main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
22 juli 2023 — 13:13

39.019 wandelaars hebben de Nijmeegse Vierdaagse uitgelopen

De 105e Vierdaagse is uitgelopen door 39.019 wandelaars. Dat betekent dat bijna 8000 lopers niet zijn gestart of onderweg zijn uitgevallen, want alle 47.000 startkaarten waren verkocht. Op de laatste dag van de Vierdaagse, vrijdag tijdens de intocht, kwamen meer lopers dan anders te laat over de finish.

Dinsdag gingen al duizenden wandelaars niet eens op pad voor de Vierdaagse. De organisatie gaat uitzoeken waarom er dit jaar zo veel lopers toch niet meededen aan het wandelevenement. Mogelijk heeft het te maken met de nieuwe manier van inschrijven, waardoor mensen al in januari moesten beslissen of ze mee zouden gaan doen. De startkaarten waren binnen twee dagen uitverkocht, maar misschien heeft een aantal inschrijvers zichzelf toen toch overschat, denkt de organisatie.

Stichting De 4Daagse is tevreden over het verloop van deze editie van het evenement. “Ik kijk met grote trots terug op een geweldige week met prima wandelweer”, aldus marsleider Henny Sackers. Hij heeft vrijdag getekend voor nog eens vijf jaar als marsleider. In zijn eerste periode vielen twee Vierdaagsen uit door de coronacrisis en moest een Vierdaagse worden ingekort wegens extreme hitte.

Feesten drukker dan vorig jaar

De Vierdaagsefeesten in Nijmegen zijn in de afgelopen week drukker bezocht dan vorig jaar, zegt de organisatie. In 2022 kwamen er naar schatting 1,5 miljoen feestgangers naar het centrum van Nijmegen. Hoeveel bezoekers er ditmaal precies zijn geweest moet komende week nog blijken uit de cijfers van peilingen van telefoondata.

Het behalen van recordcijfers is niet de missie van de Vierdaagsefeesten volgens directeur Joris Bouwmeister. Hele grote en bekende publiekstrekkers worden zelfs geweerd van het festival, omdat het anders te druk zou worden. “We zijn er het meest trots op dat de feesten dit jaar zijn uitgeroepen tot het evenement met de prettigste sfeerbeleving en prettig publiek. Een voorbeeld: tijdens de Vierdaagsefeesten met zoveel mensen in de stad zijn er niet meer incidenten dan tijdens een reguliere stapavond in Nijmegen.”

De Vierdaagsefeesten willen gratis toegankelijk blijven. Dat wordt moeilijker door stijgende kosten. Het festival gaat samen met vergelijkbare evenementen als Sail Amsterdam, GLOW in Eindhoven en Rotterdam Zomercarnaval naar oplossingen zoeken, aldus Bouwmeister.

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Doek valt definitief voor Parkpop Den Haag

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer

Of hij nou wil of niet, Wopke Hoekstra is vanaf nu ‘mister klimaat’: ‘Toch apart’

Wopke Hoekstra, de Nederlandse Europees Commissaris, weet het nu zeker: hij kan zich de komende vijf jaar gaan richten op klimaat en schone groei. En…

Lees meer

Als kroongetuige krijg je écht geen zak geld op een tropisch eiland

Over kroongetuigen en getuigenbeschermingsprogramma’s bestaan veel vooroordelen. Zo wordt er soms gedacht dat iemand met een zak geld naar een tropisch eiland kan worden gestuurd….

Lees meer