main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP. Leegstand in een winkelstraat van Amersfoort.
Stand van Nederland - 4 augustus 2023 — 09:47

Toename financiële problemen bij mkb-bedrijven

Nederlandse midden- en kleinbedrijven beginnen het steeds moeilijker te krijgen nu het slechter gaat met de economie. Dat merkt NLInvesteert, dat mkb-ondernemers helpt met financiering voor hun bedrijf en sinds de oprichting in 2015 al voor honderden miljoenen euro’s heeft geïnvesteerd. Volgens het financieringsplatform “springen er steeds meer seinen op rood”, al is er nog wel goede hoop dat veel van de gefinancierde bedrijven niet zullen omvallen.

Bij NLInvesteert vraagt inmiddels 6,5 procent van de gefinancierde ondernemers om wat directeur Dirkjan Takke noemt “een verhoogde dijkbewaking”. Dat was vorig jaar 5 procent. De getroffen ondernemers zien bijvoorbeeld hun kosten nu hard oplopen of kampen met belastingschulden die terugbetaald moeten worden.

“We zien helaas dat banken een primaire neiging hebben om hun krediet terug te brengen in moeilijke tijden. Dan gaat het voor een ondernemer van kwaad naar erger”, zegt Takke, die aangeeft dat banken sinds de schuldencrisis in 2011 niet meer zo streng zijn geweest bij kredietverstrekking. De rentes zijn afgelopen jaar flink opgelopen en ondernemers moeten ook vaker en meer onderpand aandragen.

Liquiditeitsproblemen

Toch blijft Takke positief. “Het grootste deel van de ondernemers op onze ‘watch list’ gaat uit deze moeilijke fase komen. Vaak gaat het om liquiditeitsproblemen die tijd vragen. Die tijd willen we dan ook voor ze regelen, liever dan ze nog verder in de problemen brengen.” Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat een lening wordt verlengd. “We verwachten natuurlijk wel van de getroffen ondernemers dat zij zelf ook commitment tonen en hard aan een oplossing werken.”

Faillissementsgolf

Er zijn de laatste tijd meer deskundigenpartijen die waarschuwen dat ondernemers meer in het nauw komen. Zo waarschuwde Allianz Trade onlangs nog voor een faillissementsgolf in de Europese retail. Daarbij wees de kredietverzekeraar ook op grote namen die recent in de problemen zijn gekomen zoals modemerken Scotch & Soda, de Score Groep en fietsenfabrikant VanMoof.

Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland was in juni op een congres van zijn ondernemersorganisatie ook al niet gerust op de toekomst van het Nederlandse mkb. En Robert Jan Blom van faillissementsdossier.nl legde vorige maand nog eens uit dat de coronasteun lange tijd veel bedrijven overeind hield. “De steun bood hen een vangnet. Nu moeten ze alsnog terugbetalen en dat komt extra hard aan”, stelde de expert.

Lees ook:

Aantal faillissementen neemt voor derde maand op rij toe

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer