Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Zelenski voor bliksembezoek in Nederland om te praten over F-16’s

Redactie

President Volodimir Zelenski van Oekraïne brengt een bliksembezoek van enkele uren aan Nederland. Hij is zondagmorgen geland op vliegbasis Eindhoven. Daar wordt hij welkom geheten door een kabinetsdelegatie onder wie demissionair premier Mark Rutte. De levering van Nederlandse F-16's aan Oekraïne is het belangrijkste agendapunt.

Zelenski bevestigt dat hij is aangekomen in Nederland. "Het belangrijkste onderwerp: F-16's voor Oekraïne, om ons volk te beschermen tegen Russische terreur", schreef hij op berichtensite X (voorheen Twitter).

Tekst gaat verder onder tweet

Zelenski schrijft dat hij in Nederland gaat praten met Rutte. De Oekraïense president noemt in zijn bericht ook een aantal onderwerpen die op agenda staan, waaronder ook de vredesconferentie die hij later dit jaar wil houden. Oekraïne hoopt internationale steun te krijgen voor een eigen vredesvoorstel. Na hun overleg geven Rutte en Zelenski samen een persconferentie. Daarna reist de Oekraïense leider verder. Uit veiligheidsoverwegingen wordt vooraf nooit bekendgemaakt waar hij heen reist.

De president bezocht Nederland ook al in mei en zou dit keer een bliksembezoek brengen. Nederland is een belangrijke pleitbezorger van hulp aan Oekraïne in de oorlog tegen de Russen. De VS hebben inmiddels toestemming gegeven om F-16-toestellen te leveren aan Oekraïne.

F-16's

Nederland geeft samen met de Denen leiding aan een coalitie van landen die Oekraïners leren vliegen met Amerikaanse F-16 gevechtsvliegtuigen. Die training vindt in Denemarken plaats. Ook Oekraïense ingenieurs en technici worden opgeleid.

Kiev vraagt al veel langer om moderne westerse gevechtsvliegtuigen. Maar het duurt nog maanden voor ze worden geleverd. "Dit is niet iets voor de heel korte termijn", zei demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdag. Ze wilde ook niet kwijt hoeveel F-16's Nederland wil geven.

Defensie is momenteel bezig de F-16 te vervangen. Daardoor zijn straks enkele tientallen F-16's overtollig. Een eerder besluit om een flink aantal van deze vliegtuigen te verkopen aan het Amerikaanse bedrijf Draken International is door het kabinet ongedaan gemaakt.

Steun aan Oekraïne

Tijdens de NAVO-top in Vilnius in juli beloofde Nederland de komende jaren Oekraïne te helpen met zijn luchtafweer en luchtmacht. Die belofte maakt deel uit van afspraken waarmee bondgenoten de veiligheid van Oekraïne voor de komende jaren willen garanderen.

Sinds het uitbreken van de oorlog gaf het kabinet voor ongeveer 2 miljard euro aan militaire steun aan de regering in Kiev. Ook trainen Nederlandse militairen Oekraïners, helpen ze bij het onderhoud van Oekraïens gevechtsmaterieel en speuren marechaussees naar bewijzen van oorlogsmisdaden.

Het kabinet blijft ondanks zijn demissionaire status Oekraïne bijstaan, herhaalde Rutte vrijdagmiddag na de eerste ministerraad na de zomervakantie. "Het einde van dat conflict (is) absoluut nog niet in zicht", aldus de premier. Dat beleid steunt de Tweede Kamer.

Tegenoffensief

Zelenski is voortdurend op zoek naar hulp. Het tegenoffensief van de Oekraïense strijdkrachten vordert maar langzaam en de verliezen zijn aanzienlijk. Intussen gaan de Russische aanvallen op steden door. Daarbij vielen zaterdag in de historische stad Tjernihiv nog zeven doden en meer dan honderd gewonden.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'
1:37

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'
1:46

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'
1:28

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau