main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Advocaat Onno de Jong.
Goedemorgen Nederland - 7 september 2023 — 11:51

Marengo-kroongetuige Nabil B. heeft na maanden weer advocaat

De kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo heeft na maanden weer juridische bijstand. Advocaat Onno de Jong, die afgelopen maart samen met zijn collega Peter Schouten de verdediging neerlegde, heeft zich opnieuw als advocaat gemeld. Dat meldt een goed ingevoerde bron aan het ANP en bevestigt De Jong desgevraagd.

Het strafproces Marengo loopt al jaren en is momenteel in de afrondende fase. Kroongetuige Nabil B. heeft nog de kans voor een laatste reactie (dupliek) en laatste woord. Iedere verdachte in een strafzaak krijgt helemaal aan het einde van de inhoudelijke behandeling van zijn of haar zaak als laatste de kans iets tegen de rechters te zeggen. Dat staat, na twee keer uitstel, op 22 september gepland in De Bunker in Amsterdam-Osdorp. B. zal daar met zijn ‘nieuwe’ advocaat zijn.

Waarom De Jong en Schouten destijds de verdediging neerlegden, is niet bekendgemaakt. Half juli noemde de voorzitter van de rechtbank het “een ingewikkelde situatie” dat B. nog altijd zonder juridische bijstand zat. De Jong licht niet toe waarom hij opnieuw de verdediging op zich heeft genomen.

Het bewijs in Marengo steunt op onder meer onderschepte berichten over criminele handelingen uit de PGP-telefoons van de verdachten, maar kwam pas aan het rollen nadat kroongetuige B. zich bij justitie had gemeld. Hij heeft belastend over meerdere verdachten verklaard, in ruil voor strafvermindering. Tegen hem is daarom tien jaar cel geëist.

Een week nadat in maart 2018 naar buiten was gekomen dat B. zich als spijtoptant had gemeld, werd zijn broer doodgeschoten. In 2019 werd zijn advocaat Derk Wiersum doodgeschoten en in juli 2021 vertrouwenspersoon Peter R. de Vries. Deze moorden maken officieel geen onderdeel uit van Marengo, maar worden wel als onlosmakelijk onderdeel van het proces gezien.

Het is nog onduidelijk wanneer de rechtbank uitspraak doet. Aanvankelijk stond de uitspraak op 20 oktober gepland, maar de rechtbank stelde dat met onbepaalde tijd uit “gelet op de complexiteit van de beraadslaging”. Afgelopen april werd advocaat Inez Weski opgepakt, waardoor de situatie ontstond dat hoofdverdachte Ridouan Taghi en twee medeverdachten zonder advocaat kwamen te zitten. Tegen allen is een levenslange gevangenisstraf geëist. Zij hebben inmiddels weer nieuwe advocaten.

Het Misdaadbureau maakte eerder een podcast over een experiment met wijkrechtbanken. Zou je ook beginnende drugscriminelen voor de wijkrechter moeten slepen? En had men door deze methode een jonge Taghi uit die wereld kunnen helpen? Beluister de podcast nu terug:

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer

Duurzaamheidsondernemer pleit voor afschaffen alle subsidies: ‘Zo moet het systeem werken’

Subsidie is helemaal niet nodig voor bedrijven die vernieuwing nastreven. Dat vindt duurzaamheidsondernemer Ruud Koornstra. “We moeten voor lief nemen dat niet alles in één…

Lees meer