Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Haaien worden bedreigd door gedumpte chemicaliën

Matthijs Meulblok

Haaienexpert van de Rijksuniversiteit Groningen Guido Leurs maakt zich zorgen over in zee gedumpte chemicaliën, dat zegt hij tegen Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. "Eenderde van de haaien worden wereldwijd met uitsterven bedreigd en daar kunnen dit soort stoffen wel aan bijdragen."

Voor de kust van Florida worden massaal pakken met drugs overboord gegooid. Het gevolg is echter dat zeedieren zoals haaien deze chemicaliën kunnen binnenkrijgen. Stoned worden ze er niet van, zegt Leurs.

In een documentaireserie op Discovery Channel wordt geïmpliceerd dat haaien mogelijk agressiever reageren wanneer ze drugs binnenkrijgen, maar dat is volgens Leurs een broodje-aap-verhaal. "Volgens mij is er nooit echt onderzoek naar gedaan, maar ik verwacht niet dat het een effect heeft zoals ze voordoen in de documentaire dat haaien echt agressiever zou maken."

Luister hieronder naar de podcast

Ze kunnen geen coke snuiven

Het is volgens de haaienexpert überhaupt nooit aangetoond dat haaien cocaïne opnemen, laat staan snuiven. Leurs legt uit dat het wordt verdund in zeewater. "Ze nemen het niet op zoals wij dat zouden moeten opnemen. Mensen snuiven dat meestal, haaien kunnen dat niet. Dus haaien zouden het moeten eten." Haaien kunnen volgens Leurs ook niet snuiven, want ze hebben geen longen. "Ze hebben wel neusgaten, maar die werken totaal anders."

Leurs maakt zich wel zorgen over de chemicaliën die worden gedumpt in het zeewater. Die kunnen behoorlijke schade veroorzaken voor het leven onder water. "We weten van zoetwatervissen dat het de groei kan beperken of kan zorgen voor bepaalde afwijkingen, waardoor de slechter gaan overleven. Dat kunnen we denk ik wel doortrekken naar haaien", zegt hij. "Het zijn zwaardere chemicaliën die niet thuishoren in de zee. Eenderde van de haaien worden wereldwijd met uitsterven bedreigd en daar kunnen dit soort stoffen wel aan bijdragen."

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau