main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
In de Kantine - 5 augustus 2023 — 19:02

Ondanks reces toch al spanningen rondom verkiezingen: ‘Dit had veel eerder moeten gebeuren’

Ondanks het reces wordt er al druk gespeculeerd hoe de politiek eruit gaat zien na Rutte. Veel Kamerleden stappen uit de politiek en met name de jongere politici lijken ruim baan te krijgen. Volgens oud-politicus en bestuurder Geert Dales had dat veel eerder moeten gebeuren. “Als Rutte na Rutte III was opgestapt, dan was hij gegaan als groot staatsman. Nu kijk iedereen hem een beetje meewarig aan”, aldus Dales in WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Dales noemt de toeslagenaffaire hét moment waarop Rutte de stekker eruit had moeten trekken. “Ze hebben zich er door heen gesleept en ook de Kamer heeft dat geaccepteerd. Dat had niet gemoeten.” Dales kijkt daarbij dus niet alleen naar Rutte, maar is kritisch op alle leden uit de politiek.

“Uiteindelijk heeft doorgaan geleid tot enorme politiek instabiliteit. Als Rutte eerder was opgestapt, dan was er niet een enorme boerenbeweging ontstaan en had Omtzigt nu niet in de peilingen zoveel zetels gehad.” Het politieke vaarwater zou dus rustiger zijn geweest volgens de oud-politicus en minder in ‘extremen’.

Dales doet er zelfs nog een schepje bovenop. “Ik heb eerder Jan van Zanen en Johan Remkes aangedragen om de boel over te nemen van Rutte.” Geen ‘jongere’ zoals hij liever had gezien maar: “Het waren de enige opties.”

 

Lees ook:

Toename financiële problemen bij mkb-bedrijven

 

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer