Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Hoe het commerciële belang het won van succesduo Jeroen Dubbeldam en Zenith: ‘Het was tegenover het paard respectloos’

Wereldkampioen, Europees kampioen, Olympisch kampioen. De successen van springruiter Jeroen Dubbeldam zijn in Nederland ongeëvenaard. Met paard Zenith liep het echter niet af zoals verwacht. Een nieuwe Olympische droom in 2016 viel in duigen, voornamelijk door commerciële belangen. In de WNL-documentaire 'Zenith: Van Hero tot Zero - De Lijdensweg van Dubbeldam' vertelt de springruiter wat er misging.

Dubbeldam was zelf geen eigenaar van Zenith, dat recht kwam het Springpaarden Fonds Nederland (SFN) toe. SFN zag potentie in Zenith en legde daar "veel geld" voor neer, vertelt paardenhandelaar en selecteur van SFN Willy van der Ham. Los van de grote som geld die voor Zenith werd overgemaakt, was er "nog veel werk aan de winkel", zegt Dubbeldam. "Je kon zien dat het stuur nog niet helemaal op orde was, maar dat paard wel mogelijkheden had."

In de praktijk bleek Zenith een lastig bestuurbaar paard. Desondanks veroverde Dubbeldam in 2014 de wereldtitel in Frankrijk. In een klap werd Zenith wereldberoemd, want niet eerder opereerde het paard op het allerhoogste niveau. Een jaar later pakten Dubbeldam en Zenith ook de Europese titel. Een mooi voorschot op de Olympische Spelen van 2016 in Rio, maar tot een nieuwe gouden Olympische plak kwam het echter niet. Wegens een tijdstraf, Dubbeldam kwam tweehonderdste te laat binnen, mocht hij niet meedoen aan de individuele finale. Het was voorlopig de laatste rit van Dubbeldam en Zenith.

Veiling Zenith

In SFN was door 98 aandeelhouders 2,6 miljoen euro geïnvesteerd in meerdere springpaarden. Na de Spelen in Rio wilden de mede-eigenaren hun inleg terugzien, met winst uiteraard. Zenith was het pronkstok van het stel en werd een maand na Rio geveild. "Ik besloot om het los te laten en mij er niet mee te bemoeien", zegt Dubbeldam, die moeite had met het afscheid van zijn paard. De springruiter was zelf niet aanwezig tijdens de veiling. "Ik wou het niet zo meemaken. Het viel iedereen zwaar."

Het investeringsfonds hoopte miljoenen te vangen voor de rui Zenith, gezien alle sportieve successen en gezien het feit dat toppaard London eerder dat jaar voor bijna 10 miljoen de deur uit ging. De verkoop bleek echter moeizamer te gaan dan verwacht, want een half jaar later heeft Zenith nog altijd geen nieuwe eigenaar. De geschatte prijs daalde al snel van 10 miljoen naar nog geen 2 miljoen.

'Respectloos tegenover het paard'

Dubbeldam kreeg Zenith weer onder zijn hoede, met de hoop dat hij opnieuw prijzen zou pakken en de prijs voor de rui zou opdrijven. De successen bleven uit, dus zag SFN zich genoodzaakt Zenith terug te kopen, voor een schamele 850.000 euro. "Ik vond het tegenover het paard respectloos", zegt Dubbelbam over de gang van zaken rondom Zenith. De springruiter bleef het proberen met Zenith, maar het lukte Dubbeldam niet om oude successen te herleven. Het beste van Zenith was eraf.

SFN-directeur Jacob Melissen kijkt met spijt terug op de periode dat het gouden paard Zenith zo in de etalage werd gezet. "Terugkijkend met de kennis van nu hadden wij dat niet moeten doen", vertelt hij.

Uiteindelijk besloot SFN het paard in 2019 aan Dubbeldam te overhandigen. Zenith staat in de stal naast De Sjiem, met wie Dubbeldam in 2000 goud veroverde op de Olympische Spelen van Sydney. "Hier staat een beetje historie naast elkaar. Ze hebben elkaar wel wat te vertellen", vertelt Dubbeldam.

De WNL-documentaire Zenith: Van hero to zero: De lijdensweg van Jeroen Dubbeldam is om zondag om 22.55 te zien op NPO 1.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau