D66 wil niets controversieel verklaren: ‘Niet op onze handen gaan zitten, maar doorwerken’
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

D66 wil niets controversieel verklaren: ‘Niet op onze handen gaan zitten, maar doorwerken’

Peter Visser

D66 wil geen onderwerpen controversieel verklaren. Dat zegt fractievoorzitter van die partij Jan Paternotte in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "We moeten niet op onze handen gaan zitten, maar doorwerken."

Nu het kabinet is gevallen, stelt de Tweede Kamer de komende periode vast welke onderwerpen controversieel verklaard worden. Die vraagstukken worden dan niet besproken tot er een nieuw kabinet is aangetreden. Paternotte waarschuwt voor stilstand. "Tegenwoordig vallen kabinetten vaker en vervolgens krijg je een lange formatie. Dat zijn periodes waarin bijna niks gebeurt. De problemen worden ondertussen alleen maar groter."

Hij wijst naar de krapte op de huizenmarkt. "En elke week krijg je een bericht dat het door stikstof weer wat slechter gaat met de natuur en dat er meer bouwprojecten stilliggen", zegt Paternotte, die vanwege die problemen wil dat de Tweede Kamer alle onderwerpen blijft behandelen. "Wij denken: we moeten het dit keer anders gaan doen."

"Dat betekent dat er onderwerpen besproken zullen worden waarvan ook ik denk: daar zijn wij tegen", zegt de fractievoorzitter van D66. "Maar dan kun je het debat voeren en proberen het beter te maken. Je moet niet zeggen: we doen onderwerpen in de ijskast en gaan het er überhaupt niet meer over hebben."

'Kiezer zegt: politiek schuift problemen op'

Hij erkent dat het gevallen kabinet veel beleid uitvoerde waar D66 voor stond. "Ik ben erg blij dat de klimaatplannen van Rob Jetten door mogen. Dat is goed voor mensen die bijvoorbeeld zonnepanelen willen op het dak van hun huurhuis of hulp willen bij isolatie. Maar er zijn ook onderwerpen waarvan wij denken: zijn wij er wel voor?", herhaalt Paternotte. "Wat ons betreft moet je ook dat soort onderwerpen bespreken."

Paternotte denkt dat ook de kiezer wil dat Den Haag beleid blijft maken, ondanks dat het kabinet demissionair is. "Volgens mij zegt de kiezer ook: er is best veel stilstand en we hebben het idee dat de politiek grote problemen vooruitschuift." Bovendien, zegt Paternotte: "We krijgen binnenkort verkiezingen, maar als wij wetten behandelen in de Tweede Kamer, is het niet zo dat ze er zomaar zijn."

"Ze moeten bijvoorbeeld nog door de Eerste Kamer, waar de BBB van Caroline van der Plas de grootste partij is. Dus ik denk niet dat je niet heel hard dingen aan het doorduwen bent. De vraag is: wachten we en zetten we dingen in de ijskast, of blijven we aan het werk?", zegt het Kamerlid.

Steun Oekraïne

Hij vreest ook voor de steun aan Oekraïne in de oorlog tegen Rusland. "Veel Tweede Kamerleden willen vrij vroeg met verkiezingsreces om campagne te voeren, maar het werk moet af zijn. Als je niet de begroting van Defensie van Buitenlandse Zaken hebt behandeld, dan is de steun voor Oekraïne in januari er ook niet."

"Politiek gaat altijd best wel langzaam, laat het niet nóg langzamer gaan", aldus Paternotte.

Voorzitter van MKB Nederland Jacco Vonhof is het "helemaal eens" met het pleidooi van Paternotte. "Onze oproep is ook: ga in ieder geval door met de uitvoering. Het maken en stapelen van steeds meer beleid vinden we minder belangrijk. Op al die thema's, zoals verduurzaming en klimaat, maar ook het energienet, hoop ik dat hard doorgewerkt wordt, zodat we die problemen gaan oplossen."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'De huurwet van Hugo de Jonge werkt averechts'
0:53

'De huurwet van Hugo de Jonge werkt averechts'

'Mijn trainer noemde mij een skippybal met benen'
1:44

'Mijn trainer noemde mij een skippybal met benen'

'Russische dreiging wordt mogelijk groter bij vrede'
1:35

'Russische dreiging wordt mogelijk groter bij vrede'

Vraagtekens bij nieuwe staatssecretaris Sandra Palmen
1:30

Vraagtekens bij nieuwe staatssecretaris Sandra Palmen

'Dieptepunt dat een PVV-staatssecretaris dit bekend moet maken'
0:54

'Dieptepunt dat een PVV-staatssecretaris dit bekend moet maken'

'Ik heb getwijfeld om voor een trein te springen'
1:42

'Ik heb getwijfeld om voor een trein te springen'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau