main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP.
Goedemorgen Nederland - 9 augustus 2023 — 10:04

Onderzoek naar mogelijke fraude met energielabels

In het kader van een onderzoek naar mogelijke fraude met energielabels heeft de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (ILT-IOD) van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) onlangs 2 woningen en 2 bedrijfspanden doorzocht.

De eigenaar wordt verdacht van oplichting en valsheid in geschrifte met energielabels van woningen en bedrijfspanden en van het witwassen van het geld dat hiermee is verdiend. De verdachte is in Nederland aangehouden en verhoord. Inmiddels is de verdachte weer vrij, in afwachting van de resultaten van het opsporingsonderzoek.

Invallen in Nederland en Spanje

In Nederland werden 1 woning en 2 bedrijfspanden doorzocht in samenwerking met de politie van de landelijke en Oost-Brabantse eenheid. In Spanje doorzocht de Guardia Civil 1 woning, waarbij rechercheurs van de ILT-IOD aanwezig waren. Tijdens de doorzoekingen is beslag gelegd op administratie, telefoons, computers en andere gegevensdragers. Op basis van de eerste resultaten lijkt het erop dat er honderden energielabels door de verdachte zijn afgegeven, die niet in de landelijke database EP-online staan.

Tijdens de doorzoekingen is beslag gelegd op administratie, telefoons, computers en andere gegevensdragers. De verdachte is inmiddels weer vrij, in afwachting van de resultaten van het opsporingsonderzoek.

Energielabel is verplicht

Eigenaren van woningen en/of gebouwen die het energielabel niet kunnen vinden in de officiële landelijke database wordt geadviseerd om eerst contact op te nemen met de energieadviseur/certificaathouder die de opname heeft uitgevoerd ten behoeve van het afgeven van het energielabel. Als er daarna redenen zijn om te vermoeden dat er mogelijk sprake is van een vervalst energielabel, dan kan dit worden gemeld aan de ILT.

De ILT controleert op de aanwezigheid van een geldig energielabel bij verkoop, verhuur en oplevering van woningen en utiliteitsgebouwen zoals kantoren en winkels. Commerciële advertenties voor verkoop en verhuur hiervan vallen ook onder dit toezicht. Met haar toezicht wil de inspectie bijdragen aan de bewustwording voor de energiezuinigheid van woningen en de verduurzaming van woningen stimuleren, zodat het energieverbruik afneemt.

Lees ook:

Bontenbal (CDA) tegen klimaatactivisten: ‘Word installateur, ga huizen isoleren’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer