Voormalig D66-leider Pechtold: D66 moet duidelijk migratiestandpunt innemen
Voormalig D66-leider Alexander Pechtold roept D66 op een duidelijk standpunt in te nemen op migratie. "Partijen moeten uit de schuttersputjes en uit het gemakzucht van de makkelijke stellingname. Er moet duidelijk worden wat wel en niet kan", zegt Pechtold maandag in het radioprogramma Sven op 1.
Pechtold, inmiddels directeur van het CBR, wil dat partijen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november in gesprek gaan met de kiezer over 'grotere thema's'. "Laat ik er eens één noemen die voor D66 misschien gevoelig ligt: vluchtelingenstromen. Ik hoor veel over getallen, gelukzoekers, echte vluchtelingen en arbeidsmigranten... We moeten eens goed uitsplitsen wie hier welkom is en wie niet en tegen welke verdragen we daarbij aanlopen."
Uit een peiling van EenVandaag bleek eerder deze maand dat 68 procent van de D66-kiezers voorstander is van een beperking van de asielinstroom. "En dat snap ik, daar behoor ik ook toe", zegt Pechtold. Volgens hem is het belangrijk om in kaart te brengen wat het 'absorptievermogen' van Nederland is. "Ik denk dat dat een onderdeel is waarop het vertrouwen kan terugkomen."
Ook moet het gesprek op gang komen over de verschillende vormen van migratie, zegt Pechtold. Zelf is hij voor kennismigratie en voor het opvangen van mensen die vluchten voor (politieke) vervolging. Maar voorkomen moet worden dat mensen in gammele bootjes de oversteek maken van Afrika naar Europa, waarschuwt de voormalig politicus. Het immigratievraagstuk "zal naast klimaat één van de thema's zijn waar partijen uit hun schuttersputjes moeten en uit het gemakzucht van de makkelijke stellingname".
Luister deze uitzending nu terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.
'Woestinteressant thema'
Nu wordt het debat over migratie nog te veel gevoerd op emotie, vindt de D66-mastodont. "De echte asielzoeker is een kleine minderheid. Waar we echt last van hebben zijn mensen die meegevlucht zijn, maar hier niet thuishoren. Hoe je dat moet aanpakken, vind ik een woestinteressant thema. Ik wil van politieke partijen horen: hoe gaan we daarmee om? We hebben deze zomer gelukkig geen vol Ter Apel gehad, maar dat gaat weer gebeuren. Hoe gaan we onze samenleving daarop voorbereiden?"
"Iedere partij zal de kiezer de komende maanden moeten benaderen" over migratie, zegt Pechtold. "Er mogen verschillen zijn, maar ik hoop niet in stereotypen te praten, ik hoop op oplossingen. En als die in Europa liggen, moet duidelijk worden wat wel en niet kan."
Pechtold erkent dat ook D66 het asieldebat tot nu toe vooral op emotie heeft gevoerd. "D66 is de partij van het individu. We kijken niet naar dé Nederlandse-Marokkaan, dé oudere of dé boer. Het zijn individuen. Mensen niet wegzetten in groepen en daarop veroordelen en stigmatiseren, die aanpak sta ik nog steeds voor. Maar er zijn problemen in dit land. Er is weinig vertrouwen. Dat is denk ik omdat mensen wel gekissebis zien, maar weinig oplossingen."
Daadkracht
Pechtold hoopt dat partijen zich uitspreken op gevoelige onderwerpen, zodat kiezers over een halfjaar niet teleurgesteld zijn in "een middenkabinet dat aan elkaar is opgedrongen". Hij hoopt na de verkiezingen op een kabinet "dat is ontstaan op basis van uitgewisselde visies over wat te doen de komende jaren. Er is voldoende politieke strijd mogelijk, maar wel strijd die erop gericht is om na 22 november tot een kabinet te komen dat daadkracht uitstraalt", aldus de CBR-directeur.