed. Maar op het moment dat de burgemeester zegt: niet hier, dan moet je het ook niet daar doen. Ik vind dat je het vervolgens niet zo moet uitlokken dat je zoveel agenten daaraan kwijt bent.”

“Er zijn meer mensen die het klimaat een warm hart toedragen”, zegt Yesilgöz. “Ik wil mij zelf ook inzetten voor een beter klimaat en ervoor zorgen dat we de energietransitie goed meemaken. Dat wil niet zeggen dat je vervolgens aan illegale activiteit mee gaat doen en dat politiecapaciteit verspeeld wordt, terwijl agenten echt ander werk zouden moeten doen.”

“Ik roep deze mensen op om verantwoordelijkheid te pakken”, aldus de VVD-lijstrekker tegen de klimaatactivisten.

Lees ook: 

Rutte vindt kandidaat-opvolger Dilan Yeşilgöz ‘geweldig’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Ali B. slachtoffer van mediacircus? 'Ik heb geen medelijden met hem'

Tv-columnist Angela de Jong en advocaat Maartje Schaap bespreken met presentator Maaike Timmerman de zaak rond Ali B.

Het OM verdenkt de rapper en tv-persoonlijkheid van twee verkrachtingen en twee aanrandingen. De zaak is een ware mediastorm geworden. Hoe is het voor de vermeende slachtoffers om daar onderdeel van te zijn? En heeft dit invloed op de strafmaat? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak.

Luister de podcast hier!

Het Misdaadbureau en NPO Radio 1 presenteren nieuwe podcast: De Diamantroof

Het is de grootste roof uit de Nederlandse geschiedenis: in 2005 gingen overvallers er op Schiphol vandoor met zakken vol diamanten ter waarde van bijna zeventig miljoen euro.

In een nieuwe podcast van Omroep WNL en NPO Radio 1 De Diamantroof, Het Misdaadbureau Extra doen hoofdrolspelers bijna twintig jaar later voor het eerst hun verhaal, waaronder een van de slachtoffers.

Luister nu naar de eerste drie afleveringen via je favoriete podcast-app.

Pensioenfonds ABP geeft financiële injectie om middenhuur te verduurzamen

Den Haag is nog altijd druk met wat ze met de middenhuur willen doen. Pensioenfonds ABP wacht daar niet langer op, schrijft De Telegraaf. Het…

Lees meer

Europese natuurherstelwet lijkt er toch te komen na draai Oostenrijk

De Europese natuurherstelwet maakt toch kans de eindstreep te halen. Oostenrijk maakt een ommezwaai en lijkt de omstreden wet toch aan genoeg steun van de…

Lees meer

Fleur Agema nieuwe beoogde vicepremier namens PVV

Fleur Agema is de nieuwe beoogde vicepremier namens de PVV in het aanstaande kabinet-Schoof. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders aan formateur Richard van Zwol laten…

Lees meer

Versobering expatregeling leidt tot minder kennismigranten

De versobering van de expatregeling zal ertoe leiden dat minder kennismigranten deze kant op komen, meldt SEO Economisch Onderzoek in een rapport dat is opgesteld…

Lees meer

Recordaantal lopers Nacht van de Vluchteling: ‘Hartverwarmend’

Hartverwarmend, zo noemt directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling de afgelopen Nacht van de Vluchteling zondagochtend. Een recordaantal van zo’n 7000 lopers heeft ruim 1,6…

Lees meer

‘Tactische pauzes’ aangekondigd door Israëlisch leger in zuidelijk Gaza

Het Israëlische leger heeft zondag aangekondigd dat het dagelijks een “tactische pauze van militaire activiteiten” zal invoeren in een deel van de zuidelijke Gazastrook. Het…

Lees meer

Zwijndrecht levert statistisch de meeste zonnestroom in Nederland

De productiecapaciteit voor het opwekken van stroom door het installeren van nieuwe zonnepanelen is vorig jaar verder gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek…

Lees meer

70-jarige Arnhemmer opgepakt na explosies slijterijen in Den Haag

De politie heeft een 70-jarige man uit Arnhem aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij drie explosies in het centrum van Den Haag. De explosies waren…

Lees meer

Undercoverjournalist Jeroen van Bergeijk wint Brusseprijs 2024

Jeroen van Bergeijk heeft de Brusseprijs 2024 gewonnen voor zijn boek ‘Undercover aan het werk’. Juryvoorzitter Annegriet Wietsma maakte dat zaterdagavond bekend tijdens een uitzending…

Lees meer

Eerste Oranjefans stromen de fanzone binnen in Hamburg

De eerste fans van het Nederlands elftal hebben zich zondagochtend gemeld bij de fanzone in Hamburg. Rond 08.45 uur gingen de hekken van het plein…

Lees meer

De Diamantroof zit vol plottwisten en bizarre wendingen: ‘Ze hebben misschien de verkeerde roof gepleegd’

In de nieuwe WNL-podcastserie De Diamantroof doen de hoofdrolspelers van de geruchtmakende diamantroof na twintig jaar voor het eerst hun verhaal. Het is een roof…

Lees meer

Rutte ziet ‘dwaas’ vredesvoorstel Poetin als teken van paniek

Het “dwaze vredesvoorstel” dat de Russische president Vladimir Poetin vrijdag deed aan Oekraïne, laat zien dat hij “duidelijk in paniek is”. Dat heeft demissionair minister-president…

Lees meer

Duitse politie schiet man dood na geweld op EK-feestje

De Duitse politie heeft vrijdagavond een man doodgeschoten in de oostelijke deelstaat Saksen-Anhalt. De man viel mensen aan op een besloten EK-feestje in Wolmirstedt. Drie…

Lees meer

Honderden deelnemers aan protestmars in Dordrecht tegen Chemours

In Dordrecht hebben enkele honderden mensen meegedaan aan een protestmars tegen Chemours. Ze willen dat de chemische fabriek, gelegen langs de rivier de Beneden-Merwede, stopt…

Lees meer