Kritiek op alcohol neemt toe, maar pubers mogen vaak toch drankje
Veel pubers van 16 of 17 jaar mogen alcohol drinken van hun ouders, al ligt de wettelijke grens voor het kopen van alcohol alweer bijna een decennium op 18 jaar. Van de ouders met 16- en 17-jarige kinderen die meededen aan een peiling van EenVandaag, staat 56 procent het toe dat hun kind weleens drinkt. Dat percentage is in vijf jaar niet veranderd, terwijl uit dezelfde peiling blijkt dat veel mensen wel in het algemeen kritischer zijn gaan denken over alcohol.
Alcoholgebruik levert zowel op korte als op lange termijn risico’s op. Wie te veel drinkt, kan bijvoorbeeld een alcoholvergiftiging oplopen, wat onder jongeren die op zoek gaan naar hun grenzen regelmatig voorkomt. Op de langere termijn kan drankgebruik schade veroorzaken aan diverse organen zoals de lever, de hersenen en de slokdarm. Al met één glas per dag stijgt de kans op kanker, waarschuwt KWF Kankerbestrijding. Door meer te drinken stijgt het risico. Het advies van de Gezondheidsraad luidt: “Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag”.
Gezondheidsrisico’s
Twee derde van de ruim 28.000 ondervraagden uit het EenVandaag-onderzoek zegt zich de afgelopen jaren bewuster te zijn geworden van dit soort gezondheidsrisico’s. Ruim vier op de tien ondervraagden zijn naar eigen zeggen negatiever gaan denken over alcohol. Voor de meeste mensen (57 procent) is het drinken van alcohol toch vooral iets positiefs. Een biertje of een wijntje hoort bijvoorbeeld bij feest of ontspanning, vindt de meerderheid van de respondenten.
Aan de peiling deden 935 mensen mee die een kind van 16 of 17 jaar hebben. Die groep staat alcohol drinken dus nog wel in dezelfde mate toe als de ouders die vijf jaar terug werden ondervraagd over hun regels. In toelichtingen schreven ouders die toestaan dat hun puber alcohol drinkt bijvoorbeeld: “Als ik het verbied, gaat hij het bij vrienden of in een zuipkeet doen. Dan maar een biertje thuis zodat wij hem in de gaten kunnen houden.”
Leeftijdsgrens 18 jaar
De leeftijdsgrens voor alcoholverkoop ging in 2014 omhoog van 16 naar 18 jaar. Jongeren onder de 18 mogen sindsdien geen alcoholische dranken meer kopen of bij zich hebben in het openbaar. Over thuis alcohol drinken staat niks in de wet; dat is aan ouders. De overheid raadt alcoholgebruik door jongeren wel sterk af.
Maatregelen tegen alcoholgebruik worden vaak als betuttelend gezien. Een kleine meerderheid is wel voor een totaalverbod op reclame voor alcoholische drank en voor waarschuwingsteksten op flessen en blikjes.
Lees ook:
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?
- Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
- Mark van den Anker van wepublic
- Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland
Luister de podcast via je favoriete podcast-app!
De verkoop van nieuwe bestelbusjes in Nederland is fors toegenomen, terwijl elektrische varianten minder gewild zijn. In de eerste negen maanden van het jaar zijn bijna…
Lees meerDe NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…
Lees meerNS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…
Lees meerTijdenlang werden ze verafschuwd, maar de laatste jaren lopen jongeren letterlijk weg met Crocs. De plastic klompen in felle kleuren zijn echter een doorn in…
Lees meerHet razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…
Lees meerDe wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…
Lees meerDe Tweede Kamer is sinds vrijdag met herfstreces, maar volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen wordt er nog steeds gewerkt. “Er zijn zelfs…
Lees meerDe nieuwe Quote 500 staat vol records. Zo bedraagt het gemiddeld vermogen van de rijke Nederlanders op de lijst voor het eerst meer dan een…
Lees meerChina produceert in rap tempo spotgoedkope elektrische auto’s. Ideaal, zou je denken, maar de Europese auto-industrie dreigt weggevaagd te worden én het is nog maar…
Lees meerMark Rutte heeft zijn eerste vier weken als secretaris-generaal van de NAVO achter de rug. Volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen maakt de…
Lees meerIn hoeverre mag je iemand ontslaan vanwege te dik zijn? Een buschauffeur die niet meer achter het stuur past of iemand bij de kinderopvang die…
Lees meerHet is bezopen dat asiel en migratie de basis van het kabinet vormen. Dat zegt voormalig hoofdredacteur van De Telegraaf Sjuul Paradijs. ”Terwijl er zoveel…
Lees meerVolgens het kabinet is er sprake van een asielcrisis, maar het aantal asielaanvragen in Nederland is afgelopen zomer gedaald. Is dit goed of slecht nieuws…
Lees meerNiet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…
Lees meerDe horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…
Lees meer