Prijsdaling supermarkt blijft uit: consumenten betalen 12 procent meer voor boodschappen
Nederlanders moeten voor een goed gevuld boodschappenkarretje nog altijd flink in de buidel tasten. De verwachte prijsdaling heeft zich niet doorgezet, waardoor de boodschappen in de supermarkt nog altijd duur blijven. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker GfK, waar het AD over schrijft.
GfK constateert dat de Nederlander in vergelijking met een jaar geleden gemiddeld 12 procent duurder uit is als die boodschappen doet. Het onderzoeksbureau komt tot dat cijfer, omdat maandenlang de boodschappenkar met dezelfde 55 producten werd gevuld. Het gaat om alledaagse producten zoals appels, melk, gehakt en tandpasta. GfK deed in negen verschillende supermarkten de boodschappen en kwam dus uiteindelijk tot de conclusie van een gemiddelde prijsstijging van 12 procent.
Het onderzoeksbureau volgt de prijsontwikkeling nog altijd. De piek werd begin dit jaar bereikt, na enorme prijsverhoging. Toen kostten de 55 producten 132 euro. Van de prijsdaling die later werd verwacht is eigenlijk geen sprake, want diezelfde 55 producten kosten tegenwoordig 133 euro.
Hogere prijzen
Vergelijkingssite Supermarktscanner legde een aantal producten naast elkaar en vergeleek de prijs van nu met die van vorig jaar. Zo kostte een pak spaghetti bij de Jumbo in 2022 nog 80 cent, waar men hedendaags 1 euro voor neertelt. Bij Albert Heijn stegen de kosten ook aanzienlijk voor een aantal producten. Zo betaal je tegenwoordig 1,55 euro voor een blok margarine (500 gram), terwijl klanten daar een jaar eerder slechts 1 euro voor kwijt waren. Toiletpapier (negen rollen extra zacht en sterk) is ook flink in prijs gestegen, van 3,75 naar 4,95 euro.
Econoom bij ABN Amro Nadia Menkveld vertelt tegen AD dat zij verwacht dat de prijzen na de zomer iets zullen dalen. De consument moet echter niet te hoopvol zijn, want de kans dat de prijzen zakken naar het niveau van twee jaar geleden is klein. Dat heeft volgens Menkveld te maken met de hoge arbeidskosten. "Voor veel voedselverwerkers zijn die omhooggegaan en ze maken ongeveer een vijfde uit van de totale kostprijs." Misoogsten door het warme en droge weer en de afgeketste graandeal tussen Oekraïne en Rusland drijven de prijzen ook verder omhoog.
Menkveld concludeert: "De snelle stijging is er nu wel uit, maar de prijzen stabiliseren eerder dan dat ze dalen."