main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) tijdens een debat in de Tweede Kamer over het vreemdelingen- en asielbeleid.
24 juli 2023 — 15:49

Burgemeesters in de knel vanwege aflopende asieltermijn derdelanders

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) maakt zich grote zorgen over de groep zogeheten derdelanders voor wie de opvangregeling begin september eindigt. Het gaat om buitenlanders die in Oekraïne verbleven ten tijde van de Russische inval, zijn gevlucht voor de oorlog en in Nederland worden opgevangen. In een brief aan staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) waarschuwt de VNG dat burgemeesters in de knel komen en dat mensen mogelijk op straat belanden.

“De verwachting is steeds geweest dat derdelanders vanaf 4 september elders worden opgevangen, door het COA omdat een asielaanvraag werd ingediend, dan wel dat ze terugkeren naar het land van herkomst”, schrijft VNG-directeur Leonard Geluk. “Sinds kort is gebleken dat de meeste derdelanders geen aanvraag hebben ingediend en ook niet zijn teruggekeerd. Dit heeft tot gevolg dat naar verwachting op 4 september het recht op opvang voor circa 2500 mensen stopt en dat burgemeesters nu geconfronteerd worden met een groep mensen waarvoor geen juridische basis voor opvang meer is.”

Risicoanalyse nodig

De VNG vraagt de staatssecretaris onder meer om een juridische onderbouwing van het beëindigen van de regeling. Verder is het een verzoek om een risicoanalyse te maken op mogelijke onrust en onveiligheid op de opvanglocaties en op straat. Ook wil de VNG dat mensen die derdelanders in huis hebben en werkgevers bij wie ze in dienst zijn goed worden geïnformeerd.

Op 4 september moeten de derdelanders vrijwillig zijn vertrokken of een asielaanvraag hebben ingediend. Ze krijgen daarvoor 28 dagen de tijd. Het kabinet had de opvangregeling in maart dit jaar al eens verlengd. Volgens de VNG omdat “het beëindigingsproces niet goed was voorbereid”.

Vertrekregeling

Sinds vorige maand is door het kabinet er een vertrekregeling voor deze groep opgezet. Ze krijgen ondersteuning en eventueel een financiële bijdrage als ze op korte termijn vrijwillig terugkeren naar hun moederland.

De zorgen die de VNG in haar brief beschrijft “hebben onze aandacht”, laat een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid weten. Het ministerie gaat op “zeer korte termijn” over “al deze zaken” met de VNG om de tafel, “om te zorgen voor een goed verloop als de derdelanders niet meer onder de tijdelijke beschermingsrichtlijn vallen.”

Bij derdelanders gaat het vooral om mensen uit Syrië of Afrikaanse landen die op een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne verbleven toen daar de oorlog uitbrak, bijvoorbeeld voor studie of werk.

Lees ook:

Voormalig VVD-leider Ed Nijpels roept Yeşilgöz op afstand te nemen van uitspraken Brekelmans

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister terug: buitenlandminister Veldkamp over de onrust in de wereld

Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

– Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de onrust in de wereld
– Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over de kabinetsplannen
– Migratie-expert en wiskundige Jan van de Beek over de asielcrisis
– Oud-politicus en schrijver Peter Rehwinkel over de Nederlandse first lady’s

Luister nu terug als podcast

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.
Maandagavond 20.30 uur
Afvalbranche overweegt rechtszaak tegen kabinet om lachgasafval

Gemeentelijke afvalinzamelaars willen een rechtszaak tegen het kabinet beginnen om de overlast van lachgascilinders, als de Staat niet binnen twee weken met een “acceptabele reactie”…

Lees meer

Peter Gillis naar de rechter om vakantieparkbewoners weg te krijgen

De soap rondom vakantiepark Prinsenmeer in Noord-Brabant is nog altijd niet tot een einde gekomen. Eigenaar Peter Gillis krijgt de laatste bewoners niet weg en…

Lees meer

Provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met zenderen wolf

De provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met het vangen, verdoven en zenderen van wolf GW3237m die op de Utrechtse Heuvelrug leeft en bij een…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: vooruitblikken op Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof….

Lees meer

FNV wil 7 procent loonsverhoging en vierdaagse werkweek

Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Met…

Lees meer

Kees van der Staaij (Raad van State) kritisch over inzet noodwet: ‘Niet voor elke lastige kwestie is noodwet geschikt’

Staatsraad bij de Raad van State Kees van der Staaij vindt dat de noodwet in sommige situaties te snel wordt toegepast. “Niet voor elke lastige…

Lees meer

VVD-partijleider Yeşilgöz wil niet alleen ‘de grote jongens’ als kroongetuigen, critici twijfelen

Kleine vissen moeten grote vissen vangen. Dat is het devies van VVD-fractievoorzitter en voormalig minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. Nu het kabinet de…

Lees meer