main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP.
Stand van Nederland - 26 juli 2023 — 10:15

Prijsdaling supermarkt blijft uit: consumenten betalen 12 procent meer voor boodschappen

Nederlanders moeten voor een goed gevuld boodschappenkarretje nog altijd flink in de buidel tasten. De verwachte prijsdaling heeft zich niet doorgezet, waardoor de boodschappen in de supermarkt nog altijd duur blijven. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker GfK, waar het AD over schrijft. 

GfK constateert dat de Nederlander in vergelijking met een jaar geleden gemiddeld 12 procent duurder uit is als die boodschappen doet. Het onderzoeksbureau komt tot dat cijfer, omdat maandenlang de boodschappenkar met dezelfde 55 producten werd gevuld. Het gaat om alledaagse producten zoals appels, melk, gehakt en tandpasta. GfK deed in negen verschillende supermarkten de boodschappen en kwam dus uiteindelijk tot de conclusie van een gemiddelde prijsstijging van 12 procent.

Het onderzoeksbureau volgt de prijsontwikkeling nog altijd. De piek werd begin dit jaar bereikt, na enorme prijsverhoging. Toen kostten de 55 producten 132 euro. Van de prijsdaling die later werd verwacht is eigenlijk geen sprake, want diezelfde 55 producten kosten tegenwoordig 133 euro.

Hogere prijzen

Vergelijkingssite Supermarktscanner legde een aantal producten naast elkaar en vergeleek de prijs van nu met die van vorig jaar. Zo kostte een pak spaghetti bij de Jumbo in 2022 nog 80 cent, waar men hedendaags 1 euro voor neertelt. Bij Albert Heijn stegen de kosten ook aanzienlijk voor een aantal producten. Zo betaal je tegenwoordig 1,55 euro voor een blok margarine (500 gram), terwijl klanten daar een jaar eerder slechts 1 euro voor kwijt waren. Toiletpapier (negen rollen extra zacht en sterk) is ook flink in prijs gestegen, van 3,75 naar 4,95 euro.

Econoom bij ABN Amro Nadia Menkveld vertelt tegen AD dat zij verwacht dat de prijzen na de zomer iets zullen dalen. De consument moet echter niet te hoopvol zijn, want de kans dat de prijzen zakken naar het niveau van twee jaar geleden is klein. Dat heeft volgens Menkveld te maken met de hoge arbeidskosten. “Voor veel voedselverwerkers zijn die omhooggegaan en ze maken ongeveer een vijfde uit van de totale kostprijs.” Misoogsten door het warme en droge weer en de afgeketste graandeal tussen Oekraïne en Rusland drijven de prijzen ook verder omhoog.

Menkveld concludeert: “De snelle stijging is er nu wel uit, maar de prijzen stabiliseren eerder dan dat ze dalen.”

Lees ook:

CBS bevestigt afname inflatie tot 5,7 procent in juni


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe wordt de formatiepuzzel gelegd?

Vandaag begon week twee van de gesprekken, een moeizame klus voor verkenner Ronald Plasterk. De oud-PvdA’er heeft nog een week langer nodig voor zijn verslag. Nieuwe ronde, nieuwe kansen? De vraag is nu hoe deze formatiepuzzel te leggen is en wat de verschillende scenario’s zijn.
En hoe houdbaar zijn deze Haagse ontwikkelingen voor de kiezer? Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:
  • Mariken van der Velden, specialist in politieke communicatie aan de VU;
  • René Cuperus, medeoprichter van de Nieuwe Denktank voor het Politieke Midden en co-auteur van De Atlas van Afgehaakt Nederland;
  • En Alexander van Kessel, senior onderzoeker aan de Radboud Universiteit Nijmegen en gespecialiseerd in kabinetsformaties.
Luister de podcast via je favoriete podcast-app.

Luister terug als podcast: WNL op Zondag over de formatie en Oekraïne

Hoe verder met de formatie nu VVD en NSC de boot afhouden? Rick Nieman gaat in gesprek met:
  • Oud-informateur en VVD-prominent Uri Rosenthal over de kunst van het formeren
  • CDA-senator Madeleine van Toorenburg en columnist Zihni Özdil: wat zijn de opties voor een nieuw kabinet?
  • Hoogleraar Buitenlandse Betrekkingen Rob de Wijk over scenario’s voor Oekraïne
  • En schrijver Leon de Winter over zijn nieuwste boek Stad van de Honden, 50 jaar schrijverschap en Israël
Klik hier en luister deze uitzending terug als podcast!
Krijgt verkenner Plasterk de handen op elkaar? ‘Praten in koppeltjes is een unicum in deze fase’

Dat verkenner Ronald Plasterk voor een moeilijkere taak staat dan hij vooraf in zijn column in De Telegraaf aangaf, blijkt wel uit het feit dat…

Lees meer

Passagiers al dagen vast op luchthaven München

Door plotseling winterweer afgelopen weekend met veel sneeuw zit een groep passagiers inmiddels al meer dan twee dagen vast op het vliegveld van München, de…

Lees meer

Negen mensen met link met Nederland verlaten Gazastrook

Negen mensen met een link met Nederland die in de Gazastrook verbleven zijn maandag via de grens met Rafah aangekomen in Egypte. Ze worden daar…

Lees meer

Burgemeester Westerwolde: ‘Het loopt weer vast in Ter Apel’

Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is, wil dat politiek Den Haag gemeenten oproept om meer…

Lees meer

Omtzigt: niet de bedoeling dat aantekeningen zichtbaar waren

De aantekeningen waarmee NSC-voorman Pieter Omtzigt is gefotografeerd, had hij voorafgaand aan het gesprek met verkenner Ronald Plasterk al opgepend. Dat zegt Omtzigt op X,…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: hoe is de formatiepuzzel te leggen?

In politiek Den Haag lopen de spanningen hoog op nu de verkenningsfase van de formatie onrustig verloopt. Vandaag begon week twee van de gesprekken, een…

Lees meer

Wilders en Van der Plas willen snel in groepjes verder praten

Geert Wilders (PVV) en Caroline van der Plas (BBB) vinden het een goed idee van verkenner Ronald Plasterk om deze week nog in “koppeltjes” verder…

Lees meer

Goudprijs stijgt naar nieuw recordniveau

De goudprijs is maandag gestegen naar het hoogste niveau ooit, vooral geholpen door een afzwakkende dollar. De prijs van het edelmetaal steeg op de metaalmarkt…

Lees meer

Oud-vakbewindsman tegen PVV, VVD en NSC: zet emotie opzij en ga om tafel

Zet je emotie opzij en neem plaats aan de onderhandelingstafel. Die oproep doet oud-staatssecretaris van Financiën Steven van Eijck aan PVV, VVD, NSC en BBB….

Lees meer

Antwerpen spreekt scholen aan op antisemitisme

Antwerpen gaat scholen aanspreken op antisemitisch gedrag tegen Joodse leerlingen. Sommige scholen doen niet genoeg tegen zulke pesterijen, vindt verantwoordelijk provinciegouverneur Cathy Berx. Kinderen worden…

Lees meer