Tientallen Kamerleden krijgen vorm van beveiliging om dreigementen
Voor enkele tientallen van de 150 Tweede Kamerleden zijn maatregelen getroffen vanwege (het risico op) online of fysieke bedreigingen, meldt het tv-programma Zembla na onderzoek. Bij 27 Kamerleden zijn persoonlijke gegevens in het Kadaster afgeschermd, omdat er aanwijzingen zijn dat ze veiligheidsrisico's lopen. Het Openbaar Ministerie (OM) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gaven daartoe opdracht, kreeg Zembla te horen.
Daarnaast kregen de huidige 21 fractievoorzitters standaard een veiligheidspakket aangeboden vanuit de Tweede Kamer, omdat ze een hoogrisicoprofiel hebben. Daarbij gaat het om een speciale noodknop in huis, een intercom, een alarminstallatie of een anti-inbraakdeur, zegt onder anderen JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans in de uitzending van Zembla. De Tweede Kamer geeft zelf nooit inzicht in veiligheidsmaatregelen. Opgeteld krijgen volgens Zembla in totaal zeker 41 parlementariërs een vorm van beveiliging op hun privéadres.
Vorig jaar kwamen er 1125 meldingen van bedreigingen van politici binnen bij de politie. Zeker de helft daarvan waren meldingen van bedreigingen aan het adres van PVV-leider Geert Wilders. Wilders wordt sinds eind 2004 al 24 uur per dag bewaakt. Eerder deze week nog eiste het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf van twaalf jaar tegen de Pakistaanse cricketspeler Khalid Latif, die in 2018 ertoe zou hebben opgeroepen om de PVV-leider te vermoorden.
Kaag
Daarnaast is bekend dat vicepremier Sigrid Kaag (D66) voortdurend wordt bedreigd. Zij kreeg onder meer thuis mensen met fakkels aan de deur. De dreiging was een van de redenen dat Kaag afziet van een vervolg in de landelijke politiek. Regelmatig doen politici aangifte van (doods)bedreigingen en volgen er veroordelingen.
Demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz - die zelf ook allerlei verwensingen te verduren krijgt - vindt het aantal dat Zembla noemt "schokkend hoog". Ze wijst erop dat de dreigementen niet alleen tegen politici gericht zijn, maar ook tegen journalisten, rechters en anderen die zich sterk maken voor de rechtsstaat. "Het is een directe aanval op onze democratie." Yeşilgöz zegt zich in Europees verband sterk te willen maken om bedreigingen via anonieme accounts aan te pakken. Volgens haar is het niet effectief om dit alleen in Nederland te regelen.