main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP.
Stand van Nederland - 26 juli 2023 — 10:15

Prijsdaling supermarkt blijft uit: consumenten betalen 12 procent meer voor boodschappen

Nederlanders moeten voor een goed gevuld boodschappenkarretje nog altijd flink in de buidel tasten. De verwachte prijsdaling heeft zich niet doorgezet, waardoor de boodschappen in de supermarkt nog altijd duur blijven. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker GfK, waar het AD over schrijft. 

GfK constateert dat de Nederlander in vergelijking met een jaar geleden gemiddeld 12 procent duurder uit is als die boodschappen doet. Het onderzoeksbureau komt tot dat cijfer, omdat maandenlang de boodschappenkar met dezelfde 55 producten werd gevuld. Het gaat om alledaagse producten zoals appels, melk, gehakt en tandpasta. GfK deed in negen verschillende supermarkten de boodschappen en kwam dus uiteindelijk tot de conclusie van een gemiddelde prijsstijging van 12 procent.

Het onderzoeksbureau volgt de prijsontwikkeling nog altijd. De piek werd begin dit jaar bereikt, na enorme prijsverhoging. Toen kostten de 55 producten 132 euro. Van de prijsdaling die later werd verwacht is eigenlijk geen sprake, want diezelfde 55 producten kosten tegenwoordig 133 euro.

Hogere prijzen

Vergelijkingssite Supermarktscanner legde een aantal producten naast elkaar en vergeleek de prijs van nu met die van vorig jaar. Zo kostte een pak spaghetti bij de Jumbo in 2022 nog 80 cent, waar men hedendaags 1 euro voor neertelt. Bij Albert Heijn stegen de kosten ook aanzienlijk voor een aantal producten. Zo betaal je tegenwoordig 1,55 euro voor een blok margarine (500 gram), terwijl klanten daar een jaar eerder slechts 1 euro voor kwijt waren. Toiletpapier (negen rollen extra zacht en sterk) is ook flink in prijs gestegen, van 3,75 naar 4,95 euro.

Econoom bij ABN Amro Nadia Menkveld vertelt tegen AD dat zij verwacht dat de prijzen na de zomer iets zullen dalen. De consument moet echter niet te hoopvol zijn, want de kans dat de prijzen zakken naar het niveau van twee jaar geleden is klein. Dat heeft volgens Menkveld te maken met de hoge arbeidskosten. “Voor veel voedselverwerkers zijn die omhooggegaan en ze maken ongeveer een vijfde uit van de totale kostprijs.” Misoogsten door het warme en droge weer en de afgeketste graandeal tussen Oekraïne en Rusland drijven de prijzen ook verder omhoog.

Menkveld concludeert: “De snelle stijging is er nu wel uit, maar de prijzen stabiliseren eerder dan dat ze dalen.”

Lees ook:

CBS bevestigt afname inflatie tot 5,7 procent in juni


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer