main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 5 september 2023 — 13:28

CDA wil spreidingswet niet controversieel verklaren: ‘Noodzakelijk voor uitvoering’

Het CDA wil de spreidingswet niet controversieel verklaren. Dat zegt Tweede Kamerlid en campagneleider van de christendemocraten Bart van den Brink in het radioprogramma Sven op 1. “Ik zou de wet graag willen behandelen.”

Volgens Van den Brink is de spreidingswet “noodzakelijk voor de uitvoering” van het asielbeleid, zegt hij over de wet van asielstaatssecretaris Eric van der Burg (VVD). Wel houdt de CDA’er een slag om de arm. “Ik ga heel goed luisteren naar collega-Kamerleden en kan pas echt bepalen of iets controversieel verklaard moet worden als ik hen heb gehoord.”

De spreidingswet heeft als doel de opvang van asielzoekers eerlijk over Nederland te verdelen, waarbij gemeenten die weigeren daartoe gedwongen kunnen worden. De VVD wil de wet van de eigen staatssecretaris wel controversieel verklaren. Volgens Van den Brink is dat “ingewikkeld als je het COA hoort en de staatssecretaris, die de instroom ziet oplopen en zich afvraagt of dit goed gaat de komende maanden”.

Het spant erom of de spreidingswet door de Tweede Kamer controversieel wordt verklaard, denkt Van den Brink. “Het zit heel dicht bij elkaar.”

Luister deze uitzending nu terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder. 

Stikstofwet

De stikstofwet van stikstofminister Christianne van der Wal wil het CDA wél controversieel verklaren, zegt de CDA-campagneleider. “Ten aanzien van de deadline hebben wij gezegd: wij willen een stikstofdeadline die niet op 2030 ligt.” Maar het controversieel verklaren “geldt niet voor de regelingen en alles wat er moet gebeuren om boeren perspectief te geven voor een betere toekomst”.

Van den Brink denk dat beleid dat al is aangenomen, veelal overeind zal blijven. “Ik denk dat er een duidelijk onderscheid valt te maken met nieuw beleid. Dat zal in de regel vaker controversieel worden verklaard.” Hij waarschuwt dat uitvoeringsorganisaties, maatschappelijke organisaties en ondernemers willen dat het land niet stilvalt.

“We gaan ook naar de kiezer, maar in de uitvoering moeten we zoveel mogelijk door laten gaan”, aldus Van den Brink.

Lees ook: 

BBB wil stikstofwet controversieel verklaren: ‘Het hele stikstofbeleid moet anders’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer