Forse stijging aantal personenauto’s op winterbanden tijdens zomerhitte
Dit jaar reden er, hartje zomer, fors meer personenauto’s op winterbanden dan voorgaande jaren. Dat blijkt uit eigen onderzoek van Branchevereniging BOVAG schrijft APS in een persbericht. Van de 1.248 onderzochte voertuigen bleek 7,8 procent uitgerust met winterbanden, tegen gemiddeld 5,5 procent in eerdere jaren. Dit betekent dat er in Nederland ruim 730.000 auto’s op banden rijden die bij hoge temperaturen onveilig zijn, voor een hoger brandstofverbruik zorgen, meer fijnstof en geluid produceren en sneller slijten.
In 2021 correspondeerde het percentage op winterbanden in de zomer nog met bijna 500.000 personenauto’s. Een stijging van 46 procent. BOVAG-controleurs inspecteerden dit jaar in augustus 1.248 voertuigen op parkeerplaatsen in Amsterdam, Utrecht, Arnhem en Roermond, waarbij onder 97 personenauto’s een of meerdere winterbanden waren gemonteerd. Het aandeel vierseizoenenbanden bedroeg bijna 32 procent.
Veel personenauto’s stonden op een mix van verschillende bandenmerken en -soorten, soms zelfs op de as die zorgt voor de aandrijving en dus voor tractie moet zorgen. Dit suggereert dat banden vaak een ondergeschoven kindje zijn in het budget voor autokosten. Wat opviel was dat de winterbanden veelal onder relatief oude, kleine auto’s werden aangetroffen. Dit zijn de auto’s die het minst vaak bij de garage komen omdat ze minder kilometers maken, een tweede mogelijke verklaring. Ten slotte hebben we tijdens covid minder geld uitgegeven aan onderhoud.
Meer brandstof, geluid en slijtage
Winterbanden zijn gemaakt van zachter rubber dan zomerbanden en het profiel is voorzien van extra groefjes. Dat zorgt op een koud, hard en of besneeuwd wegdek voor meer grip en een betere wegligging. Maar bij hoge temperaturen verslechtert de weglegging aanzienlijk. De remweg is langer en de rolweerstand is hoger, waardoor de banden sneller slijten. Dat levert meer fijnstof op en resulteert in een hoger brandstofverbruik.
Duidelijk herkenbaar
Een winterband is optisch niet alleen te herkennen aan de extra gekartelde groefjes in het profiel, maar vaak staat op de zijkant ook een commerciële benaming die duidelijk refereert aan de winter, aan sneeuw, kou of ijs.
Vierseizoenenband populairder dan ooit
Steeds meer automobilisten kiezen voor een vierseizoenenband; uit het BOVAG-onderzoek blijkt dat bijna 32 procent van de personenauto’s daarmee is uitgerust. Een logische keuze bij een laag of gemiddeld jaarkilometrage. De vierseizoenenband is een compromis en combineert de eigenschappen van de winter- en zomervariant. Bij de meeste A-merken zijn deze banden ook gecertificeerd voor winterse omstandigheden. Voor veel-rijders is de halfjaarlijkse wissel van winter- naar zomerbanden -en vice versa- de verstandigste keuze.
Lees meer:
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
KLM-topvrouw Marjan Rintel bij Rick Nieman
- President-directeur Marjan Rintel van KLM over het 105-jarig bestaan van KLM en de toekomstplannen van de luchtvaartmaatschappij;
- Hoogleraar sociologie Ruud Koopmans over de aanpak van de asielcrisis;
- Schrijver en columnist Leon de Winter over 7 oktober en terreurorganisaties als Hamas en Hezbollah.
Carola Schouten neemt donderdag officieel de ambtsketen over van Ahmed Aboutaleb. De ChristenUnie-coryfee wacht in 010 een warm onthaal. Hoe gaat de nieuwe burgemeester van…
Lees meerRotterdam ging deze week viraal met het plaatsen van vervangende plaatsnaamborden voor straten. Zo heet de Wijnhaven ineens de Lijnhaven en is de Coolsingel omgedoopt…
Lees meerDe tweede repatriëringsvlucht vanuit Libanon naar Nederland is rond 16.30 uur vertrokken vanaf de luchthaven van Beiroet. De militaire Airbus A330 komt naar verwachting rond…
Lees meerEen 27-jarige man is aangehouden in het Brabantse Roosendaal nadat hij daar vrijdagmiddag drie handhavers zou hebben mishandeld. Een van hen liep een bloedende bijtwond…
Lees meerGemeenten zijn verheugd dat zij verder kunnen met het invoeren van uitstootvrije zones in binnensteden op 1 januari. Het kabinet-Schoof wilde die invoering uitstellen, maar…
Lees meerBBB-Kamerlid Henk Vermeer bevestigt vrijdagavond in Café Kockelmann op NPO 2 dat premier Dick Schoof tijdens de bewogen begrotingsnacht waarschuwde dat het kabinet zou vallen…
Lees meerHet kabinet moet overwegen om Afghaanse bewakers die in levensgevaar zijn naar Nederland halen. Dat zegt BBB-buitenlandwoordvoerder Henk Vermeer vrijdagavond in Café Kockelmann op NPO…
Lees meerBij de gijzeling in een café in Ede in maart en de gijzeling in de Apple Store in Amsterdam in 2022, hield Nederland zijn adem…
Lees meerWe zien en horen allemaal weleens een politiehelikopter boven onze buurt of huis cirkelen. Maar waarvoor worden deze helikopters precies ingezet? Rob Koole, van de…
Lees meerTegen een 33-jarige man uit Rhoon (Zuid-Holland), die wordt verdacht van het maken van vuurwapenonderdelen met 3D-printers, heeft het Openbaar Ministerie vrijdag een celstraf van…
Lees meerEen fruitvliegje kan ons veel meer brengen dan alleen irritatie. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 60 procent van het DNA van een fruitvlieg overeenkomt met…
Lees meerMaandag is het een jaar geleden dat Israël werd opgeschrikt door een verwoestende aanval van Hamas. Morgen vertrekt een tweede vlucht naar Libanon om Nederlanders…
Lees meerJustitieminister David van Weel is positief over de gesprekken die lopen met de politiebonden over een nieuwe regeling voor vroegpensioen. Hij heeft vrijdag van zijn…
Lees meerDe ambities van het kabinet om vier kerncentrales te bouwen, zijn wellicht wat te ambitieus. “Met de investeringsplannen van TenneT zoals die er nu liggen,…
Lees meerDe buurtbus voor ouderen die verdwijnt, een akkefietje over kliko’s in de gemeenteraad of een heldhaftige tiener die een onderscheiding krijgt van de brandweer. Lokale…
Lees meer