main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
Goedemorgen Nederland - 29 augustus 2023 — 11:34

Rotterdam nieuwe moordhoofdstad van Nederland

In 2022 waren in Nederland meer mensen slachtoffer van moord of doodslag dan in het jaar ervoor. Het gaat om een toename van 16 personen, het totaal komt uit op 142. Het aantal vrouwelijke slachtoffers steeg harder dan het aantal mannelijke slachtoffers. Respectievelijk van 38 naar 48 en van 88 naar 94. Rotterdam is koploper als het gaat om de locatie waar de meeste dodelijke slachtoffers vielen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Opvallend is dat het aantal jonge mannelijke slachtoffers (tussen de 20 en 40 jaar) het afgelopen jaar is toegenomen met zo’n 33 procent tot 40. Dit in tegenstelling tot mannen die ouder zijn dan 40, in die leeftijdsgroep vielen minder slachtoffers. Onder vrouwen liggen de cijfers iets anders. Daar kwamen bijna twee keer zoveel 60-plussers om het leven: van 7 in 2021 naar 13 in 2022.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Bron CBS

Ex vaak dader onder vrouwelijke slachtoffers

Tussen 2018 en 2022 was de politie bij vrijwel alle (99 procent) vrouwelijke slachtoffers een dader op het spoor. In 60 procent van de gevallen werd in die periode een vrouw door haar (ex)-partner gedood. Bij vrouwen tussen de 20 en 60 jaar lag dit aantal hoger: 75 procent. In 20 procent van de gevallen werd een vrouw door een familielid om het leven gebracht.

Bij de mannen had de politie iets minder vaak (85 procent) een dader op het hoog. De vermoedelijke dader was in 30 procent van de gevallen een kennis van het slachtoffer. Bij ruim 14 procent ging het onder de mannen om een afrekening in het criminele circuit.

Vrouwen werden in eigen woning om het leven gebracht, via wurging of middels een steekwapen. Bij de mannen werd 75 procent gedood met een vuur- of steekwapen.

Rotterdam moordhoofdstad

Van alle slachtoffers van moord of doodslag vielen de meesten in Rotterdam (16). In Amsterdam blijft het aantal steken op 10. Voor het eerst in 2008 zijn er in de havenstad meer moorden gepleegd dan in de hoofdstad.

Bron CBS

Lees ook:

Bijna helft slachtoffer doet geen aangifte na misdrijf: weinig vertrouwen in pakken dader

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer