main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 september 2023 — 09:07

D66 wil niets controversieel verklaren: ‘Niet op onze handen gaan zitten, maar doorwerken’

D66 wil geen onderwerpen controversieel verklaren. Dat zegt fractievoorzitter van die partij Jan Paternotte in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We moeten niet op onze handen gaan zitten, maar doorwerken.”

Nu het kabinet is gevallen, stelt de Tweede Kamer de komende periode vast welke onderwerpen controversieel verklaard worden. Die vraagstukken worden dan niet besproken tot er een nieuw kabinet is aangetreden. Paternotte waarschuwt voor stilstand. “Tegenwoordig vallen kabinetten vaker en vervolgens krijg je een lange formatie. Dat zijn periodes waarin bijna niks gebeurt. De problemen worden ondertussen alleen maar groter.”

Hij wijst naar de krapte op de huizenmarkt. “En elke week krijg je een bericht dat het door stikstof weer wat slechter gaat met de natuur en dat er meer bouwprojecten stilliggen”, zegt Paternotte, die vanwege die problemen wil dat de Tweede Kamer alle onderwerpen blijft behandelen. “Wij denken: we moeten het dit keer anders gaan doen.”

“Dat betekent dat er onderwerpen besproken zullen worden waarvan ook ik denk: daar zijn wij tegen”, zegt de fractievoorzitter van D66. “Maar dan kun je het debat voeren en proberen het beter te maken. Je moet niet zeggen: we doen onderwerpen in de ijskast en gaan het er überhaupt niet meer over hebben.”

‘Kiezer zegt: politiek schuift problemen op’

Hij erkent dat het gevallen kabinet veel beleid uitvoerde waar D66 voor stond. “Ik ben erg blij dat de klimaatplannen van Rob Jetten door mogen. Dat is goed voor mensen die bijvoorbeeld zonnepanelen willen op het dak van hun huurhuis of hulp willen bij isolatie. Maar er zijn ook onderwerpen waarvan wij denken: zijn wij er wel voor?”, herhaalt Paternotte. “Wat ons betreft moet je ook dat soort onderwerpen bespreken.”

Paternotte denkt dat ook de kiezer wil dat Den Haag beleid blijft maken, ondanks dat het kabinet demissionair is. “Volgens mij zegt de kiezer ook: er is best veel stilstand en we hebben het idee dat de politiek grote problemen vooruitschuift.” Bovendien, zegt Paternotte: “We krijgen binnenkort verkiezingen, maar als wij wetten behandelen in de Tweede Kamer, is het niet zo dat ze er zomaar zijn.”

“Ze moeten bijvoorbeeld nog door de Eerste Kamer, waar de BBB van Caroline van der Plas de grootste partij is. Dus ik denk niet dat je niet heel hard dingen aan het doorduwen bent. De vraag is: wachten we en zetten we dingen in de ijskast, of blijven we aan het werk?”, zegt het Kamerlid.

Steun Oekraïne

Hij vreest ook voor de steun aan Oekraïne in de oorlog tegen Rusland. “Veel Tweede Kamerleden willen vrij vroeg met verkiezingsreces om campagne te voeren, maar het werk moet af zijn. Als je niet de begroting van Defensie van Buitenlandse Zaken hebt behandeld, dan is de steun voor Oekraïne in januari er ook niet.”

“Politiek gaat altijd best wel langzaam, laat het niet nóg langzamer gaan”, aldus Paternotte.

Voorzitter van MKB Nederland Jacco Vonhof is het “helemaal eens” met het pleidooi van Paternotte. “Onze oproep is ook: ga in ieder geval door met de uitvoering. Het maken en stapelen van steeds meer beleid vinden we minder belangrijk. Op al die thema’s, zoals verduurzaming en klimaat, maar ook het energienet, hoop ik dat hard doorgewerkt wordt, zodat we die problemen gaan oplossen.”

Lees ook: 

CDA wil spreidingswet niet controversieel verklaren: ‘Noodzakelijk voor uitvoering’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

WNL Op Zondag, 10 uur, NPO1!

Zondag vanaf 10.00 uur op NPO 1
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…

Lees meer

Van Lanschot weer Volt-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

Reinier van Lanschot is de lijsttrekker voor de Nederlandse tak van Volt bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Dat maakte de Volt-lijsttrekker in…

Lees meer

Meld Misdaad Anoniem start nieuwe campagne over criminele activiteiten in sociale huur

Meld Misdaad Anoniem start vanaf half oktober een campagne om mensen alert te maken op criminele activiteiten in sociale huurwoningen. Het meldpunt hoopt dat mensen…

Lees meer

Oplichting en onderverhuur van kleine ruimtes: sociale huur blijkt illegaal verdienmodel

Het is een doorn in het oog van woningcorporaties. Sociale huurwoningen die tegen woekerprijzen worden aangeboden aan derden. “Wij zien vaak dat een woning of…

Lees meer

Criminelen zouden onschuldige klanten voedselbank ronselen

Sluwe criminelen zouden klanten van de voedselbank naar huis achtervolgen en vervolgens ronselen voor criminele activiteiten als wapenopslag. Ook mensen die bij het afrekenen in…

Lees meer

Kunnen oplichters aan de haal met niet-versnipperd papier uit de vuilnisbak?

Wat gebeurt er wanneer je belangrijke brieven en andere papieren in de vuilnisbak gooit, maar niet versnippert? Kunnen oplichters en hackers dan met bijvoorbeeld bankafschriften…

Lees meer

Vijlbrief: deze winter bekijken hoe het gaat zonder Gronings gas

Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf…

Lees meer

President Zelenski: ‘Strijd gaat door in herfst en winter’

Kou en slecht weer gaan de Oekraïense troepen de komende maanden niet tegenhouden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het…

Lees meer

Brandwonden en gehoorschade: zeven agenten lichtgewond na Ajax – Marseille

Rondom de voetbalwedstrijd Ajax – Olympique Marseille zijn donderdagavond zeven politieagenten lichtgewond geraakt, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade….

Lees meer

KLM-piloten op Schiphol willen maandag een uur staken

Op Schiphol zijn piloten van KLM van plan om aanstaande maandag een uur het werk neer te leggen, in een poging een betere cao af…

Lees meer